用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

我諗你真係要分階段放手, 起碼平時既功課及默書, 交番俾佢地. 否則你咪完全無晒自己既時間? 遲下重要睇埋小一既細仔, 你分身都唔掂呀!

原文章由 sandy816 於 07-11-26 15:56 硐表
我之前咪就係好似你姑奶咁.外賣多過自己煮囉.好多時買左d"食送"係要黎掉架.同佢地溫書溫到飯都煮唔到.默書又要坐定.測驗考試又要坐定.家陣叫做好左d.起碼做功課自己搞掂唔使陪.早兩個月我連做功課都要陪坐.我一行開. ...

Kswiss

我女主動叫我唔洗陪佢去.  無得同你相認tim, 可惜!:cry:

原文章由 kswiss 於 07-11-27 09:56 硐表
csy_ma, wp-bn, 黃巴士,二年級家長,

你地會唔會去星期五既旅行呀?

原來每班既趣味寫作題目唔一樣架?  

原文章由 kswiss 於 07-12-13 09:03 發表
wp-bn,

點解你咁遲知既?上星期手冊有寫架.
不過,唔只係你地,女女話昨天老師提佢地默書,好多同學仔都唔知,未開始溫喎!搞咩呢!唔知點解我地班今年中文好似教慢咗,所以好似話默書都遲過其他班.
係呀!你講開作文,我都教 ...

我老公聽日約左人, 所以我填唔去. 早知可以帶埋小朋友去, 我就填去啦.:-| :-|

原文章由 csy_ma 於 07-12-13 12:24 發表

我都你咁話

wp-bn:

我之前搞錯咗您既意思添 ,我聽日都會去,仲會帶埋囡囡去添--因為啱啱接到李美珊主任既電話,佢話鼓勵家長帶埋囝囝囡囡去,聽咗之後就可以作即席練習,咁可能仲快咁回饋到個效果添.聽日見 ...

你地各班都已經派番咁多科既試卷啦?  我女果班只係派過中文卷(一), 中默及數學咋!

kswiss,

家長會, 你好早回校?
又無緣見你tim.:-|

基督女少年軍制服係咪長袖架?  家長日需唔需要返學校當值?

我女小女童軍果日要回校當值, 又必需穿制服, 短袖架, 如果果日好冬就死啦. (平時好凍可以穿校服裙)

原文章由 cookie 於 08-1-17 01:51 發表
csy_ma,
唔洗就住就住講,想講咪講羅, 唔洗理人地架, 對得住自己咪得羅 .
話時話您囡囡有冇報校際鋼琴???
今日派左基督女少年軍制服, 我囡囡好鐘意呀.....唉, 希望囡囡真係可以係當中學到野啦, 由其係對人既態度呀htt ...

我都好想知道獲獎老師名單, 亞女好開心話佢果班主任, 唐老師獲得"循循善誘"獎.

呢個星期真係好凍

但亞女只有件粉紅色羽絨, 我又唔想買多件深色羽絨只係for返學著, 點知佢話見前日有幾位同學都著粉紅色. 我咪叫佢今日都著啦, 老師體諒你地咁凍, 唔會唔淮架.  佢話, "唔得架! 我都係驚老師唔俾著!" 唉, 俾佢激死!

我家姐個仔間學校就真係<唔化>,
家姐打電話問個主任: "咁凍可唔可以著深色羽絨, 黑色, 深藍色, 返學?"
主任話:"可以, 不過入學校前就要除, 校內只可以著校服."
家姐話:"咁凍, 點解唔可以通融幾日?"
主任:"亞媽咪, 個個都好似你咁, 學校重有紀律?"

佢間學校唔準戴冷手套, 只可以圍灰色頸巾咋!
校褸就一定要著住, 唔準除左揸係手, 亦唔可以用大袋袋住

原文章由 csy_ma 於 08-2-1 10:59 發表

返學時碰見好多家長講起,原來好多人都同您我一樣唔記得

果日碰見家教會余主席,佢話之前果日獲邀頒獎俾d優秀導師,場面感人咁話 但係阿囡記不住咁多位獲獎老師,只係嗡得出自己班主任等幾個,都真係好 ...

[ 本文章最後由 lucy 於 08-2-1 17:05 編輯 ]

上星期三, 亞女放學返黎帶住個口罩, 我都覺得好奇怪, 又話以後都要自備, 但又唔出通告?   我打過去學校問, 點解無通告既? 書記只係話係要帶口罩, 但唔會出通告.

原文章由 黃巴士 於 08-3-11 10:32 發表

如果某d高年班流感較嚴重, 係米有須要果班停吓課呢???
學校會唔會考慮吓出通告俾我地家長了解多d呢????

黃巴士

黃巴士:

我尋晚10:40pm睇到新聞, 都覺得十分愕然.  

係呢.  好多學校已經在網頁上發佈左停課消息及打電話叫家長回校取假期功課及通告, 點解我地學校仍然未在網頁上發佈任何新消息? 又未收到最新安排係點, 真係有d心急. 不過又唔想打返學校問, 因為預計佢地都好頭痕, 好煩忙. 唯有繼續靜候來電啦.

kswiss:

11/3 我無去呀.

好似話假期上限至28/3.  

如果提早取消假期, 好些家長可能已安排左旅行, 未必趕及回來上課.

csy_ma,

thank u. 我剛才都收到班主任來電, 通知安排及細節. 辛苦晒學校既老師.

不過工作紙要到20號才可上網download. 呢幾日都唔知安排佢做咩好. 我女今早已經叫"悶"啦.

黃巴士,

可唔可以講下你國內朋友所知既最新國內病情係點?

原文章由 csy_ma 於 08-3-13 15:12 發表
啱啱收到李美珊主任既電話,現簡報如下:

第陣您地都會收到班主任既電話,通知有關是次安排既學校應變措施,或者已經收咗風學校跟隨教局安排,停課至28日,31日開課很多家長擔心開課距離考試日期太近,教唔切,溫唔 ...

醫院, 高危呀.  未到104都唔好去er. 典型既感冒 (重感冒) 多數都係少鼻水, 只會喉嚨痛, 骨痛及發高燒.

原文章由 rainrain556 於 08-3-13 18:12 發表
各位我囝囝去完運動會之後病左,初初只係微燒37.8同喉痛之後退左燒,但而家又燒38.9同喉痛冇咳冇傷風鼻水都冇只係發燒同喉痛,但手仔腳仔就凍到冇血色個身體就熱,甘請問要唔要睇急症呀?我又驚醫院多菌點算呀 ...

今日已經可以上學校網度下載工作紙啦!

我女都係呀. 尤其是星期一, d蚊餓左2日, 每個星期一雙腳都特別咬得犀利.  佢話係圖書館做功課時, 都有蚊咬. 吓, 有冷氣呀wor, 都咁猖狂.

每朝出門口前都蚊貼, 蚊膏, 另外俾枝蚊水佢返學校自己再噴.

原文章由 黃巴士 於 08-5-14 10:16 發表
我囝囝響學校俾蚊叮, 果蚊孔發到好大(有5個1蚊銀咁大).  尋日仲犀利, 有10個蚊口(希望唔好發大)!!!
其實一年班果陣已經同學校提過, 今天又來了!!!D蚊真係發達囉!!!!俾囝囝養到肥灑!!!!

要做嘅防蚊措施, 好似蚊膏,  ...

尋日派既6月份飯單只係有5日, 咁係唔係考完試後, 即16日開始返半日呀?

係呀. 我聽亞女講, 我地果班有位家長非常慷慨, 佢位小朋友帶了$2000返學校捐款.
原文章由 csy_ma 於 08-5-21 18:35 發表
放學途中聽同學說,今天的綜合課,內容圍繞四川大地震,據說有老師說著說著,就哭了起來

這次血濃於水的公民教育,因觸及人性,效果料較奧運"聖火"傳送更佳。據女兒說,這次的賑災籌款,成績最好的是2E班,其次是1E,2D好像排 ...

係小一選校看到荃灣浸聯, 傳聞成績最差個10個家長會被校長照肺, 好大壓力.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438417&extra=page%3D2&page=1

想問下csy_ma,

知唔知, 以後繳交學校所需費用係咪只可以經學生在校內拍卡?  可唔可以繼續以支票繳交?
因為以拍卡繳交, 每次增值就要收取代2手續費wor.

我個姨娚仔間小學下學年開始, 家長就要去7-11繳交書簿費, 真係奇怪!

thank u, cookie.

你地班派左英文卷啦?  我地只係前日派左中(一)及常識咋.

kswiss,

係啦. 以前小一都試過英文卷既圖畫得唔好, 我女被誤導所以錯左. 今次又係咁? 都唔敢期望佢會高分lor!

多謝csy_ma 及 plee既分享.

kswiss

睇完plee既經驗分享, 仁紀精英班與否似乎分別唔係太大.  不過我認識有d舊校既小二家長, 佢地為左誓要小朋友入精英班既目標, 親子關係越來越差, 壓力大到快要爆炸. 小朋友係下學期考試失誤, 令到個媽咪時常大哭及發脾氣.
‹ 上一主題|下一主題