用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

我女話2E有29人入左3A & 3B班. 唔知真唔真?

原文章由 黃巴士 於 08-7-9 13:07 發表
有成績表同編左班啦!!!

黃巴士

Cookie,

係呀. 又一齊做同學仔啦. 重有csy_ma個女.
你女都好叻. 不過非佢所願?

Kswiss,

我女跟你女相反, 佢想入A班.  因為玩開個幾個同學仔入晒A班.

csy_ma,

係呢. 我以為係級第一會編入A班, 級第二入B, 第三入A, 如此類推tim.

原文章由 cookie 於 08-7-10 15:38 發表
csyma,
lucy's daughter same as us ah...

同意呀. 考完派卷返來,  覺得我女退步左, 有好多大意地方都失分. 我心中有數. 但昨日派成績表, 我就好驚訝佢既名次, 出乎意料.  即係, 全班大部份人都退步左??

唔知其他班係咪一樣?

但好似我班30名, 都可以全級8x wor.

原文章由 cookie 於 08-7-10 10:48 發表
唉, 講番成績, 其實大部份小朋友都係退步左, 您要睇真0的佢地既平均分, 比上次差左, 名次唔同左係因為大圍都墜後左....
但講真份卷唔太深, 我本人就覺得大部份小朋友都比以前懶左, 都而家好似仲未知發生咩事....

咁你同2個女係呢個暑假要盡情玩得開心d啦. 9月開學, 你1對2, 好唔得閒啦. 哈哈!! (sorry! 我有點講風涼話, 嘻嘻...)

Good Luck!

原文章由 cookie 於 08-7-10 16:57 發表
露西,
佢話好丫, 入左3b, 好多識既都入左, 仲話唔轉, 因為佢地私底下唔知邊個研究過話精英班好少功課云云.....唉, 一諗到佢懶到死既學習態度, 我真係投哂降, 佢真係可以唔溫書架.....有時默書都唔記得架....出年加埋 ...

[ 本文章最後由 lucy 於 08-7-10 18:28 編輯 ]

我女一樣, 大部份同學仔去晒你囡囡果班, 尤其是相熟果幾個.

我女英文老師講明每課書教完都會test架. 你女對你囡班既英文老師(好似又係班主任?)感覺如何?

原帖由 kswiss 於 08-9-8 10:55 發表
好多我相識相熟既同學仔/家長都去晒你地班,我同女女都覺得好孤單呀!

我又鍾意你地英文科老師,你地真係正啦!

hi csy_ma

聽你咁講, 我女入呢班都幾lucky wor.  係呢, 我地既班主任原來咁有經驗架, 我重以為好young 既tim.

原帖由 csy_ma 於 08-9-8 18:15 發表

係呀,我都覺得好好彩 暑假前攞成績後我碰見而家既英文老師,都問過佢P3教邊班。諗住如果佢同舊年一樣教非精英班,可能申請唔入精靈班。不過當時佢話都未定,唯有聽天由命。點知就中!

不過聽阿囡話,D同學唔係幾高興, ...

座位表?  好奇問下, 點解唔係班主任整既呢?  

ok. 不過我諗我女只可能幫忙填2e同學仔既名咋.  其他班既, 佢都唔多認識.   

收pm.

原帖由 csy_ma 於 08-9-9 19:32 發表

露絲:

佢個樣都似乎好young,我只係用佢個名響網上查吓,我諗香港既小學老師唔會咁啱有個重名掛?

您囡對老師既觀感又如何?

有個問題想請您囡或者其他我同班同學幫忙:

我地而家整理緊佢班既座位表,我囡 ...

啊! 明白晒. 你真係一個好細心既媽咪.  

唔好客氣啦, 有你呢位咁熱心既家長, 令我及我女都從中得益. (我女都可以快d記熟其他同學仔既名字) thank you.

等我女放學返來, 叫佢填下格仔再email番俾你.

原帖由 csy_ma 於 08-9-10 09:43 發表

謝謝幫忙

班主任係有座位表,不過我地未試過問佢攞,因為唔知得唔得,又唔知用乜理由好。

不過,我地響小一初入學時,已自己整個座位表。果時有新生名單,又有去做午飯義工,大概知道阿囡附近坐邊位。整咗個座 ...

真可惜!!  兩年來, 你真係非常熱心, 又肯幫我地向學校反映意見. 你唔再參選, 都要多d上bk 同我地交流呀.

原帖由 csy_ma 於 08-9-10 12:56 發表

哎呀!唔記得咗交代:下半年我預計會好唔得閒,所以今屆玩唔到了

遲D得閒,會再交代之前果屆既得失

另:請妳收PM

嘩!  原來大家一上3年級都嚴左咁多.

原帖由 黃巴士 於 08-9-11 12:23 發表

I am here!!
囝囝因為唔鍾意我講佢D成績同學校野出黎, 所以"沈默"左一陣.

依家又黎8吓LA!!!

囝囝話依家多左好多規舉, 好似欠交功課同通告要係7樓罰企小息, 手冊欠簽名一星期要罰留堂.
尋日串英文"月份" ...

我女書法都寫得非常"肉酸"!

她k3時, 我曾經係裕華既文具部, 買過一本無需要用墨既書法練習簿, 只需用毛筆點水書寫即可, 好似乾了可以循環再寫. 我以為現在小學不需要寫書法, 所以舊年執野時丟左lu. 過兩天我試下去找找看.

原帖由 csy_ma 於 08-9-12 12:12 發表

至於中數,功課一樣唔多。中文開始要寫書法,因為第一次交功課時寫寫得醜,結果我囡擒日做完功課後又爭取要寫字。咁都幾好。本來我都幾擔心小三因為要補課,可能搞到整年都要圍繞谷成績而活咁,而家睇黎,可能較預期輕鬆……不過,唔知係唔係因為剛開學,未見真章啫

你咁快買左啦?  
亞女話老師未正式講木童笛既標準要求. 只係講過係B調, 係唔係呢?  
佢本身有一支有公仔, 淺藍色, B調, 佢話唔岩WOR.  老師話唔可以有公仔?
我朋友學校訂Yamaha, $20一支.  你自己買幾$$?

原帖由 黃巴士 於 08-9-13 11:13 發表

講開寫毛筆字, 唔知係米新鮮, 囝囝都好有興趣寫, 第日就唔知囉.....

音樂堂要用"木銅笛", 米買左俾佢, 老師未教, 佢成日都要吹, 攪到好似吹"銀雞"咁, 好剌耳又難聽, 噴灑D口水出黎.
我又唔敢話佢喎, 難得佢鍾意!! ...

星期四默中默?? 死啦. 我女手冊無寫wor. 只係寫默英默(p.2 及 Jan-Dec)咋.

csy_ma, 你女手冊點寫?

原帖由 wp-bn 於 08-9-15 20:29 發表
3B星期四中默"第一課文小敏的手錶及第三課的詞語"呀.
乜要背默英咩? 咁有冇講幾時開始要英點呀? 我隻仔話未知同未有內容wor.  不過我都開始叫佢嘗試背默, 因始終都以經係3年級了, 而且, 如果佢識背點,就可以自已溫書 ...

cookie, 我女話又調左位啦.  我send 個updated 既俾你. 你email address? pm我啦.

好似話遲下上電腦堂要打中文字, 所以老師叫同學們自學九方先.

csy_ma, 我email左俾你啦.

原帖由 cookie 於 08-9-18 18:16 發表
csyma,
可唔可以俾埋個坐位表俾我呀???唔該呀???

各位, 您地既小朋友上星期有冇俾過一張咩九方輸入法, 我試過download 唔到, 係咪可以唔洗理佢架??

咁依家係邊位老師負責圖書館呢? 我女幾鍾意池老師架, 佢唔做真係可惜啦.

另外, 圖書館係咪仍未開放呀? 舊年, 我女上古箏進階班前一小時, 都會走去圖書館做功課. 但今個星期一只可以去7樓. 果日天氣好翳焗, 坐係果度做功課又西斜, 晒住好熱, 佢話熱到無心機做功課.

原帖由 csy_ma 於 08-9-24 17:26 發表

(去年係由圖書館主任池老師負責,今年池老師因陪囡留學請辭,都唔知仲係唔係同一崗位既老師負責?)

我都覺得呢張(通告)有誤導!! 手法不當!!

原帖由 黃巴士 於 08-9-22 23:33 發表

我都有D疑問, 張通告好似宣傳單張咁, 裡面又寫左"為免影響學校正常運作, 家長請勿致電學校. 如有查詢, 電XXXXXX.
其實係米學校要求要買嘅呢, 真係唔多明白???
有無人知道詳情呢??? 如果硬性要買, 不如出 ...

kswiss,

你女做功課真係好快wor!  
我女就任我如何催促, 都係慢慢來, 我急佢唔急, 唉, 俾佢激死!

原帖由 kswiss 於 08-10-2 13:09 發表
csy_ma,

真係好欣賞你既坦誠,好鍾意同你傾計.
見到你將你地家既生活毫無保留同我地分享,實在難得.
你講得好啱,小朋友真係好忙,你唔講,我都冇留意到.
通常,我6點多就回到家,都要求佢完成功課,佢地班都有8-9樣,佢大約 ...

我問我女有關我地班果位班長既事, 原來佢經常懲罰某同學罰企. 今日某同學唔肯出去罰企, 班長就扯佢出去.  我覺得罰同學企應該係老師先可以做既, 班長係咪權力過大?

原帖由 csy_ma 於 08-10-3 11:41 發表

另外澄清:原來唔係所有80分以下都要罰。係某日被班長摘名的"曳"學生,暫且不罰,以保留"將功贖罪"的機會。不過,據聞該成績標青,但未必能服眾既班長,做事唔係幾公平,亦唔係好能夠以身作則,當日被摘名的,有成半班,皆非佢平日的粉絲云云。可能是物以類聚,跟我囡一起玩的女孩子,提起該班長,皆有恨意…… ...

曲奇,

我有問過我女關於果位班長既事, 不過, 以我女既性格, 佢應該無咁大勇氣向老師反映既.

<腦圖> 我估應該係類似brainstorming 咁, 以簡單畫圖形式, 勾晝出大綱. 例如:
1. 時間 -->1月1日, 星期日--> 晚上
2. 地點 -->xx-->xx
3. 人物 -->xx, xx, xx
4. 事情 -->xxxxxx, xxxx -->xxx, xxx
5. 結果 -->xxx, xxx--> xxx

第一次既功課, 老師好似要求以<樹圖>形式繪出來, 第二次, [我的一次生日]就以mind map形式.  

我女話, 今日就只係要寫出大綱.  我都唔知岩唔岩, 希望其他家長指正.

原帖由 cookie 於 08-10-9 02:45 發表
.....唔知關唔關事呢, 露西我大囡話您囡囡好似都有同老師反映過, 係咪呀????
csyma, 係呀, 本來我都唔想問大囡班長件事, 但見您地講得好得人驚, 就問下, 好彩大囡都好似知道邊樣0岩邊樣唔0岩.....唉, 而家教小朋友真係好費神費氣費力呀....

呀, 講開功課, 想問下個個 [腦圖]究竟應該點做呢, 大囡次次都要我同佢一齊做, 但我因為太多野搞無時間又唔係好明點做, 大囡最終都係佢自己做左.....但我睇黎睇去話佢係作文又唔係, 話佢係記事又好似差0的0的....
其實係咪羌先要小朋友列個大綱表先, 跟住就寫詳盡0的既記敘文呢??????

真係要考? 我女都未練熟! 點算好?

原帖由 csy_ma 於 08-10-16 18:53 發表

聽阿囡講過今次考試可能考九方輸入法,不過老師好似派咗個網址,有得下載九方軟件既??
‹ 上一主題|下一主題