用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

thank u. 我女一向只係用手寫筆.

電腦科好似未講邊日考? 要叫亞女測驗週後, 勤d練習下先得.

音樂科係咪要考吹木童笛?

原帖由 csy_ma 於 08-10-20 18:56 發表

露絲:

今日問咗電腦科老師,佢話總測係請小朋友在互聯網上找尋資料。要找資料,需要既係曉運用網上搜尋器,亦要識得打個關鍵字落去。老師話,佢唔會限定小朋友用九方輸入法(不過據聞好似九方最易學?),只要佢地曉得打個字 ,同點 ...

係呀. 我女話英卷一最高分果位男同學有98分.

原帖由 csy_ma 於 08-10-29 15:41 發表

係呀,我囡果級(P3)真係有八頁咁多,佢仲有兩頁做唔晒,因為響之前某一題度用咗好多時間云云

另外,我地班已經派咗英卷一喇(老師後來收番),阿囡話佢錯既都係唔小心,冇咩係因為唔識而錯既(似乎真係幾淺喎),但單唔小心就 ...

嘩, 自己入去都好遠下wor! 不過你咁細心, 專程入去, 你仔仔一定好開心!!

大清放風箏一流架. 我呢種唔識放既人, 都可以好成功放都好高, 好遠.  其實我女都去過好多次, 不過佢都無話悶, 覺得好開心. 只係話好大風.

原帖由 黃巴士 於 08-11-28 18:24 發表

有呀!! 我自己入去, 其實都幾遠, 車程都要大約40分鐘.
果度地方好大, 對住個海, 果VIEW好靚. 好多小朋友去茶水亭買雪條食.
佢地走來走去, 都無時停!!
囝囝話好好玩!!

黃巴士 ...

係喎.  經你提起, 先醒起上學期都未派成績表. 可能已經考左咁耐, 又放完長假期, 真係完全無左件事.

聽新聞, 我地學校既校巴又出事啦.  有無人知係幾號??車?

我家姐話: 點解你女間學校經常發生校巴意外? 常常上電視?

原帖由 黃巴士 於 09-2-17 14:48 發表

雖然囝囝已經P.3, 暑假後眨吓眼已經升P.4, 但我始終都放不下擔心, 唔知點解仍好想快D知道成績表RESULT???

今次英默要背默, 其實係咪邁向英默開始陸續要背默呢??:;pppp:

黃巴士 ...

多謝黃巴士好介紹!

原帖由 黃巴士 於 09-6-8 10:24 發表
http://www.hksquash.org.hk/pdf/js/ms/2009-2010Mini-sqTC_EntryForm.pdf

康文署舉辦了暑期小朋友(新手)壁球班, 有興趣上以上WEB SITE睇吓.

黃巴士      

原帖由 csy_ma 於 09-6-25 16:29 發表

提前暑期消息發布咗兩日,仲未見校方響網上發放更新安排既通告 ,請問有冇家長有消息,暑期作業、對卷同派成績表點安排?

係啦. 都幾日la. 都未有最新通告上載, 又無收到老師通知, 只係上次老師提過要係29日返學校買書. 咁其他安排點呀???

有無人知校車會唔會退7月份車費?

我早前聯絡過校車公司, 佢地話會同學校開會. 依家無晒聲氣. 今日又打唔通. 問過學校又話未知.

我知好多學校都有退7月車費, 或將車c/f 為9月車費.

原帖由 黃巴士 於 09-6-26 11:04 發表

我只聯絡了褓姆車, 他們會將7月份預交了的車費撥入9月, 6月就不會退還.
校車就唔知了.
我今日都問過學校, 話成績表要及後才公佈如何安排???
暑期作業就29/6買. ...

褓姆車反應好快wor.

剛才黃副校長覆左我啦.

今日下午會有最新通告. 會詳細交待安排.

轉述黃副校長的回覆:

1) 今日老師會開始致電通知各家長.

2) 29日買書, 及暑期作業. 如果家長無時間, 可直接去華文買書. 通告上會有華文書局地址及電話.

3) 各同學可在9月份開學才交回停課期間既功課.

4) 29日會安排午膳, 小提琴班退款手續.

5) 29日可直接取得最新通告, 家長可不必上網下載.

6) 至於升班問題, 各同學會暫時直升, 待開學後, 對卷, 核對無誤才派成績表, 再按成績分班.

7) 校車公司要跟學校及家教會開會後, 才可決定是否退款. 學校收到很多家長反應是要求退7月車費, 所以立場是肯定的.

8) 另, 學校會郵寄通知信予每位小五家長.

如有錯漏, 請更正.

另外, 好多謝黃副校係百忙中回覆我, 佢真係好好人.

原帖由 cookie 於 09-6-28 00:37 發表
Lucy, 您好勁呀,我都係同李主任傾左一陣咋,我仲同佢講一定要派番卷,因為女女好想知自己錯咩..不過,女女無得表演古箏有少少失望....

曲奇,

我諗唔單只學生失望, 大部份家長都幾期望欣賞"才藝籌款匯演".  唔知學校會唔會安排再舉行?

cookie, 你女好犀利! 咁會唔會放棄古箏?

今年西樂既師資真係好好, 又平. 我都叫我女試下參加, 但佢又唔係好想放棄星期三既女童軍, 真係魚與熊掌.

我女都好like 李主任教英文, 佢好有心機教, 又識氹學生.

原帖由 cookie 於 09-9-8 09:51 發表
黃巴士,
如果真係有心學,真係可以考慮下,因為如學小號,單簧管係出面學真係好貴,而家學校個價真係好平,我大囡就好想學番小號,之前就係因為時間夾唔到同太貴所以無繼續..其實已經報左星期五既敲擊,佢仲想學多一兩樣,但 ...

原帖由 黃巴士 於 09-9-9 23:16 發表

你是仁紀家長嗎??
之前P.3 C班都有成績跟貼精英班的. 依位小朋友P.4都已入了精英班.
家長不是大多想小朋友入讀英中的嗎??

我反而覺得如果學校沒理會成績較遜的小朋友, 我反而擔心.
如果小朋友是須要補課, 就算學校無安排, 家長在外都要找補習啦.  

相對來說, 仁紀較其他九龍區學校已不算很谷. 谷起上來都有可溝通的平衡點.

**如上只是個人意見**

醒目仔

原帖由 黃巴士 於 09-9-10 09:25 發表

我囝囝竟然好ENJOY去做班中的"山寨王". 因為佢覺得舒服些.>> 激死!!

原帖由 黃巴士 於 09-9-21 23:14 發表

11間學校停課1星期了, 39個確診.
協和, 荃灣可信, 英華小學, 宣道 ....

身邊的小朋友, 燒親都104度幾, 仲要燒2日以上,嚇死人咩.
頭先見新聞報私家DR. 可15分鐘內驗出是否流感??

小朋友真係要定時洗手.  就 ...

聽家長講, 4年級有2班很多同學仔病左, 係4D, 及4E?

我女話坐佢隔離位2同學咳左幾日, 無帶口罩, 唯有叫佢不如自保帶口罩, 佢又唔肯.

csy_ma, kswiss, cookie

我大女都變左大忙人, 只係得星期二唔需要留校.

可能係星期五關係, 果日既課後活動真係形形色色, 包羅萬有, 我女都同時被老師拉扶, 叫佢加入西洋敲擊, 及管樂團, 重有.....其他.  佢心大心細, 唔知入邊班. 最後決定加入管樂團, 無奈推左幾個拔尖班. 後來, 佢又發覺原來升上小四, 唔入樂團or拔尖既同學, 留係課室上多元智能課係十分好玩既. 分4個 cycle, 去唔同課室上, 有iq遊戲, 有手工等等, 佢都話樣樣都想試下, 無奈分身不睱.

原帖由 黃巴士 於 09-10-18 19:02 發表
P.4
你地會唔會JOIN 數學&常識上網練習??

黃巴士

Hi 黃巴士,

我原本都有少少興趣, 但又怕亞女無咩時間上, 而且睇清楚係2010年1月5日才開始, 俾左$, 還要多等2個月才可登入, 好似唔多公平wor.

各位家長,

你地囝囝, 囡囡新買既校褸有無問題? 我囡件校褸既拉鍊好似條蛇仔咁, 彎彎曲曲咁, 唔係直既, 拉上有困難. 有好幾個家長都係咁講.  佢地話件件都係咁, 換左都係一樣.

你地有無同樣問題?

yellow bus,

咁即係買舊貨就無呢個問題?

我覺得新貨既質料比舊既薄左, 又差左. 拉鍊既品質亦比以前既差.

我今早搵左林小姐, 佢話因為有好多家長要求更換 (拉鍊問題), 無可能滿足全部家長既訴求, 可能幫我地重新車條拉鍊. 佢待老闆決定先可以覆實.

原帖由 黃巴士 於 09-11-21 18:31 發表

係咪校服公司車得唔好呢??
前日我去優進買咗件校褸, 佢話係以前舊貨, 所以無依果問題, 我以前多次都係搵校服公司~林小姐, 因為我覺聽電話果位男仔好似唔係咁回覆得好. 我上次問佢D嘢都唔係咁清楚. ...

原本星期日我地要去觀禮, 但亞女又約左去同學屋企做project, 唉, 撞晒時間, 同學仔星期六又唔得閒, 好難改期, 我都唔知點好.

其實呢個project 好似好多部份要做, 需要時間搵資料, 問卷, 分析, 又要設計封面, 海報等等... 點解學校唔留待長假期 (聖誕假期)才叫同學們做呢?

原帖由 黃巴士 於 09-11-25 22:52 發表
P.4 常識PROJECT

你們小朋友開始做常識專題研習- "資訊新世代"未??
我唸是否須另約時間組別同學留校/校外(同學家)一齊做呢???

黃巴士

係呀. 佢地係電話唔係傾下準備功夫, 而係傾下果日食咩下午茶, 又話做完唔好走住, 玩多陣先.

我地果班好似要求做埋圖表分析, 如bar chart. 唉, 睇怕家長都唔可以袖手旁觀.

原帖由 kswiss 於 09-11-26 14:26 發表
講起做project, 小朋友對做project無煩惱,只係諗住去同學屋企玩個part,已相當興奮.最後,睇怕都係家長幫手埋尾.家長又要官接官送,真不簡單.

哎呀! 我貼中呢題, 教過我女, 不過教佢時, 佢遊魂, 所以都係答錯.

原帖由 cookie 於 10-1-14 12:26 發表

係呀, 常識就好似有少少難,同有0的真係無教過既常識,好似女女就唔識呢條-->汽水裡有咩氣體??
‹ 上一主題|下一主題