用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 csy_ma 於 10-11-7 17:43 發表
安柱、李兆基及善德暫未有公布
全完開放日則派了通告報名

學校亦派左通告俾六年級, 19/11 係課堂時間參觀林護及聽升中講座.

13/11 林護open day你地會唔會去睇下?

我依家對升中既程序, 點揀學校仍然係好模糊, 唔知應該做d咩準備.

係上星期六, 踫見我班一位家長, 得知佢先生係幾個月前離開左, 當時可以做既, 係不停安慰呢位媽咪,  同佢傾左好耐, 聽佢細訴同學仔daddy係臨終前, 靜靜安排好佢地一家日後既生活... 好感動!  同學仔依家既情緒已比較平靜, 接受左呢個事實.
唉, 直到今天, 我心情仍然....  希望佢一家人快點走出陰霾, 衷心祝福佢地明天會更好.

原帖由 kswiss 於 10-11-8 18:31 發表
等我補充及歸納一下:

13/11(六) 林護簡介會 2:30 - 3:30 pm (沒有校園參觀)
19/11(五) 林護開放日 10:00 am - 4:00 pm
20/11(六) 林護開放日 10:00 am - 4:00 pm
20/11(六) 全完開放日 1:45 - 5:00pm
             ...

好清楚, thank u!

aiya, 20/11 答應左去親戚個畢業禮tim, 希望趕到4:00前返來.

原帖由 黃巴士 於 10-11-8 21:20 發表

我都有聽囝囝同學講, 起初以為佢亂講, 看了你POST,原來是真的.  囝囝都有同他一齊玩, 覺得他現時沒異樣. 但小朋友很難講, 難過都未必表現在同學仔面前, 所以真的要與他多傾計.

上月最痛錫囝囝的祖父"突然" ...

人生無常, 珍惜眼前人!

kswiss,

pls check pm!

好多謝咁多位家長既分享及資料!
csy_ma, 班中有位同學仔家長係中學教師, 佢對可風評價十分高, 認為可風係tw區不二之選. 不過, 可能我自己及亞女現時都係基督學校, 對中國色彩咁濃既學校唔係咁喜歡.
住我呢度, 有好多都係讀林護及蕭明. 聽蕭明家長講, 功課好多, 晚晚都做到好夜, 壓力都唔少.

原帖由 csy_ma 於 10-12-6 19:02 發表

露絲:
我冇吸取教訓,寫完個長PM俾妳後就手快快咁send出,之後才發現我的發件箱上沒有記錄,看來有點凶多吉少 ,請看一下PM看我是否能僥倖傳了給妳? ...

收唔到.

原帖由 黃巴士 於 11-1-21 12:33 發表
聽說王少清與陳兆民當年是中中, 要升LEVEL, 便狂谷功課. 結果兩者都成功了.
在王少清F.1簡介會中, 校長再3強調自己是開齊英文班的.
我上次撞期, 無去陳恌民OPEN DAY, 對依間中學唔多了解, 但上年仁紀好多都派了入去, ...

聽一位曾經在葵青區教中學既Miss講, 陳兆民老師好好, 好關心學生, 同家長溝通良好. 佢地好實在, 試卷一定會出番溫習範圍既知識, 唔會令學生無從入手.

至於王少清, 上任校長係HKU出身, 教英文既老師,
係佢鞭策下, 決心升level, 舊年會考英文科 .

原帖由 黃巴士 於 11-2-10 16:19 發表
春節假期, 大人&小朋友可能玩得太開心, 今日好多同學都欠交功課.:;pppp:

黃巴士

整個假期, 我地都係馬不停蹄, 返學前2日先做拼命三郎, 趕起晒d功課.

原帖由 黃巴士 於 11-3-16 12:05 發表
P.5 - 請問你們是否都是今個星期要交兩份1)鼎 2)匙畫視藝作品??

你們趕及做嗎??  "鼎"上星期拿回校未填色又有些裂予老師品評, 聽完後, 囝囝又想重新再做過 ; 幅畫又想再畫過, 再要好些.

其實小測&總測前十分BUSY,  ...

好似得我地班要做'鼎'? 上週末為左做呢2樣視藝, 無時間溫書.

亞囡話有同學前晚趕做中作, 所以12:00先上床訓.

昨日放學, 又話有好幾位同學係完全未做視藝, 有位同學打電話俾我囡話先前個"鼎"裂開左, 要重做TIM, +上尋日好多功課WOR, 點算??

原帖由 kswiss 於 11-3-26 00:12 發表
講開常識, 有一題問幾個國家是否跟中國同一個洲, 又唔知多唔多人識呢? 呢題算唔算課外?

又有一題出地圖, 稍一不慎, 冇溫, 咁就冇咗8分.

填充有一題答:日全蝕, 個'全'字寫錯, 扣一分, 我而家至知自己 錯咗咁多年.  ...

我都係大女上左小學, 先知個"全"字係"入", "都"字無一點...等等,真慚愧! 有時, 唔係好sure個字點寫, 我會問亞女, 我信佢多過自己, 慘!

我地以前既小學老師真係好求其.

常識真係好睇個人既功力, 儘管讀熟, 錯字扣分都可以好貴.

原帖由 黃巴士 於 11-3-26 09:21 發表

講起數學, 下次呈分真係"驚驚"!!
數卷未見,  聽回來,今次題"足球題", 我覺得似"奧數".

黃巴士

我女個日考完即問我呢題足球題, 我聽完都唔係好明.

答案係咪: 4場?

老師話今次各科出卷偏淺wor, really?

請問測驗中默, 課文錯字扣2分, 還是3分一個?
‹ 上一主題|下一主題