用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
樓主: 2kidspa
go

心淡   [複製鏈接]

回覆:心淡

其實認真諗下,當中如何有力人士都吾會可以係識都收哂!因為quota 有限。如果果個父母能令該有力人士願意幫忙,已經係佢曾經付出過嘅努力(在關係上),而有力人士亦必定scan 過此小朋友值得幫與否(都不能令自己無面)。所以我覺得吾好諗人地咁就代表佢吾deserve 個位。退一步,呢點就係佢勝出嘅原因。
我自己経驗:平時閒談,好多人會同你講識邊個,識邊個!到去到關鍵時,你會發覺啲人響你未問時已經閂定後門。
我反而響考小一過程中,覺得自己做得最好係無求過任何人幫忙,因為心入面好怕萬一靠人入咗,成日個心形住靠人,其實小朋友吾知達標與否,對佢無信心。又或者會覺得欠人好大個人情都吾知點還,真係一世嘅人情!
所以版主let go! 人地都有另類付出。

引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-27+發表無

原帖由 longlokma 於 15-07-27 發表
明白你心情,但变成偏激对社會亦無好處。

何謂公平??
Agree no more

引用:Quote:原帖由+BBLAX+於+15-07-27+發表Agree

原帖由 ylmanhk 於 15-07-27 發表
公平是大家在互相明白的規矩下遊戲;play by the rules and no betrayal!
仲有,waiting list 嘅定義係?後補!並吾係承諾!只係話你比較less prefer 既禮貌講法。任何一個學校想收多D嘅人出現,其實學校都有權收!

回覆:心淡

如果覺得學校咁有問題,我反而認為應該吾好考慮比自己寶貝入讀。個個都明白是非,個個都吾讀!咁自然對呢間學校至好嘅懲罰,吾告佢,都執笠啦!
所以快D比心機搵第二間好過啦!就快開學喇!
同埋完先收你果D都查清楚有無不公平,有少少都退學,吾好浪費自己時間。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-7-28+09:26+

原帖由 hkpapa852 於 15-07-28 發表
Well say! 要講吾公平,幼稚園interview專收大B,入課室生日表無九月後!公平嗎?
你自己開間學校,你小朋友本身怕醜吾出聲,你會吾收佢?關係但無牽涉利益收受,你其實無話可説。全世界都一樣!

‹ 上一主題|下一主題