用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可怕的升中叩門君子協議
go

可怕的升中叩門君子協議 [複製鏈接]

煩惱的爸 發表於 16-7-10 16:32
小兒讀油麻地區小學,  請問有沒有人知道油尖旺區中學有冇君子協議?( 即同區不能叩門},  thanks  ...
D讀書人真係叻。明明係違反競爭嘅行為, 在他們口中會變成君子協議

王家爸爸    發表於 16-7-11 09:48
sell2japan    發表於 16-7-10 22:09

Fado 發表於 16-7-10 19:13
「競爭法」應只適用於企業的市場競爭,例如圍標、合謀定價等等。
學校收生應不屬「競爭法」的範圍。
如果學 ...
冇人話佢犯法。但合法同合理係兩會事。再多的辯解, 亦不能否定這種所謂“君子”協議的無恥。這個協議產生的原因同影響, 大家都好清楚。公道自在人心!

王家爸爸  做校長唔可以太無恥,道德上嗰關先重要。  發表於 16-7-11 09:57

Chowying 發表於 16-7-11 00:47
油尖旺區已經好 對男生升中有利,咁女生家長係咪又要出泥嘈話唔合理呀

...
??一個係先天不足, 一個係人為操控。豈可混為一談!?

Chowying 發表於 16-7-11 08:14
先天?神定咩,味又係人為
照你嘅邏輯, 種棵菜, 去酒樓飲茶同去跑個步都係人為. 問題係, 呢D人為嘅原因同出發點係乜? 同你嗰D為維護自身利益, 而犧牲學生選擇權利嘅所謂"君子"協議, 根本係兩會事. 引返你油尖旺區升中利男不利女做例子, 係囉, 點解D好嘅女校唔係起晒喺油尖旺? 人地一百幾十年前創校時, 特登起係其它地區, 唔俾你油尖旺D女生入讀?

真係估唔到呢D咁嘅"偽君子"協議, 係EK都會有人欣賞

ivory0915 發表於 16-7-11 12:23
當初點解會有「君子協議」,記得嗎?

見下面兩post

la5711 發表於 16-7-11 15:58
君子協定的原意是避免學位過剩的弱勢學校被殺。其實只是保住了弱勢學校老師的飯碗,Band 1學校其實無著數。 ...
Exactly the true!!

dolala 發表於 16-7-14 02:03
我就覺得應該禁止叩門啦。人係要學識認命。

派位除咗講實力, 仲要加D運氣. "叩門"係好多運氣不佳嘅學生最後機會. 你可以坐係到認命. 但相信稍為有D上進心嘅人唔會囉!

Band5 發表於 16-7-13 22:18
對被殺的學校公唔公平...咁就要睇被殺嘅係唔係優勝劣敗嘅後果!

B3學校唔只得一間,邊間最後要殺校,當然 ...
正解點解人地年薪過百萬, 我得十萬? 點解人地開分店, 我間鋪頭要執笠?

王家爸爸 發表於 16-8-1 10:26
一直都話呢啲其實係小人協議,有叻學生叩門,一定收。尤其係有人叩門走咗,難道校長唔急於搵人填返嗰位?
...
奇就奇在, 喺呢版你仍然見到有人支持呢個小人協議. 莫非係學校嘅無間道.....?!
‹ 上一主題|下一主題