用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪莉曼 vs 德望
go

瑪莉曼 vs 德望   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-7-21 17:51
其實每間學校都有家長去狂谷,或自由波,我直覺認為只要小朋友上堂専心,依足老師指導,直升中學係難度不 ...

兩間地理位置差好遠。近gh又唔介意俾學費就gh. 近mps就揀mps(仲可以慳返啲錢). 不過唔自律,下下要人督住, 先係長遠要處理嘅問題。否則上到高年級, 讀邊間都死。

happyheart    發表於 18-7-27 00:23

去到高小唔知, 初小我又唔覺gh入面嘅競爭氣氛好強。派完成績表後, 家長間亦冇互相八卦成績去比較,各人都係自己做自己嘅。家長自己好勝, 一分都不能少就例外。

mcl203 發表於 18-7-22 12:37
同學們間收到派卷後即放入書包,家長間互不過料,並不代表暗地裏競爭唔激烈喎,MPS都有此情況。去到高少wh ...
同學/家長互相較勁, 相信邊度都有。分別只係有幾激烈同明顯

mcl203 發表於 18-7-22 12:37
同學們間收到派卷後即放入書包,家長間互不過料,並不代表暗地裏競爭唔激烈喎,MPS都有此情況。去到高少wh ...

重覆。deleted

星星的後裔 發表於 18-7-22 17:22
醫生,唔食藥得唔得?

GH: 聽人講一路會西走學生,再入外來生,我唔鍾意E 個模式。
其實好多學校程度比較深, 學生長期跟唔上, 家長都會知難而退。走咗個學生, 學校喺有得揀下, 緊係唔好唔揀啦!不是gh獨有。問過高年班嘅家長, 幾年下來, 印象中跟唔上, 自行引退嘅一定有。因為成績差被強迫退學嘅,佢就冇見過(可能有,不過佢唔知)。

星星的後裔 發表於 18-7-22 17:22
醫生,唔食藥得唔得?

GH: 聽人講一路會西走學生,再入外來生,我唔鍾意E 個模式。

重覆。deleted

marcuseunis 發表於 18-7-27 02:27
我簡mps, Gh 其實由一年級起,個個家長都已經好緊張,怕有甩漏,大人小童成曰都處於緊張狀態,起碼甘過6年 ...
其實如果你介意分數, 讀邊間(程度特別低嘅小學另計)學校都會好緊張, 唔會輕鬆的.

trouble2 發表於 18-7-27 02:58
我都識人讀GH, 每年唔停咁試插MPS, 最後到P4先如願
如果MPS收, 我有st. paul coed 同DG都唔會讀 (除非真係好唔志$$). 每個月慳幾千, 一年幾萬
‹ 上一主題|下一主題