用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

lui 發表於 16-5-17 11:30
中文我女認為esf教得好d,注意寫作。佢中文老師話local school 普遍寫不好(我不知佢是否有bias)

...
老師想轉個彎讚自己? 定還是老師用咗自己套"國標"去作標準去衡量? 個別例子唔敢講. 但如果話ESF嘅中文寫作水平普遍比local school高! Sorry, 你真係唔洗打死我, 我都唔信.

lui 發表於 16-5-17 15:23
我也沒有説esf普遍寫作能力高過local.莫講你打死都唔信,我都唔信呀
我只是以set 1為比較。set 1的 ...
無意冒犯, 亦唔係想challenge你D咩! 只係覺得那中文老師的說話有D匪夷所思......

hkpapa852 發表於 16-5-18 14:52
英文口音native, 除咗可能自我感覺良好d,我又諗唔到有咩用
幾native都冇用。人地都唔會當你係自己人。非我族類......

siden    發表於 16-5-18 18:13

caa 發表於 16-5-27 18:19
回覆 NewSnoopy 的帖子

只針對你個爛Gag,英國人講英文個個都講得非常好 ...
I don’t think so

caa 發表於 16-5-27 21:15
How can a British by ethnicity not speak good English? Unless you may be referring to a British by n ...
我正想講呢d case
‹ 上一主題|下一主題