用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
樓主: alanyue
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁   [複製鏈接]

假設錢同地點唔係問題, 我係樓主就會先out走TSL. 因為TSL俾到你嘅, CKY都會俾到. 但6年後唔洗再煩. GH個approach同另外兩間亦有分別. 如果你係比較buy呢套嘅, 另外兩間自然唔需要考慮.

mcl203 發表於 16-11-9 16:59
同意,可以先篤走TSL, TSL有, 德望都有,6年後TSL都係考番德望或同級~~~

同意! 呢個亦係我同我朋友(佢仲要有個大女讀緊TSL)去年選GH而放棄TSL嘅原因.

3hearts 發表於 16-11-9 17:29
may i know how many from GH Kinder? also, can 2 group of student mesh well? how about the studying e ...
估計應該有大約2/3由K升上. So far 我見兩group人都相處得好好. 其實小朋友好簡單, 好易混熟的. 我覺得功課唔算多, 但深! 學校係非常鼓勵閱讀的. 定期有中, 英閱讀報告要交. 以GH中,英文嘅深度, 如果語文基礎唔好, 其實真係會頗吃力的. 所以就算學校冇提倡, 小朋友自己都應該要多閱讀.

3hearts 發表於 16-11-9 18:11
多謝您的些牙呀. 其實放學之後的時間只有數小時,若用大部份時間做功課怕冇時間閱課㚈書本.請問可否請教如何 ...
基本上功課我覺得真係唔算多。但如果你想小朋友啲功課自己完成, 佢要有寫句子嘅能力。至於有冇時間睇書, 其實睇一本啱小一程度嘅書, 唔洗花好多時間。

IICHENG 發表於 16-11-9 23:50
TSL同CKY係完全吾同類型的學校來的
好多鍾意tsl嘅人, 係鍾意佢嘅語境, 有一定比例嘅ncs, 當佢係一間平民國際學校咁讀。呢樣其實同cky好相似(當然唔計學費)。但如果睇真啲,tsl其實都係一間跟隨傳統學制嘅小學, 學生一樣要為升b1中學而奮鬥。

回覆 bonbon1106 的帖子

Deleted

bonbon1106  sorry can't edit點評  發表於 16-11-11 10:26
bonbon1106  Thanks  發表於 16-11-10 12:20

alanyue 發表於 16-11-17 12:16
向各位說聲對不起,我真係有啲選擇困難問題,幾間都是一線學校,各有優點,今次同女兒考小一,是很辛苦,我 ...

"有時我都想其他3間行人止步,唔使諗,簡單一點"
好多家長到宜家都仲係兩袖清風, 在徬徨中. 別再在他們傷口上灑鹽啦

Felix223    發表於 16-11-17 14:02
Mrs.Luckycat  agree  發表於 16-11-17 14:00
‹ 上一主題|下一主題