用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你會怎樣應對小六TSA?
樓主: dgshygh
go

你會怎樣應對小六TSA?   [複製鏈接]

faikam 發表於 18-4-30 09:41
回覆 yyy8182 的帖子

你覺得有TSA功課係正常?
除非係過份操練 (我相信只係極端少數學校會咁做), 否則為考試而做下練習有幾唔正常? 呈分試或其它公開試, 大家咪一樣死操爛操! 家長/小朋友為呢啲試去操練嘅心力, 對比起TSA, 肯定有過之而無不及. 同自己自身利益有關嘅, 自己嘅小朋友去操練就冇問題. 掉反轉唔關自己事嘅, 就郁多下都呱呱嘈!

faikam 發表於 18-4-30 12:31
講到一樣原本唔需要操練嘅嘢合理化咁

脷伸:小朋友未考過TSA/BCA, 不過見過啲電話簿咁厚嘅練習。

嗱! 無論TSA, BCA, ABC, XYZ 我都唔讚成過份操練架! 但如果因為要考TSA, 學校有適當嘅練習/功課 (回應返你喺20樓嘅問題), 只要係合理範圍內, 其實有咩問題? 咪當嗰日多份功課囉! 學數據王話齋, 你試下將TSA改為呈分試嘅一部分呀, 嗰班家長仲邊得閒嘈, 趕住出去買習作做啦!

P.S. 我知本黃頁有幾厚架, 我地呢D老餅出嚟做嘢嗰時都仲用緊

rulerL 發表於 18-4-30 14:04
某程度上都顯示出部分家長的心態:對自己有利的不怕去做,做越多越好,對自己無利益只關乎其他持分者事( ...
我正正就係想講呢樣嘢!

somoon 發表於 18-4-30 14:38
學校既存在為咩?難道不是為小朋友?難道為個個月有糧出?
除了父母,有幾多人會願意為他人小朋友無條件付出,甚至犧牲自己嘅利益都在所不息?

somoon 發表於 18-5-1 13:05
誰人無條件?誰人犧牲自己利益了?
我係回應你喺64樓嘅提問啫
‹ 上一主題|下一主題