用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑
樓主: 吹水怪
go

DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑   [複製鏈接]

我都好奇明明寫28.7%,佢個34.5%係點嚟?不過港同今年3322個%係咪咪好左?印象中過去都係7x%.

Raccch 發表於 21-7-23 11:37
回覆 吹水怪 的帖子

睇成績好似差不多,但係EK評價就港同受歡迎好多,感覺培僑可能因為立場問題令好多家長 ...
唔係話港同唔好, 不過感覺喺EK有少少"高水". 同埋相比起好多B1中學, 總係覺得佢成績比較兩極. 可能同佢嘅教學同學習氣氛有關. 比較適合自律性高嘅學生.

poonseelai 發表於 21-7-23 12:59
近年港同在 EK的評論, 感覺係愉快學習又有好成績,之前又有狀元,dream school 啦,如果睇返近幾年數據, ...
記得之前嗰兩個狀元講過自己好勤力讀書的. 其實要有好成績(講緊真係好, 唔係求其碌入大學嗰啲), 嚟嚟去去就嗰幾條formula. 又要(真)happy又要有(真)好成績, 我覺得世事唔會咁着數的.

poonseelai 發表於 21-7-23 13:38
戴返頭盔先: 我無針對港同,我衹是留意愉快/活動學習去考dse的成果係點。

同意,好成績一定要努力
所以我成日覺得嗰啲咩"又happy又有好成績" 喺有多少誤導成分

lightingchung 發表於 21-7-23 13:36
點解有個感覺好似幫某間學校賣廣告(emoji)

Ek有啲會員對某幾間學校係有既定立場嘅,睇睇下就慣㗎啦

mcl203    發表於 21-7-23 14:13

hkpapa852 發表於 21-7-23 14:27
更準確既講法,個別會員對個別學校有既定立場
啱! 我改一改先. 費事一陣EK ban 左我個account (講笑)

HM168 發表於 21-7-23 17:01
除非你係校長, 如果唔係不斷係到講會開IB是否有誤導
又唔使太頭痛嘅,如果知學校呢科比較弱,咪自己早啲準備,或者外補囉。始終越上去,都係靠自己多過靠學校㗎啦。
‹ 上一主題|下一主題