用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 適當年齡學適當嘅野
go

適當年齡學適當嘅野 [複製鏈接]

有時會見到d媽咪好擔心某d學校唔夠深,又或者好希望小朋友N1或K1就識寫好多字,又或者期望在3年的幼稚園裡面學到好多野,甚至能掌握到某種second language。
請媽媽們relax唔好緊張。拔苗助長未必好,我唔排除有d小朋友較早成熟(cognitive & motor skills方面),能接受拔苗助長這套,但不第於個自己的小朋友就適合!
請媽媽不要聽到別的媽媽說她的孩子已懂什麼什麼就擔心自己的小朋友"墮後"或唔夠叻。在這forum活躍的媽媽,多是有約3歲寶寶的,他們都只不過是3歲,除個別學校會有些特別的方法催谷3歲的小朋友外,大部份(包括一些有牌名校)都是不會用特別方法去催谷3歲小朋友的。請相信大部份學校都採用的學習程度都為"合理"和"合適"的程度,不要給自己和小朋友太大壓力!
另外,很多PN班都是用K1的書,這不等如那PN班程度高。就是同一本書,教法都有唔同,小朋友可要學的都唔一樣。PN可能凈係睇下個本書嘅圖畫,而K1就要認下字…
   0    0    0    0

因為我無迫佢學寫字,所以佢笑得特別笑囉!哈哈哈!

原帖由 Sumyeema1 於 10-5-11 16:49 發表
100% 同意。 另:你女女笑起來好甜。
‹ 上一主題|下一主題