用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你係媽媽點樣做
go

你係媽媽點樣做 [複製鏈接]

其實就算做過測驗,証實唔係ADD,但也不等如能用處理一般小朋友的方法去處理個別脾氣較大,或情緒較難難制嘅小朋友。我不是老師,但都希望媽咪能体諒一下老師的角色。
其實教好一個小朋友確實是不簡單,要教一班咁多小朋友就是係超級難!再者,一般學校的老師需有上個所謂的專業培訓至可以執教,但個專業程度又去到邊呢?係咪有能力處理有情緒問題嘅小朋友呢?在學學短短的幾個小時,但有一連串的task要同一班小朋友做,老師又係咪有時間能單獨的去處理個別一個小朋友的問題呢?好難囉!
其實小朋友嘅問題,一定係由自己先開始處理。小朋友在學校有情緒問題,在家或出街時又如何?如果只有在學校有問題,在家和出街都沒問題(assume父母在家不縱容,有底線,有要求規舉),那就可能是學校一些的一愉快經歷引起問題。相反,如小朋友在家都是這樣,而父母都控制唔到小朋友,咁要去上堂學習的應是父母!其實外間有不少seminar或training教父母同小朋友控制情緒(小朋友的)。雖則唔係病,但都可找therapist協助了解和處理小朋友的行為問題和情緒問題。

咁聽落情況又唔係太差喎!如小朋友能在家守規舉,你可唔可以同老師溝通一下你在家用的方法,等老師係學校都試一下呀?如小朋友當日有進步,就有少少獎勵等等,慢慢幫佢改善行為問題…努力呀!
原帖由 Andes媽媽 於 10-12-14 23:45 發表
我無打算去証實係唔係ADD, 尤德都會慢慢甘安排, 他只教我多點同他溝通; 不過會先試下用古法教會有用點, 至於帶他出街我地會事先跟他協議好先, 大部份時間都聽, 無大問題, 除左買玩具他就會叫我等等....或者坐地下;  ...
‹ 上一主題|下一主題