用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南VS崇真主流班
go

九龍塘迦南VS崇真主流班 [複製鏈接]

但迦南入聖方濟各的都ok喎…今年我識的都有3個…
如果TT又唔係英普班,你又唔係貪TT有半條龍,KT cannan其實都係好選擇…TT行政… ,程度不是特別深…

比我我會揀KT迦南!環境好,校車和一般行政都可取,雖然冇TT咁多"課外活動",但應有的學校/親子活動絕不比TT少!起碼生日會都有主題,特別節日都有學習主題,但TT就…(我所知TT的情況是由朋友口中知悉的,她揀TT係諗住多野玩,但好失望…校車仲搭到唔敢再搭,由工人姐姐自己接送…佢亞囡係K1,但唔知K2會否不同)。如我聽的有誤,請修正。

回復 1# winavis 的帖子

唔好誤會,我朋友唔係唔見左個b,只係放左學兩個鐘個b都未返到屋企…打電話去學校問連老師都放左學啦…
我再重新一次,這些都不是我的親身經歷,如你們要知多點校車(其實係保母車),不如問下TT家長,等佢地比多d意見同分享下經驗,咁可信性會高d…

回復 2# ireneyklo 的帖子

4小龍個度,其實好近…朋友女女初初成日喊,返學冇事係放學喊…朋友了解後,原來係小朋友放左學會到一個地方等車黎接,日日都要等成半個鐘,但冇任何安排,小朋友見其他小朋友慢慢走晒,自己都冇得走,所以就喊…上次試過成兩個鐘都來返到,最終話係塞車,但有冇電話通知…朋友了解過,原來架車返學同放學都會遲到去接小朋友。朋友試過靜靜搭的士跟保母車返學,睇下到底佢點行,(因為遲左10分鐘去接佢個女,但又話已經係尾站…),最終發現保母車仲去接其他小朋友,返到學樣遲左15分鐘…經朋友投訴後,學校後來就開d音樂同CD比放學時等車接嘅小朋友睇,女女放學都冇喊。但因為認為時間過時不穩定,又唔想個女浪費時間在等,最重要是有問題,有問題時學校就說那是保母車,不是校車,不多願負責任,但學校又會幫小朋友安排搭果架保母車,朋友沒多大信心…還是在10月时已改由工人姐姐自己接送…
因為朋友亞女已經冇搭車,所以我都唔知最近的情況…之前2個鐘唔見人時,朋友問一齊等接放學的家長,佢地話佢地已習慣了保母車的遲到…
我聽到的只是我一個朋友的問題,不知道這是否是某地區才發生的問題…希望唔會引起"恐慌"

回復 1# susuwai 的帖子

樓主同susuwai,其實你地"貪唔貪"TT的半條龍back up?如認為這個back up是重要的,咁就唔使考慮,肯定係TT…如不著重這back up就講煩啫…
‹ 上一主題|下一主題