用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼童日讀兩校,猶如「虐待」!!
go

幼童日讀兩校,猶如「虐待」!! [複製鏈接]

其實之前都有唔少forum討論呢個話題,但有很多是如此安排的媽咪都認為沒問題…
我都好"等"呢d小朋友覺得慘慘…
見到報紙提出呢個issue,我覺得好好,希望d家長可以聽下專家嘅意見同分析…

但,我個人覺得唔應該將呢個問題同學卷拉上關係…因為會如此安排的家長多不是因為驚唔用學卷會蝕底而有此安排,只是想小朋友中文又得,英文又好,到小學時可以有多d選擇…有d就見到人做自己唔做,就怕自己小朋友執輸…

個d家長通常都會話佢地d小朋友下午唔肯瞓/唔使瞓,反正都冇野做,對住個工人,不如返學"玩"啦!仲要補句"佢地小朋友返得好開心喎!"

可能有d小朋友有特強耐力掛…仔女係人地嘅,人地至最清楚自己仔女嘅能力… 再者,人有人教法,你有你教法,作為一個普通小朋友嘅媽咪,(我/我地)又點可以challenge人地嘅教/做法呢!所以咪最好有d專家講下野囉…
原帖由 toys 於 11-1-24 16:10 發表
這些小朋友真係好慘,比d父母當馬蹓咁舞,咁細個連午睡都唔俾佢哋,點會有精神學習唉~~~簡直係 "虐兒"!!! 個d家長真係要好好反醒吓。 ...

只是說說我自己的意見,希望大家唔好介意…
我個人對學券不反感,也不特別贊成。從行政角度(手段)去睇,學券的工能是用作來監管學校的行政,程度等,讓政府能定期評估學校嘅運作並給家長提供報告,以作參考,我看這本來是好的。(我不評論到底評估的可信性)。如學校不願被監管或被揭露學校的行政及運作,又或是教學方法/程度不願跟政府的標準要求(當然,政府有一個標準,而這些標準也是由專家制定出來,信不信由大家,我亦不想評論),我相信政府根本就不會鼓勵家長入讀這些不被監管而程度又不被(政府)認同嘅學校…
雖則話我們(納稅人)納了稅就應有福利,更應有權選擇適合自己子女的幼稚園,但某程度上,如所有稚幼園都不被監管,而學校又要吸納多些學生,一般學校都會多做迎合需要的事情,如提早寫字,加深程度,多聘用NET…(大家都會見在BK有超級多家長都驚子自己小朋友讀有學券的學校會否輸在起跑線)
到時會否大家都一起拔苗助長(K1開始默書等),學費更貴呢(因為要請好多NET)?
原帖由 steamball 於 11-1-25 09:02 發表
agree that 學券點解唔比所有讀kinder 的人, 只比部份kinder , 我地稅永遠只有交...冇得用.....it's not fair

回復 5# busy_penny 的帖子

沒有制度是完美的,Q啲想法,如改不了就唯有硬食!
有條件嘅就為左自己嘅寶貝多付一點,揀間認為最好的給自己仔女咪ok囉!如為左唔想蝕底而辛苦自己個寶貝去讀兩間,這絕對係父母嘅問題!!!
或許這只是一個藉口或是悔氣說話…
每間/每種幼稚園都有其好處,只是某些父母希望子女都能接受兩間學校嘅好處而讓小朋友返兩間,又或者見到人地返兩個,驚死自己小朋友學野比人少…人地得,自己小朋友冇理由唔得…
可能真的是沒有錯對吧,只是不同父母有不同觀點。我(們)的孩子需要午睡,他們的不需要(有些小朋友真的不需要)。我們認為free play重要,他們認為學校的遊戲安排更有"引導性"。我們認為孩子要有機會留在"家"玩,因為家不只是睡覺的地方,而是孩子成長(吃,喝,玩,睡和跟父母親親)的地方,他們可能認為從小就讓孩子習慣tough嘅生活,長大後就更挨得,更靈活,不會成為溫室小花。反正總是有理由讓孩子返兩間幼稚園。
其實聽得多返兩間kinder的父母回應(之前的forum),我都不會再太強烈反對這樣的安排,問題係只要你有條件給孩子準備好,即是有車接送,學校近屋企可以返去食飯,又係國際學校(唔使點做功課),小朋友情願返學有小朋友玩(好過自己一個人對住工人姐姐)…
當然,如不是有以上條件,就請讓小朋友回家休息,回家吃飯,讓他們在家玩一下自己的玩具,看一一自己的圖書,參加一些他們喜歡的興趣班,聽聽兒歌,吃個茶點,讓他們沖涼時玩下水然後等爸媽放工一同吃飯,一齊傾下計,講下故事…

回復 1# Ivyhoyeeling 的帖子

真係咁簡單?家長本身真係冇問題??如果真係單純係香港教育制度有問題,點解唔係個個家長都要小朋友返兩間學校(我講能負擔的家長)?點解大部份能負擔兩間學校學費的家長都只讓小朋友返一間幼稚園,而只有一撮家長要小朋友返兩間?
無論是完美或是有漏洞的制度下,家長一定是有選擇的,如何選擇,絕對是家長嘅問題!
只是個人愚見,不喜勿插…

回復 1# InitialD 的帖子

咁就祝高分低能的小朋友好運了!讀完書出黎做野,基本上有高分的見工機會都多d,但見完工,又比你好彩有人請,一試便知龍與鳳,人地唔介意你唔識做野,我怕高分低能嘅人都唔受得氣又唔挨得…我諗要一世夠運至可以一世有工返啦…
我朋友做PCCW HR,講起遇過有d大學生叫佢填份表都唔敢填,要偷望隔離人點填…又有d返左兩日唔返,跟住係亞媽幫佢打黎話唔做…
冇高分,但有EQ,有AQ,…我唔覺得會搵唔到飯食囉…

sorry, i miss your point....
原帖由 InitialD 於 11-2-7 15:05 發表
I agreed. This is more complicate than just 4 choices. I suggested asked yourselves 2 questions before we make hard comment on children:
1. Have you tidy up the bed before you go to work?
2. Do you kn ...
‹ 上一主題|下一主題