用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TKO Deborah (Part 2)
樓主: hinhinmom
go

TKO Deborah (Part 2) [複製鏈接]

Re: TKO Deborah (Part 2)

hinhinmom,

唔使客氣,大家開心嘛     

pinkpink888,

你o甘搞笑o既     

食物方面我d一人準備D啦,唔使多啦,我話我整南瓜salad,wing530就講侷整南瓜糖水       

o甘係要扮啦,我會準備好D野幫小朋友畫面,同埋temporary tattoos同侷D玩       

Dear all,

有個壞消息,今朝wing530打電話來話,anson尋晚入急診照到係肺炎,入o左院啦      應該係學校惹返來o既,因爲知道侷班度上星期都有同學因肺炎入院成個星期,所以大家要小心D啦,如果小朋友有持續發燒,就快D照肺啦,以防萬一嘛     

希望anson快d好返,我D仲有好多節目等緊侷參加啊         

jaisy,

我D開party實預埋你    你沒見到上次你的生果盆我D食完又拎     

放心,各個小朋友都鍾意出來玩,不過vanna有d怕丑,比小小時間侷適應就無問題啦,你睇上次party玩到......       

今日放學見到Gordon同Alvis侷D,侷D知道我D遲的有party都話要join 埋一起玩       

問我Stephanie中文學成點,我比本筆順簿侷睇,睇到‘嘩,嘩’聲,話好難哦     

好野,有蛋糕食      

halaha,

星期五聼你講飲o左無麽用,都唔知你仲買唔買啦。同埋又唔知幾時比到單你。果晚又約o左hinhinmom比honey侷,侷話都會去永安行,就比o左D單侷去搞儸   

你覺得無麽用,都唔使再買住啦,可能要飲多幾日先有效果出呱。 Stephanie的咳已經清曬,所以飲o左唔知有無效   

halaha,

如果你唸住比wingwing平日飲就買無度數果隻啦,因爲上次個sales話侷D建議小朋友過o左8嵗先飲有度數的manuka honey,除非咳,就飲5度果隻。你去買時都可以問下     

jaisy,

Stephanie一路用Chicco,好好用o架,用埋護髮素,,頭髮就好順滑同smell good      唯一唔好就係成日斷貨

Dear all,

又有個壞消息,navin都照到係肺炎,侷只係有咳,但完全無發燒,同埋哩排又無同anson一起玩過,所以都應該係學校惹返來,寫上來係請各位小心,小心,有類似情形可能要要求醫生照肺,因爲學校無出通告有傳染病發生,小朋友有小小咳or發燒都可能比忽略,耽誤病情   

上網check到肺炎係香港十大傳染病之一,我打電話去家庭醫生度問,但話無麽特效藥或針可以預防,唯有增強自己免疫力同避開傳染源,有鼻感,噴鼻有所幫助;同埋如果打o左流感針,對肺炎都有70%的免疫。

而加真係好擔心,如果學校再唔做野,D小朋友惹到的機會就越來越大啦 ,因爲患病人越來越多,仲沒計潛伏期o既,之前係C班,而加B班都有埋    

我同你一樣,今日聼到navin的消息個心都好唔舒服,      學校就話有用消毒水消毒,但就見唔到通告。      如果唔出通告,就算有小朋友出現病徵,家長都唸唔到o甘大件事,以爲只係小小咳同發燒,唔緊要,都會返學,惹埋D 同學。好似anson同navin如果唔係知學校有肺炎都唔會去照肺添啦     

我D就話擔心個細o既,今日又見到Alvis媽咪,侷屋企仲有個沒滿月的BB,你話幾擔心啦。所以我認爲學校從責任同道義兩方面唸都應該通知家長,比大家有個防備之心,同埋有需要的小朋友自行選擇停課。     

hinhinmom,

返o左來啦!唔好激氣住,睇下navin哩兩日食o左葯的情形點先啦,比侷休息多D。o甘係唔返學住啦,等navin好番,同學校sure 無更多肺炎個案先啦。   

hinhinmom,

Dr. Wong係唔係聼肺就聼得出啊?好彩個醫生夠經驗,同埋我D係知學校有個案咋,如果唔係................      最後受罪的都係小朋友,心痛的係家長     

navin哩幾日食緊要,精神會差D,功課做唔到就算了,身體緊要。    如果校車幫唔到你拎功課,你可以打電話話比個miss聼,我幫你拎啦。你放工來我度拎返就得啦。     

homingm,

我唸今次學校低調處理肺炎,唔同上次手足口病可能有兩個原因,一係手足口病係要求向衛生署通報o既,而肺炎好似流感o甘係唔使o既。二係學校而加收緊新生,傳出去始終唔利。不過哩都係我分析,唔知arm唔arm     

wing530,

Anson點嘛?今日見到你保姆去拎功課,聼講咳多o左,希望侷快D好返,Stephanie聼講Anson要住醫院,成日問幾時侷可以返屋企啊       

hinhinmom,

Navin今日好d沒啊?校車幫唔幫到你拎功課啊,需要幫手就call我啦,唔使客氣     

今日Eunice同Stephanie一起返畫班,放果陣兩個人手拖手行出來,都唔知幾老友        你今晚係唔係約o左朋友食飯啊,因爲見到你工人湊住eunice同另一個小朋友上o左富康棟building     

brjhome,

德寳LK的程度都幾深o架,而加中文學到寫‘商’ ‘秋’ ‘地’ 等,英文寫到‘z'啦,數字寫到40,flash card睇緊’中秋節‘ ‘講故事’ ’唱歌‘ ’school' ‘lantern’ 等。遲D會有學期中評估。聼講下學期會開始有默書      唔知同你仔而加的學校比較深唔深?

跟唔跟到好睇你小朋友本身的程度同適應,接受能力。

Dear all,

你D有無收到學校話聼日戴口罩返學的通知啊?我本身就無收到,但頭先halaha話比我聼侷收到call,聼講會持續一段時間。唉,點都好,算係學校做D野啦,不過最慘係D小朋友,會辛苦D啦     

聼日我會栽D口罩係書包度。

wing530,

聼到anson出o左院就好啦      小朋友放假都要假紙o既麽?    而加o甘係唔返學住啦,等清曬D咳先啦,我驚就算而加你想返學校都唔比你返住     

我想問你同hinhinmom,dr. wong係唔係聼個肺就知係唔係肺炎啊?因爲我今個星期六會同Stephanie去家庭醫生度檢查下,如果ok就打埋流感針,雖然無o甘快有效住,但心理上好過D啦,始終我覺得學校唔只哩3單,有無o甘好彩啊     

唔使講得o甘得人驚哦,我D行得正,企得正,講的係事實,有麽好追究啊    為o左以後講野方便使唔使隱曬D名,來個no evidence       

hinhinmom,

頭先miss suen打電話來,傾o左一陣,解釋o左學校的措施,聼後都放心D   

Miss Suen話家長如果擔心小朋友染病,可以比小朋友戴口罩返學,因爲LKA仲無肺炎個案,所以而加唔硬性要求小朋友一定要戴,但B班C班的小朋友就一定要戴。戴住口罩運動會好辛苦,所以運動前,miss會幫侷D除o左口罩。如果小朋友有咳就要求戴,發燒學校會要求侷返屋企休息。

唉,到而加學校開始做野,個心先好過D,希望anson同navin都快D好返,再無其他小朋友染病,就天都光曬啦     

放心,Stephanie實會等埋navin同anson一起睇‘掌門狗’o既。改期啦。    不過最慘係今個星期stephanie無小朋友約來玩   

wing530,

睇到你有返D心情上網,我都放心D       

Stephanie一日問幾十次點解anson要住院,仲話要搵侷傾解,我驚吵住anson休息,又驚醫院唔方便傾電話,所以無call你儸。       

你自己無事啦嘛?頭先miss suen都話小朋友病o左,最辛苦o既就係媽咪,勞心勞力嘛,仲問緊anson而加的情況。

hinhinmom,

我都係o甘話,學校肯做野,有誠意去解決哩件事,班主任願意交待多D,我D哩D家長就放心好多啦,都唔係要求好高咋     

wing530,

anson住院住到唔想走    不過以我的經歷都覺得將軍澳醫院的環境就ok,D醫生,姑娘同D阿嬸都幾好態度,但可能有經驗的醫生少,所以為保險一定要去私家睇下先放心。     

hinhinmom,

你好搞笑       

cwy,

聼講話證實的個案有3個。不過學校做多D防禦措施,好過小朋友自行停學係屋企,都唔係長遠之計。遲D流感高峰期就到       

原來德寳連水痘針都無要求打,因爲好多幼稚園一入學就要求o左。

hinhinmom,wing530,

你D係唔係又想果一晚重演啊      我係度笑,stephanie係o甘問我做麽????a,b,c奶                    笑c人麽           

cwy,

Stephanie都係一嵗已經打o左水痘針,我講起係而加多傳染病,希望學校要求家長做多D防禦野,對自己同人D的小朋友都係個保障嘛。

流感都係,如果各個人都打預防針,邊會爆發啊       

Dear all,

我arm arm先返來,難得見到哩度o甘熱鬧哦     

wing530,hinhinmom,

你倆隻野,自己係度又‘b'奶,又’c'奶,做麽燒埋我啊     

wing530,

又話多野做    係唔係尋晚太夜訓,所以上來提下神啊     

hinhinmom,

你又sick leave,可惜而加我D玩緊‘自我隔離’,如果唔係,我D又可以一起tea一tea啦     

halaha,

今個星期唔約你住啦,我星期六會湊Stephanie睇醫生,打埋流感針,然後同侷去太古城行下。       

hinhinmom 寫道:
>>>fifi,
頭先ms suen打電話比你呀?! 點解我班主任無同我講返學校有o羊預防措施o既??
anyway, 學校宜家肯做野都係一件好事~   

好啦, 既然你o甘有誠意, 睇"掌門狗"就改期啦~~    費事你o甘小人去睇會悶啦~~        

hinhinmom,

你係唔係蝦我中文唔多好啊    好似應該係你要有誠意D,我先會改期等你哦,如果唔係,嘻嘻...............       

wing530,

今朝就無麽,只係睇到多o左湊返學的媽咪係度‘密密傾’,傾麽就唔知啦      放學時就見到B班從學生到miss都戴o左口罩     

同埋今日學校終於發o左通告,附有衛生署的指引。

我都係o甘話,而加就最好麽人都唔見      如果悶就上來傾下解,或者用電話開conference,大家一起傾啦。     

你果幾本書係唔係應該到期啦    有無renew啊???

你同hinhinmom哩排都唔好周圍騰啦,係屋企陪下anson同navin,我去太古城,有麽想知,有麽想買,儘管落order         

halaha,

食buffet食得開心D         

cwy,

無事就好,真係好驚再聼到有小朋友有事      

今日eunice班度所有小朋友,老師都戴o左口罩。      Stephanie果班就無要求一定要戴,不過好多小朋友貪得意都自己戴住,不過miss suen就比侷D鼻仔出來透氣,費事太辛苦         

其實學校出到聲,邊有家長唔配合啊,最驚就係學校麽都唔做,真係好擔心     

hinhinmom,

今日去o左睇dr. wong啊?navin點嘛,仲使唔使食幾支藥水o甘多啊?      

我今日去買o左星星餅啦,真係平好多哦     

‹ 上一主題|下一主題