用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定5/8/2010入讀YORK-約克N1的家長請進
go

決定5/8/2010入讀YORK-約克N1的家長請進 [複製鏈接]

Hi, 大家好!

小兒(08JUL BB)將會5/8入讀 YORK N1(AM CLASS).

有無家長都係一樣, 入來交流下.

我問過學校是不用交茶點費, 小朋友的茶點會由家長自行負責, 都唔知係好定唔好的事, 咁大家有無唸住 預備些什麼食物呀, 有無好提意供參考.

另外聽朋友講係九龍城有間賣校服的店舖有YORK的校服賣每件仲平成幾十蚊, 請問有無家長知道係邊處呀?
   0    0    0    0

Hi 各位,

係呀! 其實學費實際收多少, 已我所知應該係未confirm,
不過我覺得佢要我們預繳的8月份$4,365應該係校方同教統局申請的學費金額. 只待教統局批核.

上課地點方面, 我係簡介會(6月5日第二輪)中都記得校長講過N1會係舊校上課, 要待K1才於新校上課.

我亦打電話問有關新生家長會, 校方指會係7月尾舉行, 當日除了講解課程內容和上課安排外, 還會領取已訂購之校服書包我等等...

另外我有Playgroup的同學仔家長佢剛於7月2日面試, 亦收到通知PM offer,不過佢向我提及佢係簡介會(第三輪), 校長係簡介會上的內容與第一二輪有別, 有大約提及有多少普通話時間, 上課內容大致怎樣, K1的直升問題等等.

同學仔家長話校長好似在第三輪簡介會上提及的部份內容, 可以解決以往Babykingdom一些家長的憂慮及疑問.

剛收到學校寄回來的校服書簿費收據, 發現仔仔應該讀AM N1 Location :1C, 唔知有無同班同學仔的家長呢? 大家可日後交流下....

不過無論點開學的日子越來越近, 相信好多事都會慢慢明朗化.

原帖由 freeleevala 於 10-7-12 14:27 發表
Hi,

我個仔都係嚟緊會讀N1 AM CLASS, location:1C. 大家多多指教!

Hi freeleevala,

咁我個仔會係同學仔了, 好高興係開學前已有結識同學仔的家長, 請多多指教, 日後可以更進一步交流下...

唔知仲有無其他同班同學仔的家長呢?

今日打去學校問, 佢地話家長會會於7月30日的下午時候舉行, 但實際時間未confirm, 咁睇要請定假啦....

York PN家長報到....

各位Pre-nursery同學填下:
Vb08            仔仔            pm
cwongkl        仔仔           pm
maqurita       仔仔(jovy)  pm
Couple2        Girl             AM
errorlips        仔仔            AM  - 1C

剛打去學校問有關皮鞋及運動鞋:

男仔 : 黑色皮鞋 - 校服用
         以白色為主的波鞋不要太過鮮艷便可 - 運動服用

原帖由 popcorn11202001 於 10-7-21 01:07 發表
點解你地咁快知讀邊班既?
我淨係得個PN NO咋...

其實係收到學校寄回來的校服書簿費收據, 收據上發現的, 不過唔知係咪正確都係估,  收據上寫小朋友會讀AM N1 Location :1C

HI 各位,

今日剛收到信通知有關新生家長會, 30/7 下午2時舉行, 不過要下午1時30分提早到校取校服, 書包及書本等....

另外如已選擇搭校車的學生可以 7/8 由一位家長陪同小朋友試搭, 我覺得這個安排幾好, 可以使我們知道小朋友返學的車程及時間.

係信內仲發現原來之前以為仔仔係Location:1C, 睇來並不似是指1C班, 因為信內今次有例明是 "....successfully allocated to class PNB AM...", 唔知是否指上午PN B 班的意思. 請問有無家長會唔同, 如果係即證明我的推測沒錯.

唔知有無家長都係PN B 班, 可以做同學仔呢?

今日打去學校問原來真係信上例的 "....successfully allocated to class PNB AM...", 是指上午PN B 班的意思.

有無同班同學仔呀?

我仔仔係7月BB, 佢 8月5至10日會返親子小段(每日1小時15分鐘), 8月11至20日返適應期(每日2小時), 直至8月23日開始正式上課(每日3小時)

所以見到你們的情況都覺有疑問 , 可能係因為8月時你們的小朋友未足2歲有關, 不過都係打去學校問問會好D!

Update List

各位Pre-nursery同學填下:
Vb08            仔仔            pm
cwongkl        仔仔           pm
maqurita       仔仔(jovy)  pm
tazman         囡囡           pm
Couple2        Girl             AM
errorlips        仔仔            AM - 1B
freeleevala    仔仔            AM - 1C
ava@yu        囡囡            AM
ansonyui       仔仔            AM
ssiu777        仔仔(marcus) pm
MelodyFPY    囡囡            AM - 1C
rubijacky       仔仔            AM
iantsui           囡囡            AM - C

星期六終於去左獅子石道買多套校服啦!

真係比學校買平好多, 夏季校服$90, 運動服$100,
不過今日朋友比左佢小朋友件校服我睇, 原來係獅子石道(昌記)買的男仔夏季校服短褲係同學校個款有唔同, 不過上身都遮掩左所以唔係好覺, 唔知得唔得?

大家買到黑皮鞋未呀? 我個仔隻腳好細買唔到呀? 打算改買黑波鞋算數....唔知得唔得?

Hi Meimei223,

I can't PM you due to the system problem.
Could you send me the link to e-mail : [email protected]

Thanks a lot!

原帖由 meimei223 於 10-7-27 22:40 發表
what is the size of your son? my daugter's feet are very small, only 13.5cm, I bought from online, the quality are very nice and only around HK$100, I can PM you the link if you want to have a look!

...
‹ 上一主題|下一主題