用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德田李朋友仔入來囉喂
go

德田李朋友仔入來囉喂 [複製鏈接]

啱啱路過,入來8吓!

我女女唔係今年新入的。佢今年升3年班!係TTLSK讀左2年喇!

原文章由 kt8001 於 08-8-5 11:06 發表
HI! HI!
好高興到識你! 我都有個女女讀緊, 不過今年升二年級, 今年我個仔就升一年級, 但我個仔唔知係咪年尾仔, 所以我都好怕佢追不上....得閒入來傾傾呀! 比D心得

...

HI!我女11月出世,都艋車邊啦!
2年級上學期都OK的,但下學期會深好多,功課多好多。

原文章由 beywat496 於 08-8-5 12:00 發表
我囡12月出世, 而家仲係好 baby, 連車邊都怕艋唔到。

自理仲慘, 我教識佢去大大自己抺 pat pat, 但係未教抺廁版, 唔知教佢舖定係抺好 ???

...

OPEN DAY》》我記得有,差唔多開學時囉!

COMPUTER CD》》我唔記得囉!

我會叫女女舖定TISSUE囉!但我要聲明學校TOILETS係好DIRTY, SMELLY,好惡頂架!

原文章由 kt8001 於 08-8-5 22:13 發表
hi! lky2008,
係呀!我個女都話廁所好難頂,我唔叫女女舖紙巾,是叫個女企上去,因我覺得舖上去可能坐時會冼走了紙巾就慘啦!好怕D菌,到時手尾長,無公德都冇法,聽講話好多人都唔沖廁添....好嘔心 我個女都好D暫都追到,但升了 ...

我女女的普通話都唔好的,但都OK啦!SO普通話上堂係冇問題的。

去TOILET呀!因我女女個腎有事,我唔會俾佢企上去個板到,怕佢唔小心跌瞋。

原文章由 kt8001 於 08-8-6 21:44 發表
lky2008 ,
請問你, 你話你個女都係年尾女, 但你什樣教你囡囡, 麻煩你指點下, 我真好頭痛呀! 我已經現同佢溫緊一年級的書, 佢好難入腦,又打又鬧,其實我真好怕佢長此下去,佢唔喜歡讀書呀!你話什算, 我現同佢講 ...

我都冇乜計喎!因我女係難教個隻!野野都頂嘴。讀書我覺得都係睇個小朋友本身囉!

原文章由 beywat496 於 08-8-7 11:15 發表
KT8001, lky2008, Good morning

KT8001, 對不起, 琴晚手電無電, 2:16 hours.

lky2008, 人地話小朋友越難教, 越頂嘴, 即使佢自己有自信, 有自己一套, 越聰明, 越係叻女

...

HMM......我女唔係呢隻,佢係個D話唔聽個鍾,亦自尊心好強個隻,話吓佢,唔係博到行,就發脾氣或喊。

原文章由 mkwok 於 08-8-8 20:58 發表
各位,

請問妳們用的英文書是那本?  聽過其他媽咪說這間的課程好深, 請問數學會否教高一級/半級.

PRIMARY LONGMAN EXPRESS (PLE)

MATHS》》都係一般程度,但D WORKSHEETS好DIFFICULT。
‹ 上一主題|下一主題