用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 可否幫幫我呀...我諗唔到仲有咩方法
go

可否幫幫我呀...我諗唔到仲有咩方法 [複製鏈接]

我個仔現在2歲半,平時婆婆+工人姐姐湊,他在1歲半時入咗醫院住咗十幾日後d胃口變晒(因玫瑰疹入院,後在醫院感染乙型流感及後藥物敏感出疹),未入院前仔仔係食有肉有菜的粥仔/爛飯,唔知是否住院期間係醫院醫生要求俾仔仔食得清淡d,他到現在都唔肯食所有肉類/魚類/生果/面包等等,他只肯食紅蘿蔔/西蘭花莖/菜人莖/白飯/面等,他好硬頸/又唔胃食/唔係樣樣都會試,我試過好多方法去氹佢食 - 用獎勵方法/好聲好氣氹/同佢睇有關"偏食"故事書/講道理/同佢一齊食等...佢都係唔食,佢把識得講話要食多d肉肉先會好似dad/mom咁高,但你俾佢要佢食佢就走,呢幾日我忍唔住好大聲罵他,還將他一架玩具車放出門口話唔要,除非你飲湯連肉一起食,我先會攞返,佢好硬頸係咁喊及同我掙扎左個半鐘先肯食幾啖(食時超唔願意),但我又怕用呢個方法會搞到佢會更抗拒,可否有人幫下我呢?(P.S.婆婆好好心機,佢煲完d湯後會攞d肉攪爛變容混入d湯度攞去煲飯/煮面俾佢食)
   0    0    0    0

你個方法我都有用過...好多時佢令願唔落街玩,我個仔係唔食雪糕/朱古力/大多數的雜食(怪人-係細路都鍾意),糖都係近呢3、4個月先肯食,搞到我好頭痛(怕他唔夠營養)

好多謝你地咁多位...有時真係覺得好氣餒...我會再努力咁去試...(唉...今日老公同婆婆都叫我唔好再迫佢,話佢大過d就會食番喎...我都想係咁)
‹ 上一主題|下一主題