用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 教養自閉兒的獨特見解
go

教養自閉兒的獨特見解 [複製鏈接]

我弟弟三歲才說話,小時候不睬人,其他親戚問是否自閉,但一歲未夠可認到一百個中文字,全是媽媽講,小朋友找字卡出來,

上小學,對老師十問九吾應,老師同阿媽說,呢個仔系弱智,媽媽惱得轉校
轉校後,成績突飛猛進 ,一直讀上去,現在是教授,但是獨行

我個仔除了早講野同意自言自語外,同我弟弟小時候好似
,他音樂天份高,評估是asd

其實湯村教授都有自閉特質

好多電視劇的怪人都似,例如神探阿蒙,mr bean

我個仔又系靓仔,社工說好多這類小孩個樣靓,討人喜愛,另一姑娘教我,話阿仔笑得靓,教他笑多些,一般人對靓樣的小朋友包容些,原來這也是強項

我帶仔去訓練,同班個個都靓仔靓女,上天其實對這班孩子不薄

醫生說阿仔記憶力強,觀察力強,表達能力強,但中左社交同固執兩樣,都系屬于自閉,醫生臨尾說好好發揮他強項,以長補短

大家努力!

DENNIS201 發表於 15-1-25 21:50
chloe_pak
3歲8個月先知道係A ? 點解咁遲既
個女幾歲開口講野 ?
吾遲啊,我個仔五歲先知系A,認識一個8歲才知
‹ 上一主題|下一主題