用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢? ...
go

《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢?   [複製鏈接]

截左止一個星期了,會唔會好快就再出信offer俾waiting list呢?

subb 發表於 20-3-6 17:03
既然自行唔得, 也是會等大抽獎何必要註冊呢?

又系wor,留位費$800架

艾菲公主 發表於 20-3-10 10:20
回覆 笑笑草 的帖子

校長話佢地有基金, 又有政府資助, 完全冇提過話要家長夾錢興建, 如果要夾就真係甘... ...

朋友仔讀緊,朋友話無夾過錢

happystone 發表於 20-3-28 22:35
咁佢而家收嗰D一定係尖子,我個仔1B都收reject...

又或者佢面試超差……

唔一定尖子,我地學校入到的band1B,1C,2A都有

chanti 發表於 20-4-3 09:08
感覺只想簡best of the best 來教,籍口多多,基督教學校也是擇優而教

咩學校都係架啦

就算band3學校自行都想收band2尾band3頭,唔會合埋眼全收band3

chanti 發表於 20-4-3 10:31
係呀,都係真的,香港d 學校就係咁,基唔基督教既學校都一樣,俗世就係咁。interview in 完揀完一批,waiting  ...

升小一的經驗已經告訴我,收生取向一切與宗教無關

chanti 發表於 20-4-3 10:55
津小學生來自五湖四海, 老師一樣咁教 , 我女津小學生都係差不多水平,家長理念不見有什麼大出入。中學會好 ...

津小的學生水平都睇學校的地理位置,座落中產屋苑旁的津校,生源主要來自屋苑,學生水平自然差別不大

luluhaha 發表於 20-4-3 12:20
看過保良局所謂百年歷史宣傳片你就知道,以前保良局收孤兒或窮人子弟,依家百分之99揀收中產
與時並進?
...

保良局屬下都有好多津校, 咩階層學生都有

little_yolky 發表於 20-4-3 10:47
所以點解話有得揀就揀直資,起碼學校揀過,同學水平較接近,家長理念都較吻合。
...

這是我決定直資的其中原因

MuiMuiQQ 發表於 20-4-7 23:05
想請問,基崇係普教中定係粵教中?高中英文教通識?

有一班普教中,系自選和要經評估是否適合,註冊信內有提及幾時做普通話評估

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 09:46
哎呀,你同我個女一樣,尋日問佢,佢叫我拎兩套校服嘅相出嚟睇吓先
...

女仔會考慮這問題,男仔除了李國寶,個個白shirt+長灰/啡西褲
‹ 上一主題|下一主題