用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人會報考ABRSM遙距樂器演奏考試
go

有冇人會報考ABRSM遙距樂器演奏考試   [複製鏈接]

bearbear2003 發表於 20-11-3 19:00
我仔要考violin都拖咗成年,都唔知要點book 同程序

Abrsm官方網有資料

eeyorecat 發表於 20-11-11 15:09
有冇人知錄影考試用的鋼琴,係咪要用三角琴考,還是用直身琴都可考都得呢?
如果一定要三角鋼琴考試,我就 ...

無所謂架,你系屋企錄都得

bearbear2003 發表於 20-11-11 18:50
錄影4首歌,今年2021轉syllabus,有人知4首一定要2021syllabus,定可以考2020syllabus 定混合都可以? ...

A,B,C list同一syllabus各一首,第四首自選,可以選其他年份同級的樂曲

bearbear2003    發表於 20-11-11 20:06

bearbear2003 發表於 20-11-11 20:07
Thx,自選可任何一首,對嗎?

留意每級自選歌曲都有最低時間要求,例如八級最少要3分鐘

ashleymami 發表於 20-11-11 21:11
咦,我在香港考試局有關ABRSM考試,未見有提及可以明年初submit video來考樂器,可以幫忙cap圖睇下?定係我 ...

唔洗考試局安排場地,可能唔洗經考試局報名,自己自己系abrsm報名都唔奇

你地都有租琴室錄嗎?用手機錄還是租專業錄影器材錄?

鋼琴考試係咪用三角琴考比較好呢?

gracelam 發表於 20-12-29 11:21
唉!我仔原本考5級,練左咁耐冇得考好可惜,但費時搞咁多野,所以skip左下次考6級。

但阿女考8級,其實學 ...

我小朋友又係想考埋八級,可以向下一階段進發

小艾比 發表於 20-12-29 11:48
明呀, 真係攪得太耐, 練8級歌仔又唔易,加上之前都練過D SCALE, 唔考真係浪費之前好多時間,
但再等遲些才考 ...

係咯,又唔係搵工,跟住考到diploma,都無人睇你張八級啦,考埋叫做完成一個階段啫

masterunion 發表於 21-1-8 10:13
我收到成績, BK 左5/1 DEADLINE, 21/12 UPLOAD, 今早收到RESULT.
我唔太肯定係未可以不斷UPLOAD, 反正就係U ...

謝謝分享

好奇問下,大家錄影考試,會著什麼衣服?如果實體考試,可以著校服,錄影著校服OK嗎?

Jane1983 發表於 21-1-11 21:53
回覆 LeeCC 的帖子

着裙,斯文打扮,幾次考級琴老師都係咁叮囑。

我個系仔,係咪應該打呔呢?

我諗緊著校服,唔洗再去搵shirt西褲和呔

Jane1983 發表於 21-1-12 09:24
回覆 LeeCC 的帖子

着恤衫西褲,老師話考高grade的,打扮會影響分數。我女好少着裙,但考試都會聽話。 ...

之前考三五七級都係小學生,夏天所以都係長袖smart casual shirt和扯褲,今次考八級大個仔樣子,我都覺得打返條呔好似好D

或者著校服西褲校呔,另外買shirt

小艾比 發表於 21-1-12 09:46
我仔都係考八級, 穿校服, 上身是穿冬季校服有呔, 不過無揀穿校褲, 因為校褲係傳統灰色,
我揀左條黑色西褲 ...

我仔校服褲系黑色,cutting幾靚,所以我先想到著校服褲,買條西褲著一次,好快又話唔岩,好似有D浪費

小艾比 發表於 21-1-12 15:57
我仔係拉中提琴, 同你小朋友一樣嫁喇, 係要老師夾琴伴奏,
咁教中提琴老師間STUDIO 已經有三角琴, 而佢都係 ...

請問收音咪有無推介?你地系邊度買?

小艾比 發表於 21-1-12 20:38
呢度應該唔係推介產品, 我只可以同你講價錢大約$1200~
響D 大型電腦商場就搵到, 呢期應該都好多人搵咪, 我 ...
明白,謝謝

yhchanchan 發表於 21-1-18 12:59
阿仔在家錄,佢好唔想換衫,點算?已經錄左兩日,兩日都唔肯換考一級,四歲
...

比佢睇下YouTube D小朋友彈琴的片段,你話個個小朋友彈琴都著得甘靚仔既
‹ 上一主題|下一主題