用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 那些好書(中文及英文)小學生要看?
樓主: c1234
go

那些好書(中文及英文)小學生要看?   [複製鏈接]

A-Mum 發表於 15-2-28 23:02
啱幾年班睇係一個幾敏感嘅問題 ……
個list 我盡量跟深淺排, 另外, 上 amazon.com 好多書有寫推介邊個age  ...
Harry Potter讀K3自己看完的,我都見過

MrBeast 發表於 15-3-3 08:47
Lei d case 我相信大多是g優再加父母功力。我好多時都測疑如沒有人從旁解釋,這少少年紀真的能明白一些較 s ...
那小朋友仲讀緊小一,剛完成第四本HarryPotter
父母長時間工作,自己整天在家看,無人從旁解釋,過後大人隨便打開一頁問內容,可以答到

同時極喜歡看初中程度英文科學歷史地理教科書,過目不忘

我起初都不相信有甘叻的小朋友,原來系有的

王家爸爸 發表於 15-3-3 11:04
天才只是個別例子,大部分小朋友最少要小五甚至初中先做得到。

絕對 系個別例子

但系我想小一看初中書,甘跟住這六年小學都幾難涯

longlokma 發表於 15-3-3 11:40
咁又唔怕,天才孩子真係咁成熟,自然会找尋佢自己的成長世界,書可看成人書,反正看之不盡,網上世界知識豐 ...

可惜已遠離童真,幾個同學看Mr.men, ort 看到卡卡聲笑作一團,他說stupid,自己行開看字典一樣厚的書
正如樓上講,小朋友看什麼書也受朋被影響

大家如有共同閱讀興趣,傾下講下,一起笑下,也是社交,太偏離好難和同齡交朋友

catiou627    發表於 15-11-17 11:18

huba 發表於 15-3-3 13:18
大家似乎離題了。還是回到題目作一些能幫助多數小學生的分享吧。
對不起,離題了

想請教,如看完ort9,看wolf hill是否太快,是否先看DrSuess會好些?但他又說DrSuess的公仔好核突

我見wolf hill是chapter book,阿仔見到熟悉的插畫本來好開心,點知見到甘多字,一手推開,吾肯看

小一,好抗拒圖畫篇幅少過字的故事書,仍然要看大大幅圖的故事書,除了ort,Mr men,Dr Seuss,peanuts,JuliaDonaldson還有什麼選擇呢?

MrBeast  Ort9後wh我覺得ok  發表於 15-3-3 15:33

huba 發表於 15-3-4 00:57
慢慢你會發現更多好書及得獎作品, 但正如HKTHK 所說:' Problem is a good book doesn't mean it is a bo ...

好同意
好多人推薦Dr Seuss,校長也說是好書,叫我介紹給阿仔,但阿仔死話D公仔核突,吾肯看,我話校長話好看,他一向聽校長話都吾肯

相反,那隻gruffulo甘醜樣,他又愛不釋手,漸漸變成Julia donaldson的書迷

口味呢樣嘢,好難講

MASAYA 發表於 15-3-4 08:40
男女口味大不同,我都覺得美少女戰士好醜樣,冒住得罪一眾媽媽既可能性都要講  ...
我仔同人話Elsa同ANNA好醜樣,小朋友因此同他絕交

bobbob  女子唔得罪得  發表於 15-3-4 14:59
awah112    發表於 15-3-4 14:01
little_yolky    發表於 15-3-4 12:57
MASAYA    發表於 15-3-4 09:30

王家爸爸 發表於 15-3-5 14:33
商務嘅 “魚之樂優質中文階梯閱讀” 系列都幾好:

http://www.commercialpress.com.hk/ww/happy-reading/
謝謝好介紹,魚之樂適合九歲以上,我孩子還小,所以收藏了,過兩三年會有用
‹ 上一主題|下一主題