用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 女女是否有少少“音樂天份”?
樓主: wendyb1121
go

女女是否有少少“音樂天份”? [複製鏈接]

wendyb1121 發表於 15-12-13 14:35
佢宜家25個月。16個月第一次作首“媽咪”歌比我,用d兒歌將歌詞改成媽咪。果時對d歌既音樂節奏都好敏感,跟 ...
我覺得你囡囡語言天份都高
我仔本身有語障,所以作詞呢D他冇.,幾個鋼琴老師、音樂老師和教音樂朋友都分別說他有音樂天份、要好好栽培

本身不愛看電視卡通,但歲半時可以自己坐定看管弦樂團節目個半鐘,一邊聽一邊跟音樂搖身,2歲時聽到好聽的古典音樂會流住眼淚聽,但唔係喊,係好陶醉

K2學了幾個月琴,已經自己彈曬學校幾本歌書的歌.,自己將彈過彈變調,加前奏配伴奏,K3在琴彈自己諗的歌,但唔識寫出來

小寶貝兒 發表於 16-5-19 00:59
perfect pitch..... 以我所知係天生, 冇得培養/訓練出黎架喎~
我發覺好多讀完通x的小朋友家長都話,他們的小朋友個course train到他們的小朋友有perfect pitch,或者聽pitch好準,唔知係咪d導師系甘同d家長講
他們亦吾相信perfect pitch系天生的,系train出來的,他們的子女就系例子

我無嘢講

hhaa 發表於 16-5-27 23:35
我都想了解多D關於perfect pitch, 我小朋友今年8歳,細個時都有上tomlee嘅junior music course,當時只當興 ...

perfect pitch 系天生的
但有受過音樂訓練而持續有訓練的可以練到,但如果無練一段時間會無左

天生的就唔會無的

這是一位樂器老師講的

我細個無學過樂器,系二十幾歲先去學小提琴,阿Sir話我聽音好準,有同學問阿Sir可吾可以教她聽音準,阿Sir話我呢D如果從無學過樂器,甘就係系天生的,系無得教的

hebi_518 發表於 16-6-29 22:28
Perfect pitch,係有天生,我仔仔學前班老師已經留意到佢對鋼琴有天份,叫我比佢試下,仔仔都表明佢自己要 ...
我仔細個就系甘樣

hebi_518 發表於 16-6-29 23:26
所以天賦,做家長唔發覺,做老師都會留意到,而且音樂天賦,過左8歲到,你發覺唔到,佢就會自己消失,所以6 ...
又吾會話八歲後就會消失的
我識一個八歲才學琴,學了幾個月,會靠記憶彈八級歌,學了一年琴,未學樂理,會作曲,寫滿了好多本無線譜

八歲前無接觸過樂器,父母對音樂零認識,系八歲時忽然要求學樂器的

這個小朋友和我仔一樣,有語障,所以無樓上幾位所講,小朋友細細個會自己作詞唱歌呢D嘢

yannie_man 發表於 16-6-30 21:11
訓練出黎嘅係relative pitch,唔係perfect pitch

有音樂老師這樣解釋過,也說perfect pitch機會好細
我曾聽過一個說法,perfect pitch在普通人的出現率非常低,但在自閉症患者中,這是好普遍的事,只是他們能否表達出來或被發現而已

似乎又幾凖,我計過我認識的自閉症小朋友當中,有大約三成是perfect pitch的,但我認識的正常小朋友中,無人有perfect pitch

hebi_518 發表於 16-7-1 22:14
真的嗎?但我仔仔現時,一切發展都好正常,但又有perfect pitch,我唔知佢係唔係資優,但學校主任都叫我去評 ...

如果無情緒行為問題,無需要去考究是否資優
若小朋友是有天分的有能力的,自然會發光

只是怕除了資優外,還有其他發展障礙,要跟進

iamadc 發表於 16-8-1 21:22
有無小朋友會練練下琴話要作曲?然後改晒拍子(係make sense 的)然後過幾日我彈同一首歌,佢可以彈和音( ...
我仔四歲幾時彈琴,會幫d歌作前奏,伴奏,將d歌升key,降key
而家仲系好中意升key降key 甘玩d歌,有時將古典樂曲彈成jazz味道rock味的自創版本

也曾作曲,但吾會寫低

也認識一個小朋友學了一年鋼琴就開始作曲,寫滿十幾本五線譜

其實我好矛盾,要考試就一定要操,但就相對少左時間自己玩歌,小學生的時間好寶貴,每日放學後功課溫習,分秒必爭,努力留到一個鐘埋去個琴度,認真練得功課已經九個字以上,少左時間彈自己喜歡的歌,得十五分鐘系唔夠喉,小朋友又吾開心

真係好想知點平衡
‹ 上一主題|下一主題