用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私係咪無SEN學生?
樓主: pizzafat
go

直私係咪無SEN學生?   [複製鏈接]

坦白講,首先小朋友要無大情緒行為問題,如果面試時現曬型,十問九唔應,或者大叫訓地,或者阿崩叫狗越叫越走,幾關愛的學校都唔會收啦

千語mami 發表於 19-3-14 12:56
旺角男校唔係喜歡說話多的男仔?阿氏保加乜唔係唔鍾意講嘢㗎?

亞氏有可能好中意講野,不過系自說自話,唔理人地有無聽

conniewktang 發表於 19-3-17 00:56

但我識人讀音小轉了校,詳情不知。

我識人由名津或地區一線轉去音小

conniewktang 發表於 19-3-17 09:08
所以最緊要適合,人人不同。

系,名津轉去那個,現在讀得好開心,無甘大壓力

ms_ck 發表於 19-3-23 10:57
音小雖然關愛,但音小是一間私校,根本無SEN既support,呢個要自己考慮清楚
...

要自己出外揾,未排到政府或ngo 服務,就要用私家服務,學費+治療費,一個月都唔少錢

ms_ck 發表於 19-3-24 03:54
學校有無支援其實都好重要,過程中面對好大挑戰,除應付自己孩子外,都好可能會面對同學家長(因為孩子有 ...

學校無支援,同路人自然少,家長同學對於sen 見識自然少,包容也可能較低。官津一班總有幾個sen ,老師同學對這些小朋友的行為見怪不怪

ms_ck 發表於 19-3-24 03:54
學校有無支援其實都好重要,過程中面對好大挑戰,除應付自己孩子外,都好可能會面對同學家長(因為孩子有 ...

我見到的是,唔係sen 小朋友易整到同學,反而普通同學易整到sen 小朋友,但sen 小朋友唔識保護自己。

ms_ck 發表於 19-3-24 10:58
我見到的是會傷害到同學,根本處理不到自己情緒的Sen,學校如有支援+自己外出治療成效相信好過令老師疲於 ...

這個當然會發生,但不能令人誤解只有sen 小朋友整到其他人,事實上,系有精叻小朋友係會欺凌sen 唔認賬,甚至推卸責任,而sen 唔識保護自己或不知道自己俾欺負,可能系其他正義小朋友講俾家長知,才揭發小朋友一直俾人欺負而不自知

ms_ck 發表於 19-3-24 10:58
我見到的是會傷害到同學,根本處理不到自己情緒的Sen,學校如有支援+自己外出治療成效相信好過令老師疲於 ...

如果行為有問題的小朋友影響到其他人,除了透過支援和訓練處理情緒行為問題,都要佢面對後果,和學習自我控制

ms_ck 發表於 19-3-24 11:32
事實上亦有你講的相反情況,老師包容亦要受傷害的家長包容對方是sen小孩,父母跟進力度不大,卻勉強進入沒 ...

所以我支持需要找有支援的學校架

其實事睇兩面,好無奈,普遍官津校好多sen 學生的家長知識水平不高,經濟能力也不高,家庭可以給孩子的支援自然比較少,孩子改善情況未必理想。相反,我認識直私家長可以給孩子資源較多,sen 孩子進步也明顯,但這不是一般家庭可以同時負擔學費+治療費用。

所以,最緊要都係家長可能放幾多心血和資源去幫孩子。
‹ 上一主題|下一主題