用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實而家學琴都幾貴下
樓主: kimberlybaby
go

其實而家學琴都幾貴下   [複製鏈接]

babycute2009 發表於 18-9-22 16:43
鋼琴? 不貴了
其他樂器更貴😅

伴奏好貴,而且其他樂器老師好多唔教aural,要請伴奏老師教,又加幾堂

kwan_kwan3 發表於 18-9-25 18:03
你初學巳經嫌貴?到考六級或以上,考試oral果part要分開比錢學,果時咪仲貴。
...
考試前要加堂學aural,操sight reading,都系野架

人上人 發表於 18-9-30 15:00
請問現在一般琴行鋼琴8級/45mins大概是什麼收費?

我老師私人7級 $450一個鐘

8級應該唔會45min甘短wor ,我老師六級以上都要一個鐘,話45min覆得琴來,無時間教野

仔九歲的時候考左五級,老師有話過唔急考八級架,佢仲細個,明年考左六級先啦,但我話唔想年年都考試,老師就話隔一年考七級啦,佢仲系細,身形和手都細碼

老師甘安排算唔算拖我呢?
就係有朋友話老師拖我,話佢仔女都係考五級後2年考八級的,都係10~11歲八級

tkinwong 發表於 18-10-10 13:20
考五級後兩年考八級唔係唔得,視乎小朋友天份,但考咁趕又為什麼呢?小朋友還享受鋼琴嗎?還是上升中份por ...
其實我唔急八級擺portfolio,但朋友多次催我快d, 老師拖慢左我
佢小朋友讀一條龍學校,亦無需要交portfolios

mansum92 發表於 18-10-10 20:54
其實真係唔洗急住考,6-8級真係好多好聽既曲可以彈,我仔淨係彈本masterpiece 和 蕭邦 waltz 都彈左成大半 ...

系呀,老師話要阿仔預備7,8級前彈好多歌,都有彈Chopin的waltz,還有其他名曲

sibylyau 發表於 19-3-13 02:22
我個女學左幾個月琴,原本係通利學,她不喜歡,之後轉左位私人老師教,而家差不多每天都自動波去練琴。
不 ...

上堂回來有唔識彈,家長要同老師講,老師再想方法讓小朋友明白和記得

我小朋友小時候無這情況,但我聽有些朋友仔的老師會讓家長錄影重點練習,等小朋友回家可以重溫。有家長好歡迎這做法,大讚老師,我自己就不太同意這做法。

Cheeselover 發表於 19-3-13 21:49
想問一下大家,練手指位的階段要多長時間?是不是沒有特定階段?即使是八級,時不時都用錯手指?不過高手會 ...

我小朋友的老師話,指法唔岩,聽出來就唔順,老師考官一聽就聽得出指法錯,所以佢對錯指法零容忍,一定要改

mansum92 發表於 19-3-13 22:25
我仔老師比佢自己發揮,但最緊要順,老師聽得出既,就要改

佢曾經自由發揮,但太自由了,所以老師要捉返佢

mansum92 發表於 19-3-13 22:31
我仔彈到本masterpiece 爛晒,都仲彈緊,入面d曲真好聽。而家本譜一頁頁甩出黎都唔知點搞好。不過帶本mast ...

講起琴書彈到爛曬,仔果本children pieces 仲爛過來老師果本三十幾年歷史

Charlotte_mom 發表於 19-3-15 12:32
去到高級考scale要岩指法,唔岩有權扣分
所以好習慣最好由細培育

系呀,三級考試還可以過骨,五級考試已經要跟足

mansum92 發表於 19-3-15 16:29
哦,我以為講緊彈曲,咁彈scales一定要跟到足
老師話,彈歌都有指法,咩key 都有指定指法,所以練對scale指法是好重要。

Charlotte_mom 發表於 19-3-15 20:24
有時歌曲之中,都有scale元素
如果練scale時一直用正確指法,學新歌就事半功倍
如果慣左隨手彈,隻歌難時 ...
這正是我老師所講的,練好scale指法,和練習如何運用,對sightreading好大幫助

lambeanmama 發表於 19-3-17 08:29
就咁睇 好難評論貴唔貴。老師資歷,經驗同識唔識教,分別可以好大。就算老師勁到識飛,都要睇自己小朋友天 ...

還有,要人夾人緣

幾好的老師,小朋友或家長同佢唔夾,都合唔來
‹ 上一主題|下一主題