用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點教仔? 好氣餒!!
樓主: calbee6
go

點教仔? 好氣餒!! [複製鏈接]

今早帶呀仔去playgroup, 玩free play 既時候. 呀仔見架玩具 shopping cart 無人玩就走埋去,想玩的時候,俾個小朋友兇(唔知有無郁手,因俾其他人遮住。)個女仔坐係個波波池玩緊,但佢仲要霸住架shopping cart。咁啱俾個tranier見到叫停個女仔。但個家長就無理反應。

其實唔止一次發生類似既情況,有次呀仔仲俾人係頭打左幾下,因為個小朋友唔俾呀仔行埋去。當時個小朋友仲想再打我個仔時俾trainer捉住,但個小朋友的父母就當睇唔到。

如果我個仔有郁手打人或霸道的行為,我會即時教導同改正佢。但我咁做的時候,其他人又點呢?我明白小朋友細,又多數係獨生仔女會較自我(我個b都係),但作為家長帶小朋友返playgroup係想佢地多接觸同輩,學合群及分享。但點解見到自己個小朋友打人的時候可以無動於衷。

作為父母當見到自己個小朋友俾人蝦時梗係心痛,但我都會教個仔忍讓,但咁做會唔會令佢變成內弱怕事;但係又想佢學會保護自己,咁唔通教佢打返人咩?!
   0    0    0    0

講真,我真係好氣餒架.有d家長見自己小朋友打人唔理都算, 有d會以為自己個仔好叻架 - 識得捍衛自己鍾意的玩具. 其實上playgroup係俾機會小朋友學習sharing,都唔知點解佢地唔把握機會去教自己個小朋友,仲去縱容佢地去建立一個霸道的性格. 有時小朋友唔禮貌,d家長唔教仲係度笑,佢地會覺得個小朋友好叻,但其實係鼓勵小朋友唔禮貌唔尊重他人.

我絕對讚成 - 你今日點教個小朋友,將來自己一定會受返既.

原帖由 kb7724 於 10-5-10 12:57 發表
樓主, 你個題目出錯了! 你完全無問題, 點解要氣餒???
Don"t give up!! 有問題既係d唔教仔女既父母, 既然有咁既小朋友同家長, 我地就更加要教好自己個小朋友! 唔係呢個世界既將來咪亂哂龍!
各位, 加油呀! 我地既堅持 ...

獨生子女又如何? 我想依家大部份家庭都係一個起兩個止. 唔教始終係父母的問題, 將來佢地d小朋友大左都唔知點算. 真係想講, 唔教就唔好生啦, 唔好製造咁多社會問題.

原帖由 ming0314 於 10-7-19 13:34 發表
我有次都好激氣, 我個女(2 yrs)附近有個小朋友(around 3-4 yrs)同佢媽咪&工人"tum
"緊佢食飯, 個小朋友又喊又叫又嘔咁唔肯食仲鬧個媽咪! "要"讓一輪佢媽咪無"tum"佢食飯跟手俾d什食個小朋友食啦! 個小朋友食食吓突然 ...
‹ 上一主題|下一主題