用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU BDS (港大牙醫)
go

non jupas HKU BDS (港大牙醫)   [複製鏈接]

samsam123321 發表於 20-2-22 16:08
其實我想知CU同hku 在最終點樣吸引學生,正常讀得醫科都成績好,兩間都會收,兩所學校怎樣打動學生呢? 如 ...

當年我仔嘅中學副校長分析,我諗2大都會以呢幾點來吸人

Scholarship ??
2大scholarship相差好大,中大100萬俾狀元均分,港大每位狀元得3萬幾,如果中大得一個狀元,一人獨享100萬都幾盞,如果唔係狀元,港大更加少得可憐

父母
如果父母係醫生,多數會叫仔女讀返自己嗰間大學,因為有人事關係,要讀專科容易好多,而因為港大歴史悠久D,相對有關係嘅學生都多D,如果無人事關系,揀中大就可以純靠實力去讀專科

課程
適合Problem base或 system base好睇個人,但如果讀開官津校,感覺上應該係system base易讀D

F15X5 發表於 20-2-24 15:27
牙科好像只有50多個位,大部分可能比JuPas, NJ 可能只有20多個位?所以要求分数好高。
...

牙科有80個位,相對mbbs,牙科收唔多non jupus,non jupus 裡面仲要有轉科/2nd degree,真正俾外籍/IB/Gce唔係太多

回覆 F15X5 的帖子

PBL表面上係跟據問題搵答案, 但到實質讀嘅時候,都幾困難, 唔同教授教同一課題都有唔同講法, 師兄留落來嘅答案亦未必對, 到考試時,如果出題目/對卷嘅教授同教嘅教授唔同, 就會多咗機會fail, 所以點解上年MBBS會有8x人唔合格嘅情況, 當然都有可能係其他原因, 例如教嘅內容太多, 有D人讀唔切, 有D人讀得唔夠仔細之類
聽聞,今年BDS year 1改咗用SBL, 9月year 2先再用返PBL

回覆 Ivymom 的帖子

佢可能講咗最好個情況俾你知
我姐夫係會計,  佢每年幫佢嘅牙醫細佬做數+報稅, 佢話扣除租金/人工/醫療用品/稅.....之後, 每月平均純利$4x萬,但一個唔好彩, 好似呢排咁, 可能要嘔突

samsam123321 發表於 20-2-26 10:03
想問下hku 最高scholarships 不是full scholarships44000?

我仔係早幾年,可能依家已經加到$44000

samsam123321 發表於 20-2-26 14:44
中大平均每狀元有幾多錢奬學金?現在讀幾多年?

$100萬除開咁多個,今年每人$1x萬

我仔讀港大,不過揀咗牙醫

samsam123321 發表於 20-2-26 16:35
只比Goblal leadership那些?

只知狀元係$100萬平分,唔肯定GPS會唔會多D

clarawuwu 發表於 20-2-27 20:50
你仔好叻呀!可以分享佢DSE幾多分入牙醫?interview係咪好難?我覺得入牙科機會好細。
...

其實近幾年入讀成績都差唔多,我未徵得我仔同意,唔透露佢幾多分入啦
‹ 上一主題|下一主題