用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 三大土木工程
樓主: bb01
go

三大土木工程 [複製鏈接]

回覆樓主:

我仔有三個中學同學今年土木工程畢業,分別讀HKU, UST 同 City u,HKU 同City u好快搵到工,反而UST嗰個七月尾先搵到工,我諗同佢哋表達能力/態度關係大過邊間大學畢業,或者GPA高低
入職人工,HKU同UST2個一樣$18000(應該係今年市價),反而city u嗰個有$20000,返工時間一樣朝9晚7-9不等

一家三口 發表於 20-11-5 16:30

雖然我囡都係剛大一, 諗住讀土木工程, 見到你話都揾到工, ...

女仔,第日同一大班男人一齊日曬雨淋,可能會覺得好辛苦
聽聞有D細公司,工程師落到地盤都一樣要幫手搬搬托托

ANChan59 發表於 20-11-15 08:21
我有兴趣知 City 那位同学是否有相关经验,或者直接在那间公司做过 intern?
...

佢哋三個intern同返工都係去唔同公司

City u個仔比同齡成熟穩重,行為舉止好得體,我估應該係比較高薪請佢嘅原因

ANChan59 發表於 20-11-16 15:45
明白,謝謝你。

唔好客氣

AAmother 發表於 21-1-20 18:07
我囝今年UST year 2,佢S5開始時一路要入土木,都和佢分析了幾年土木唔適合佢,結果升year 2時佢揀咗電腦 ...

咁快就已經year 2 喇,時間過得真係快
電腦呢行,睇怕第日仲要不停去進修(emoji)(emoji)我姐夫做IT,每年都仲要去讀課程enrich不過最緊要阿仔鍾意,鍾意就自然有動力
‹ 上一主題|下一主題