用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無12月出世嘅小朋友又已經有offer嘅家長可以分享 ...
go

請問有無12月出世嘅小朋友又已經有offer嘅家長可以分享下? [複製鏈接]

上年呢個時候我和你的情況一樣,囡囡係04年12月尾出世,一個offer都冇,真係好徬徨。毅然同佢轉校到K2,今年變成大囡,佢變得好有自信。雖然唔係讀好出名的幼稚園,但係我睇到佢進步左好多,so far 好彩都收到offer.
可能有d小朋友係細仔細女會好叻,但係好冇後悔作出這樣的決定。以上只是我小小的意見~ 希望你囡囡會等到心儀的小學。

09年十二月時所有DSS都冇offer,自己分配學位得十五分又係派唔到,嗰時先搵幼稚園轉K2下學期,又要去教育局提出小一派位。
我們想repeat的話,還是k2比較好。
1)早d可以俾囡囡適應新的學校,之前的幼稚園程度太淺,怕佢追唔上。
2)k3下學期都是綵排結業樓的表演,好似冇乜特別課程。而且再報dss schools都起碼有k2下學期的成績表。之前的幼稚園都是一大疊的成長評估,去交表時仲俾人問呢d就係成績表啦?
3)行完畢業禮先重讀k3,好似好奇怪,唔知點同囡囡解釋。

囡囡個人表較單純,我地同佢講爹地、媽咪覺得你未ready升小一!

原帖由 chloe26 於 10-10-29 12:53 AM 發表
上年呢個時候我和你的情況一樣,囡囡係04年12月尾出世,一個offer都冇,真係好徬徨。毅然同佢轉校到K2,今年變成大囡,佢變得好有自信。雖然唔係讀好出名的幼稚園,但係我睇到佢進步左好多,so far 好彩都收到offer.
可能有d小朋 ...
‹ 上一主題|下一主題