用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 25 之"奧運聖火,我來也 !" ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 25 之"奧運聖火,我來也 !" [複製鏈接]

細姐下星期便考試,昨天佢生日都沒甚麼興祝,我放了下午去接佢哋放學. 佢今年份生日禮物好大呀!!係幫佢換了枝單簧管為木管,好貴呀!! 要成9仟圓
佢恨咗好耐, 單簧管老師話8月考7級要現在換,因要時間適應木管. 細姐開心到同個新單簧管一齊瞓

細細因高大咗要換小提琴(都拖咗成年咁耐),但小提琴老師仍未物色到適合的琴,過萬我哋已覺得太貴唔捨得,小提琴貴過單簧管好多好多,單簧管最top只係2萬左右,,小提琴就幾貴都有,2萬左右的貨色已只係入門級…..嚇死人!!

細姐就抵換比佢. 老師話佢3首歌仔就已8-9, scale都背得好好. 合格就一定無問題

但細細…..那種懶法…..你知唔知佢點練琴,昨日無意間比我&hb見到佢將本故事書放在譜架上,一邊看書一邊練小提琴,真係經典!! hb問我要唔要話佢 我話無氣,由得佢. 好彩我無幫佢報8月考試,如不是又浪費千多圓. 損錢去災區好過

原文章由 2bzmummy 於 08-5-14 10:17 發表

Pmum

真係戥您高興,兩位小公主都咁出色,講真,如果佢地有天份,而自己又負擔得起,真係唔應該吝嗇呢 D 使費 .....

我地都係公司一心幾用>>大家咁話.請恕小女子愚昧,借問聲"m場"點解???

這陣子一定搵人陪細細玩棋類活動,佢才不會嘈住細姐溫書.
剛剛契媽送了一套旅行裝scrabble比細細....我慘囉!!成日都要英文字典找字,但仍要次次都輸:;pppp: :;pppp:

真係無心機同佢玩, 昨晚細姐抽空同佢玩,居然可以羸佢幾分喎!!

不愧為2b,咁你啲英文一定very骨

細細昨夜拼了個 zeal 字,剩係個z字已10分 佢話佢背咗好多啲q & z字頭的字,因為好多分

我這些返到屋企只識煮下飯仔,個腦直情係停止運作咁濟!! 同佢玩完腦力遊戲的唯一得著係一tim到張床就已瞓著.

今日無mood做嘢......個豪門夜宴做到c....

原文章由 2bzmummy 於 08-5-14 11:53 發表

Pmum

Scrabble 曾幾何時,是我初中時候的經常性玩物 .....

細姐都幫我開咗個戶口,但我已唔記得個密碼.
等我搵到時再上埋一齊傾.....

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-5-14 11:53 發表

Pmum

'm場' = xxn 傾計平台

scrabble 神仔細時都鐘意玩, 不過無細細咁叻, 要媽媽查字典

成日都係放d "HE", "SHE", "IT" 係度搞亂檔
>> 嗰個係我....

原文章由 vivi_vivi 於 08-5-14 12:11 發表
Pmum

水仔小學o既時候我都有同佢哋玩Scrabble 架,奈何細水對英文始終興趣唔大,成日都係放d "HE", "SHE", "IT" 係度搞亂檔
佢哋最想就係攞高分,間唔中我都要俾D 甜頭佢哋架
...

Alice,我都去埋M場囉!!

原文章由 alicetong 於 08-5-14 15:47 發表
Pmum
原來尋日是細姐的生日  ,
auntie alice要 番佢一啖先
原來細姐單簧管已到7級架0拿
真係好叻女喎...佢有心機學..大大份禮物都抵送啦
至於細細 一向是世外高人..練 ...

Alice,見到2bm場話要過來陪你. 我都同你講聲早晨

同事剛報喜佢囡囡讀星加坡國際小六,在上月考那個UNSW 英數兩科拿到High Distinction,勁呀!! 1%人拿到的. 昨天妹妹拿卷回來看,都好深呀!! 我哋local school的英文真係唔夠人哋來...學費係成9萬一年

原文章由 2bzmummy 於 08-5-16 10:06 發表

格格

咁要睇下有無類似 Pmum 呢 D 飛來蜢先得囉,46 都唔係好失禮您姐 .....

遲來的生日祝賀
祝你+3座山日日笑口常開,心想事成!!

各位求救,請問在哪裡可以買到那些結婚用的拉花炮-要出縐衣那種.月尾豪門宴用,謝謝!!

原文章由 alicetong 於 08-5-19 11:57 發表
2b,

都無咩特別慶祝呀..
hb午飯話同我去吃士v士v西餐
還有今晚買d魚,蝦,蟹加餸喎..今朝
叫姐姐煲左粉葛赤小豆鯪魚湯同糖水
因為大細山明天要默書,大山又要學"笙"
還有佢幅大作"超現實主義"還未著 ...

alice.....無事呀嗎!

我這幾天做到 細姐這兩星期考試只拿到半日假........原來的計劃無晒.....希望佢吉人天相全部合格升班啦!!

原文章由 alicetong 於 08-5-27 16:22 發表
無晒心機了...
‹ 上一主題|下一主題