用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲未決定到選蘇浙 or St.Catherine, pls help!
go

仲未決定到選蘇浙 or St.Catherine, pls help! [複製鏈接]

蘇浙(local stream) vs St.Catherine (英粵班),仲係決定吾到,點攪???

如果係你,你會選邊間呢? (不用考慮地區)
   0    0    0    0

原帖由 joeyma 於 11-3-20 00:44 發表
我大女讀ST cat英普班,車費連學費過五千,連興趣班約8000。細女考到KCS只係400幾,都係英普,我就覺得好抵。當然,如果唔考慮金錢問題,ST cat 相當唔錯。 ...

金錢問題方面.....雖然負擔到(特別係我只得一個小朋友),不過兩者既$$$方面真係差太遠,所以係諗緊linushui同另外有d support選蘇浙既家長所講,係咪拎蘇浙慳到既$$去學野,得到既效果都會差不多?

其實選蘇浙的話,至少好似"攪掂左"普通話一科; 選St.Cat,我就有少少擔心,我個小朋友會英/普都半桶水(因為我屋企吾係用英文同佢溝通)!

但St.Cat既英文又好多人讚.....而且,有support St.Cat既媽媽又話,St.Cat個名好似響d,將來考學校著數d!不過,如果係考港島區小學,係咪又同樣講法呢?.....

原帖由 vlui55 於 11-3-20 10:27 發表
will you consider 蘇浙 primary school??? heard that it's not easy to be admitted and both boy n girl of my friend studied at 蘇浙, to me, their language is really good, as i think mandarin is getting  ...

tks for your sharing!你朋友既仔女係讀蘇浙小學?幼稚園?蘇浙小學如果考到都好吾錯呀!!咁當然都會考其他,但如果最終係讀蘇浙小學,我都會好滿意!可惜,而家好似得幾班,好難入得番......
‹ 上一主題|下一主題