用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一新手:該買哪種返學用品?
go

小一新手:該買哪種返學用品? [複製鏈接]

ghosta618 發表於 13-7-29 08:20
小一新手媽媽,不知要買哪種返學用品,請大家指教:

1) 筆袋:除了鉛筆、間尺、擦膠外,要帶原子筆、筆刨 ...

1. 除了筆刨,所有都要;在學校刨鉛筆,好 lau-kau,我寧願在家刨多兩枝帶返學。我地學校叫唔好帶鐵筆盒,跌落地好響。
2. 我用打開的,有D媽咪話吸管的打橫放會漏水。

3. 我地是供應商送埋,唔啱心意再買都唔遲,當然每間唔同,第一曰我都帶咗套餐具,佢派嘅都未洗啦!

4. 視藝袋,食物袋(裝茶點及水壺)

ghosta618 發表於 13-7-29 12:32
回復 雪雪媽 的帖子

Thanks for reply!
冇水機可能要500-650ml, 太重又辛苦!>_<
視藝袋裝到畫紙就ok啦,可能要墊枱布,我地用報紙D粉紙(廣告嗰版),可成日換。

ghosta618  謝謝回覆。  發表於 13-7-29 18:58

cwhtcybb 發表於 13-7-29 12:46
回復 ghosta618 的帖子
講起雨衣,坊間有一款背後書包位是立體的,其實好睇唔好用,書包套唔入那個位,搞到衫尾只cover到pat pat, 最後都要放棄!

回復 cwhtcybb 的帖子

每日8、9堂,書簿點少法都一大埋,查實最重嘅係書包!

ghosta618 發表於 13-7-30 19:05
查實最重嘅係書包!
舊年烏sir sir買了 Dr Kxng 更重呀 >_<! 又唔想放棄,唯有用食物袋分擔一下〜〜〜

ha8mo 發表於 13-9-14 11:54
係呀,真係要等知道學校要求先好買野我仔果度膠水要買雙頭的,我以前從來沒見過
如果一早買定,我實會買左 ...
我比較"背",請問雙頭膠水是怎麼樣的?

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題