用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 2010 - 2011 P.1B BK 家長會
go

2010 - 2011 P.1B BK 家長會 [複製鏈接]

真係好, 我PM咗比你... 唔該晒....

又睇吓我哋可唔可以搞吓GATHERING等D小朋友玩多D, 熟多D, 返學都開心D啦, 我哋响同一班3年架麻....

RE-PM to you already, pls check...

原帖由 chingching709 於 10-9-10 10:29 發表
多謝你們的快速回覆。不過對唔住呀! 太耐冇用pm, 想delete之前的msg, 唔覺意delete 埋你哋個msg, 麻煩你哋resent 啦, very sorry!

希望有多些家長respond啦! 我唔會咁大意架喇! ...

我個囡返黎都有講呀, 佢仲話BOBO好堅強添呀 ....

原帖由 bobo0529 於 10-9-10 18:48 發表
今日囡囡係學校放第二個小息時, 比兩個係到跑緊嘅男同學撞到飛起, 左面,左手臂同左腳都損晒, 最傷仲要係塊面到, 仲連副眼鏡都花到無得救. 睇見佢傷成咁, 個心就赤赤痛.....>. ...

HI Zoe0321, 我個囡叫Megan, 佢係第3組, 佢係比較shy同baby個類型, 佢都有話同Zoe, bobo玩, 希望佢可以响度同佢哋建立關係啦...

原帖由 Zoe0321 於 10-9-11 09:10 發表
Violin,
What is your daughter's name? My daughter names Zoe (Class no .8). You can ask your daughter to find my daughter and play together during recess. Hope they can be friends together.

[ ...

Hi Augustgir,

原來JOLIE同MEGAN係同一組架, 希望佢哋可以一齊玩啦, MEGAN比較慢熱

我都冇比零用錢佢架, 太細喇, 我覺得唔適合住, 都係預備咗SNACK比佢返學食

琴日佢去完廁所都跌親, 當然係佢自己跑整親, 都叫佢哋唔好响RECESS時跑黎跑去, 佢哋又細粒, 好易整親....

Hi Bobo Dad, 我本想同Megan參加朗誦架, 不過, 跟住佢又話驚, 加上佢到今朝上校車仲喊緊, 每日都喊幾堂, 而家只係recess同食飯好dd, 所以都唔搞佢住, 搞掂佢返學先喇....

我都想問吓學校音樂節係咪經學校參架.... bobo學緊鋼琴定其他樂器呀? Megan而家先學一級琴, 日日都好似唔夠時間要練咁....

原帖由 bobo0529 於 10-9-15 11:48 發表
Hello Megan mami, 個個小朋友都會係咁, 唯有每日都提住佢地啦!! 另外, 我想問你地小朋友有無參加朗誦比賽呀?? 以家Bobo報咗名, 我都要開始諗吓點同佢練習. 還有就是你地小朋友會唔會參加學校音樂節呀?? Thanks

...

想問吓VA咪要帶兩個ZIP FOLDER既, 一個裝文具, 另一個係裝RECYCLE PAPER, 你哋帶咩SIZE架呢....

Thanks, I bought two small size tim, will buy A4 tonight, it will be more secure....

See you all on Fri night.

原帖由 bobo0529 於 10-9-15 15:19 發表
太太買咗A4size, 有厚邊的. Thx

我哋日日都同佢傾架, 佢話都有同小朋友玩, 上課就好掛住我喎, 可能上校車時隔離班有個小朋友都喊, 佢就喊埋啦, 叫佢唔好喊, 免得聽唔到老師講咩, 佢話我一路喊一路聽架, 比佢激死.....

原帖由 bobo0529 於 10-9-15 15:02 發表
Hi Megan mami, 睇嚟Megan佢仲需要多d時間去適應小學生活, 搭校車喊可能佢覺得無安全感, 要留意啊. 上堂喊, 會唔會係有同學仔蝦佢呀?? 定係會有咩不安因數所以先會喊, 你試吓同佢傾多d, 不過最好慢慢問, 唔好心急,  ...

係呀, 下星期二係DICTATION...

PART 1 會唔會TEST佢哋由M發音D字呢, like listening?

原帖由 iris127 於 10-9-15 19:18 發表
There got a new green book with the words listing, do you know when to spell? Will hv dictation?

聽到Hannah同bobo咁真係等你哋肉赤呀, 不過, 叫咗佢哋唔好跑, 但一玩起就咩都唔記得架喇, 都要叫佢哋小心d

原帖由 chingching709 於 10-9-16 17:29 發表
就在bobo比人撞親第二日, 我個女hannah比人撞, 要包住個膝頭哥, 再第二日又比人撞跌眼鏡, 鏡片跌了出來, 可能我們2個女兒都是比較細粒, 真是要小心。

spelling方面, 相信是要串part 2 啲vocab, 但大大張紙剩餘空間 ...

係喎, 今日又咁多人點認吓呢? 我諗住帶埋megan去, 等佢認吓d 同學仔, 咁咪知道邊d係1b班dad & ma咋

原帖由 2so 於 10-9-17 11:55 發表
Would you attend the PTA's meeting tonight??  Any suggestion as on how we are going to meet/identify each other??

今日咪ENG UNIT TEST既.... 都唔知點同佢温......

Chinese dictation on this Thur ar, today is English unit test for unit 1

今日佢哋好似有SLOGAN采排喎, MEGAN記得一半唔記得一半咁攞...

Have you received the worksheet for news sharing? Can it print out from the web or need to buy the newspaper? Need to stick on English or Chinese news? So many problem in my head when I received this worksheet last night.....

This new sharing is for class no. 7-12, they will share it on Oct 5.

原帖由 chingching709 於 10-9-29 12:23 發表
噢, 昨晚我自己都病到wing wing 哋, 冇留意有newsclipping 喎, 今日check 吓先!

吓~~ 唔係卦....真係唔覺有"芝麻街公仔"書喎....

原帖由 chingching709 於 10-9-29 17:03 發表
我個女話明天要帶一本英文書紅色的, 上面有隻芝麻街公仔, 老師話書單上有的, 但似乎我冇買, 大家知唔知係咩書?

我啱啱打去商務問咗, 佢話呢本書今日會送去學校比小朋友....

原帖由 augustgirl 於 10-9-30 07:29 發表
Jolie also described the book so when I check the book list, I also guess that it's one of the books (Disney Pixer story collection ) that we've not yet received.  Maybe teacher does not know we haven ...

上星期四好似學校冇派喎, 你哋小朋友有冇收到DISNEY PIXEL COLLECTION呀?
‹ 上一主題|下一主題