用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

天天與李宗德 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 rabbitnpig 於 08-10-21 10:01 發表
我想問吓天天與李宗德你們會選擇那一間?因選了李宗德就不能再『大抽獎』,但若放棄李宗德,又很難再考番,所以現在都十五、十六。

聽你甘講, 即係自行收生時入唔到天天, 要等大抽獎, 如李小已通知收你的孩子, 點解等大抽獎? 唔通你覺得天天好d?

這個討論區, 都有好多媽咪話入唔到李小喊甘口, 如你要放棄李小學位, 佢地實多謝你。

醒目開學勳章

原帖由 rabbitnpig 於 08-10-21 13:55 發表
我都知很多小朋友想入都入唔到,我都覺得開放教育對小朋友都很緊要,而我亦認同選擇一間合適自己小朋友性格的學校是最重要,但我自知是多心的媽媽,又或者太受其他人影響,擔心小學未必接到中學

...

1) 在這裡回答你問題的是李小家長, 他們只能回覆李小的教學質素, 就算他們有人回答有關天天學術上的問題, 只是道聽途說, 除非他們有子女曾讀李小天天, 才出可以將所見所聞, 指出分別。

每一間學校都有它特色、強項, 真是很難去比較。 語文科成績好或是德育教導重要? 身為家長的你, 會怎樣衡量那個重要些?  

2) 擔心小學未必接到中學 - 除非你選了一條龍小學, 唔係的話便需根據孩子小五、小六成績而去派位, 或自行報考直資中或私中, 恕我直言, 若小孩成績優異, 那個擔心是多餘, 若成績唔好, 讀怎樣好的小學也考不上好中學。
‹ 上一主題|下一主題