用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE放榜前要準備什麼?
go

DSE放榜前要準備什麼? [複製鏈接]

仔仔已取得conditional offer, 現在只係等放榜成績便知道去英國定留港讀大學,喺放榜前呢段時間,我地有什麼係要準備的呢?我諗唔到,但如果7月放榜後先take action,會否好趕?
   4    0    0    0

Applemannn 發表於 17-5-19 12:29
回覆 jitjitma 的帖子

考左IELTS未?

考左啦,等緊result

1998Ruby1998 發表於 17-5-19 14:31
1. 準備 IELTS,如果考得唔理想,呢段時間可以再考過。
2. 計算 expected grades,與樓上一樣,Science 科 ...

如果DSE差少少達唔到firm choice個要求,係咪可以寫信求情?其實機會大唔大?咁個insurance choice 點?

1998Ruby1998 發表於 17-5-19 14:31
1. 準備 IELTS,如果考得唔理想,呢段時間可以再考過。
2. 計算 expected grades,與樓上一樣,Science 科 ...

想問下warwick會唔會有代表去教育展?

另外,如果DSE成績已達英國大學既CO,但又想睇埋香港既大學既offer(八月出),咁係咪7月都要照accept 英國既offer,交deposit ,做visa先呢?交左既deposit係咪無得退?

其實我仔仲係15 16出唔出去讀好。

1998Ruby1998 發表於 17-5-19 15:03

Warwick 印象有好似有,不過出現次數唔係太多,可以留意一下地鐵展板睇下有冇佢大名 ...

我相信佢都係想等埋JUPAS先決定到,除非成績比佢預期差,就唔洗等JUPAS。
咁最遲要幾時到大學報到?

1998Ruby1998 發表於 17-5-19 15:20

我明白嘅,我都係等埋 JUPAS,感覺好似畀多條路自己。

好多謝你時常在這裡解答大家既問題,你既經驗同分享真係好有用
‹ 上一主題|下一主題