用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

Yau_Cheung,

You are welcome!:D

fyeung & 十,

仔仔今個星期已上full-time了,每朝6點起床,下午近4點才回到家,9點幾上床睡覺,減去下午茶、吃飯及沖涼等時間,最多剩下3個小時左右,每天已安排了一項活動,其余時間(如有)都希望是小朋友過得開心的,時間原來真是不够用!:cry:

十、fyeung,

你哋可以想像,每日有一樣活動,仲邊有時間同精神做公民!仔仔嘅活動係:(1)普通話(+寫作)、(2)grammar & writing、(3)oral Eng、(4)math、(5)piano、(6)swimming、(7)跆拳,除星期六、日外,每天的空余時間得1小時,不忍心再攞走埋佢了!想cut一些,但唔知點落手!

你哋覺得同樣辛苦嗎?

原帖由 十月媽咪 於 09-9-10 21:20 發表
carina246,

嘩, 你同你阿仔都好勁, 仲可以keep住每日一樣活動...我9月1日開始, 逢星期一三既野都cut晒, 星期二公文中, 星期四公文英, 星期六公文數, piano, 畫畫, 中文作文, 逢星期五 & 日就ballet!

遲下cut公文中 ...

fyeung,

美其名話係分配時間,不如話剝削小朋友嘅時間,自由空間,是對是錯,我都唔太肯定!

有天老公踫見住在隔壁嘅太太,佢話仔仔真係好乖好懂事,道別前加一句:好少見啲父母冇時間陪嘅小朋友咁乖!聽後我有啲難受!够竟安排嘅一切,是否小朋友真正所需呢?
你有沒有呢個想法呢?

原帖由 fyeung 於 09-9-10 18:31 發表
阿十,

有晒plan,真掂!之前我睇過有小朋友話唔鍾意媽咪迫做kumon.其實見小朋友做得辛苦,我地真係唔忍心,佢地唔enjoy學落去都無用.

carina246,

每日都有活動,可以分配到時間嗎?升小學,我cut左一堂weekday游水時間.
...

十,

係呀,我仔仔同你囡囡一樣,唔enjoy公文,我仲未cut其他,係因為仔仔確係enjoy其他,雖然當中有好多活動係學術嘅嘢,但中英數嘅內容都唔會重複佢在小學學的,所以未聽佢話唔想上,但咋天普通話補習老師叫佢寫一篇「寫人記事文章」,仔仔就同老師講冇時間做,害得我要同老師解話!

原帖由 十月媽咪 於 09-9-10 23:13 發表
carina 246,

如果呢堆野, 我諗我都會好似你咁, 首選放棄公文! 無得傾, 太多手尾要跟 (即要日日做功課), 為左唔好再剝奪佢地既時間, cut公文係最正確的了!

其實我都好感慨....究竟我地既安排係咪啱既呢?

阿女早幾 ...

Hi Yau_Cheung

很同意你嘅做法,我是好希望給予小朋友自由和空間去自主學習的,亦覺得這做法下會培養出優秀的孩子。

暫時,我還担心仔仔有"偏學"的傾向(佢喜歡研究一樣東西時往往花好多時間的),他重數理而輕語文,因而我特意加强其語文嘅學習,興幸地仔仔都喜歡上老師們的課,我會不時review佢嘅情況!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-9-11 15:50 發表
hi carina246 & 阿十,

carina 囝囝固然好勁, 阿十囡囡都唔弱。

我囝囝就暫時平日(Mon to Fri) 無活動, 活動集中係 Sat & Sun, 所以 Mon to Fri 放學 (4:00 pm 落校巴) 只係做學校 daily 中文功課 & 公文功課;Mon 仲 ...

princesshk2,

St. Stephen學校嗰邊有topic講上年interview嘅模式,十分準確的,St. Stephen喜歡活潑主動嘅學生,記得教囡囡係睇完videotape後嘅發問環節要積極舉手搶答問題,舉手越快越好,如小朋友有玩sports可能更好!

原帖由 princesshk2 於 09-10-8 17:34 發表
SumsumBB,
我打過去播道,佢話太多人改啦,所以唔改得...
我之前因為真光未有信,所以都唔知會撞得甘應...雖然真光話如果時間唔得可以12pm帶小朋友去,但我1.30又要in DGS,所以點都唔得. 同埋,我都希望hk island既primar ...

princesshk2,

真係替你開心呢!你囡囡係細女但有得second in DGS,佢一定係叻女,加油呀!
聽講DGS今年嘅面試形式改哂,所以唔一定跟去年,try your best吧,要否in父母呢?我想父母衣着及對應得體便幫到囡囡喇!
Btw, St Stephen in 成點呀?

原帖由 princesshk2 於 09-10-29 17:14 發表
SumsumBB,
囡囡去完高主教面試. 雖然佢話識答但我直覺覺得凍過水, 因為全部考academic既野. 而且好似今年只收20個女仔...

不過好開心,剛收到DGJS 2nd interview信,簡直喜出望外! 雖然我估機會好微,但我已覺得囡囡" ...
‹ 上一主題|下一主題