用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 - 九華 vs 荃官 vs 林護
樓主: cway
go

自行 - 九華 vs 荃官 vs 林護 [複製鏈接]

cway 發表於 15-10-16 13:26
自行揀兩間, 想請教大家議見.

男仔, 吾係神級小學, 但都算熱門小學. 成績全級3甲之內.
林護,荃官係1A 學校, 點解第二志願要1C? 雖然轉左校長係好D, 但不可能咁快轉哂過往作風, 大把舊老師仲係度, 不如你CHECK佢入大學率先啦! 你囝囝全級第3, 真係可以再選D好, 葵青可考慮安柱, 善德

引用:+本帖最後由+cway+於+15-10-19+14:39+編輯+

原帖由 cway 於 15-10-19 發表
明白!校舍大小朋友一定鍾意,校風你鍾意?以我所知佢入大學率吾高,而你囝囝都叻,放棄林護有點可惜
其實林護,荃官都出名,全港排二十名内

Megafish 發表於 15-10-20 00:07
相比兩大每年共420個醫科學位,比例也算很高。
校風都好好除左學術外, 校風都十分重要. 可惜我個囝成績唔係好TOP, 唔敢揀

cway 發表於 15-10-20 12:16
我身邊識三幾個九華男仔, 見面時都覺得佢地幾有禮貌喎.
明白! 我相信你仔仔係鍾意九華

我只係少少分享, 希望唔好介意. 因當年某D原因九華收左我仔仔, 但我放棄左.

引用:Quote:kcm+發表於+15-10-20+13:26+明白!+我

原帖由 cway 於 15-10-20 發表
佢鍾意九華呀, 因為校舍大同埋設施佢好like. 講真喇沙佢都鍾意, 不過佢都知自己機會低所以冇考慮.

上得黎 ...
我囝囝B1b 生,所以吾敢揀林護/荃官(不過我鍾意林護多d),因佢性格吾夠自律,太free學校吾啱佢。
我都好現實,入大學率都好重要,因代表學校有冇策略/協助(當然自己努力好重要)

引用:Quote:kcm+發表於+15-10-20+13:26+明白!+我

原帖由 cway 於 15-10-20 發表
佢鍾意九華呀, 因為校舍大同埋設施佢好like. 講真喇沙佢都鍾意, 不過佢都知自己機會低所以冇考慮.

上得黎 ...
你囝囝好大機會自行入九華,因今年升中人數少,油尖旺區都爭他區b1生,所以直得—試

引用:cway,+既然你喜歡林護,選林護都好合理,論

原帖由 smartwong 於 15-10-20 發表
cway, 既然你喜歡林護,選林護都好合理,論文憑試成績(DSE)和入大學率,林護還比九華優勝,而且校風又好, ...
同意
我姪仔讀醫(名校畢業), 某D科都係請林護畢業同學教佢 (我似打手)

hngr 發表於 15-10-21 14:08
跟我一样,当年九华收了也放弃。若楼主兒子是以考入大学为目标,应当珍惜大家的意见。当年我是经过深入分析 ...
考入大学为目标 - 我同我個囝都係

班主任當年有同我講, 著住九華校服人都唔同D, 名氣大D, 睇我點揀, 但出奇地冇叫我一定要讀.

如果唔介意又再分享一樣野, 出來做野見工, 第一係睇你讀邊間大學, 跟住可能先睇中學, 如果讀唔到大學, 讀邊間中學都冇人會理. 我姐夫名男校畢業, 當年入U好難, 佢入唔到, 但一講係邊間中學畢業時, 跟住就有人會問佢大學讀邊科.....所以佢都好少提自己讀邊間中學.

hngr 發表於 15-10-21 14:08
跟我一样,当年九华收了也放弃。若楼主兒子是以考入大学为目标,应当珍惜大家的意见。当年我是经过深入分析 ...
所以唔好睇少數據, 好重要架!
‹ 上一主題|下一主題