用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009, 1B班 , 請進 !
樓主: goodmama2003
go

2009, 1B班 , 請進 ! [複製鏈接]

可能前2天已做得太多: 又要寫2段短文, 又要交閱讀報告, 今日就透下啦! :-p
原帖由 rmjunior 於 13-1-2010 21:00 發表
Thanks for 黃詩淇's reply.
I don't understand why there is nothing for the subject 'English'. Perhaps, there is really no homework for it.

Thank you.

回覆 11# goodmama2003 的文章

做職業媽媽真係好辛苦, 大家保重!
上周阿仔話寫了一些簡體中文字考同學, 他讚你囡囡好叻, 識好多簡體字。

阿仔病完, 傳染左給我同工人, 都是感冒菌入腸胃, 昨晚幾乎要在洗手間睡覺, 救命!  
原帖由 goodmama2003 於 14-1-2010 22:29 發表

是囉. 天氣又涷, 年尾又多野跟, 大家同小朋友都要保重呀..

簡體字? 我沒有教過她呀, 她好彩估中咋, 其實她中文好差, 好像今日的聆聽(6)啦, 一共才8條, 她就錯左3條. 隻眼就話近視姐, 唔通隻耳都要去check check ...

Good luck to you la!
阿仔話班裡陸續都有小朋友請病假, 有個由返下又病返下又病, 他說劉老師會同全班同學仔為有病的同學祈禱, 都係好有愛心喎!
明天返家長班嗎? 一連四次都講男女溝通, 我都好有興趣, 希望明天見到你和女女la.
原帖由 goodmama2003 於 15-1-2010 13:06 發表

唉, 真是要小心呀, 祝你早日安好啦.

講開又講啦,我公司個阿姐, 又是中左焦, 她眼水鼻水一齊流, 她但又不帶口罩, 我又不好意思叫她帶,  今日她終於在家休養..
我希望我出於woo 泥而不染啦 ~~~ ...

真係聰明媽媽乖女兒!
我從沒為仔仔在長褲內打底(本來這是極易之事, 我真大意), 只一味想着為他打底內衣, 但阿仔堅持說有色的內衣不能穿, 害得我要買過d白色內衣/羊毛內衣。我下次都試下同他打底薄長褲, 希望他合作一些。可能他真是幾固執, 經常同我穿衣服時討價還價, 結果病了兩大次。
原帖由 goodmama2003 於 16-1-2010 12:45 發表

為有病同學仔祈禱, 又真是幾好喎..
我都有興趣, 明天見~~

(靜雞雞說給女孩子爸媽聽, 小女涷那幾日,  校裙內我同她著左條薄的藍色褲, 再用襪套住, 小女就暖晒啦~~ )

(靜 ...

收到! 我們也為這些小朋友康復祈禱吧!
原帖由 蕉媽 於 18-1-2010 15:40 發表

我仔仔之前有幾日返到黎, 都叫我為某些同學祈禱, 我都估係老師係學校為同學祈禱, 所以佢返到屋企就叫我地祈禱囉

頭先佢都打比我, 叫我為1A班有個小朋友祈禱, 佢話個小朋友小息時跌倒, 整親個頭流血。

同埋為Lian ...

應該現在都可以加入的,沒有名額限制。可翻看12月份有一則關於第二期家長班的通告, 又或打電話同校務處/所屬教會查詢都可以。又或直接一點, 星期日踩上學校, 先送小朋友去6樓4A課室[定話4D課室? 我記不清, 總之是1A課室對上那個], 向負責主日學老師報名, 補填表格; 然後家長可到聖堂參加家長課程, 時間是9:30-10:30.
原帖由 JJ71 於 19-1-2010 11:12 發表
你們好 !
我見你地好似有番星期日家長班/小朋友主日學,
想問大家知唔知如小一想上星期日主日學,
系咪一定要在開學時有報到名先可參加,
如冇報名, 可否隨時加入 ?
是否一定要家長參加家長班, 小朋友才可同時參加 ?
...

原帖由 蕉媽 於 20-1-2010 14:03 發表

Phonics唔係一向都係unseen架咩? 老師讀個音, 佢地默番個字出黎, 我見佢地之前派番d phonics默書, 有d字都係佢地張紙無過喎

我都沒留意D字是否有在筆記見過...有些筆記裡的字很少用, 以為是老師砌字, 查完字典就知是有意思的, 原來只是自己不識字 ... .我同小朋友溫的方法是要他記熟各個音, 有時我都會自己作些字給他默, 當作玩遊戲一樣, 他都玩得好投入!

原帖由 goodmama2003 於 19-1-2010 21:36 發表

對, 全中.

嘩, 長周末, 加埋好似有12樣功課加溫習!!! 破晒紀錄

原帖由 蕉媽 於 23-1-2010 11:17 發表

玩槍戰?? 咁激??? she is so cute

劉老師話阿仔上課越來越多嘢講, 又笑得最大聲, 我擔心遲d會被訓導老師召見!

我仔仔都話佢地在小息時會在3樓洗手間前那一格平台玩「痴」牆, 槍戰那隊就在隔離果格---- 其實地方真是很狹小, 唔怪得有小朋友撞親個頭! 我教了仔仔要小心, 希望他玩時記得啦(好難呀!)

我都覺得小朋友上堂時玩小小在所難免, 不過盡量去提點他們記住上課要專心記書啦, mrs lam話小朋友的能力大致相近,但若上課不專心成績就不會好, 真是至理名言呀!  一月份我阿仔調位後仍有個好朋友坐在隔離, 真是好難抗拒的誘惑!      

原帖由 LianaMamaa 於 25-1-2010 16:49 發表
小息玩都好啦.

劉老師投訴我囡上堂重有玩呀!

JJ71,你有沒有試下帶小朋友返主日學呀?
原帖由 JJ71 於 19-1-2010 11:12 發表
你們好 !
我見你地好似有番星期日家長班/小朋友主日學,
想問大家知唔知如小一想上星期日主日學,
系咪一定要在開學時有報到名先可參加,
如冇報名, 可否隨時加入 ?
是否一定要家長參加家長班, 小朋友才可同時參加 ?
...

阿仔自修簿有寫:
良師+對

另外, 以前曾記下二項功課明天要交的:
1. 中文創工(六)
2. sci proect p.1-3

原帖由 goodmama2003 於 26-1-2010 20:37 發表
真奇怪啦, 今日良P18. 點解不寫 + 對呢 , 不知是否小女抄漏, HELP ~~~~

不要太緊張la, 我給阿仔的底線是每月不過4次, 第5次就一定唔得(記缺點嘛), 小一小朋友是要時間訓練的。

我都好奇想知: 1b班第1名和第10名是幾多分? 睇下自己的差距有幾多都好ah.
原帖由 LianaMamaa 於 27-1-2010 09:42 發表
goodmama, 篤媽, IPmama

唔該晒你地呀.  禽晚好彩唔多功課.  好快攪掂.
不過今朝睇佢d書, 發現佢張數學工5, 佢自己下午係做完, 夾左係d唔用書入面.  
唉, 做完都唔放入書包.  我又掛住同佢執佢唔知個d功課同書.
   ...

視藝堂

阿仔近1個月對視藝堂的抗拒感越來越大, 初時又話書包重, 問題解決後又話視藝習作好難, 他不識做...總之哭着說不想回校.....我好想知, 究竟這1個多月的視藝堂有什麼特別事情/難深的課程呢? 不知其他小朋友有沒有相類似的感受呢?

原帖由 goodmama2003 於 29-1-2010 00:00 發表

上回好像是用廁紙芯做了隻馬仔, 仲痴的花上去, 可能男孩子不愛做手工, 好平常咋. 好多男仔都不鐘意. 不緊要.. 再大點就不用做這些手工野架啦.~~ ...

THANKS!!! 多謝鼓勵!

嘩! 咁即是話第2名與第10名之間的平均分數落差可能等於或少於2分之微! 競爭激到白熱化! :-O
恭喜tonytiger, 你仔仔真叻仔!
原帖由 tonytiger 於 29-1-2010 09:46 發表
for reference, my son ranked 2nd in class with the average of 93.7.

Please check pm.
原帖由 goodmama2003 於 31-1-2010 18:16 發表

點解咁得閑呀, 快點開多的account啦, 你這個account 又衰左啦, 再騙不到人地同你補習架啦, :;pppp:

仲有, 你咁說野, 你知不知你得罪晒保良局屬下22間幼稚園的小朋友, 她地都好多精英來架. 而且不用找你 ...

不要理那些無謂的閒人閒語吧, 想想仔仔女女就好開心了。
我只找到上學期的工作紙1-6及測驗1-4, 速算紙1-10, 其他的就找不到了...?? 我記得下學期做了不少數學作業和良師的練習, 應該重點是溫這些練習吧?
星期三中文科要背默, 趁今天沒功課做就試下同阿仔背默, 嘩, 篇課文真是幾長------大家早d溫為妙!

原帖由 rmjunior 於 1-2-2010 21:23 發表
I guess that the test of MATH should start from the  beginning of term1 to C9. Please correct me if I am wrong.  Thanks.

Also, I can only find worksheet number 8 for MATH since the start of term 2. D ...

阿仔沒事喎, 你女女不舒服嗎?
原帖由 goodmama2003 於 3-2-2010 21:58 發表
請問有沒有小朋友家長, 今日完吃學校午餐, 肚子不舒服呢 ?
‹ 上一主題|下一主題