用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

我小朋友係今年畢業生,如果唔係睇BK都完全唔知呢件事,事關學校冇寄通告俾K3家長。我都好想知學校點解無端端要拆。好同情今年九月入讀的新生家長,大家真係要去聽下簡介會睇下學校點解釋。我聽日都要打返去問下K3家長可唔可以去簡介會!

原帖由 tungb 於 09-7-1 21:16 發表
嘩! 亞邊個邊個唔知係咪有份參與呢個大project既呢, 咁多現任k3家長同來年k1家長唔知o既嘢佢都知, 真係佩服!

哎呀! 提一提各位支持反對o既有心人, 好似有人專登攪緊破壞, 大家唔好同佢搭口, 等佢自己講, 費事又中 ...

同意!雖然我小朋友係畢業生,但我今晚都會去簡介會聽下學校點講。

原帖由 龍猫 於 09-7-3 09:48 發表
還有, 我建議今天的大會上所有不滿意的家長同心協力爭取, 實現接受星島採訪的關女士的論點:

"現時受影響的學生家長最希望就是工程可延遲,讓現時學生和即將入讀該幼稚園的學生,可以在原校讀至畢業。" ...

我相信大部份家長唔願意過畢拉山校係因為路途遙遠,返學上堂只係三個鐘,但放係交通時間可能要個半鐘以上,有邊個家長想小朋友咁辛苦播。

原帖由 lin624 於 09-7-3 12:17 發表
並不是這樣..希望MB家長唔好誤會. 根本以來..好多人都清楚兩邊課程不一樣.中環校偏向傳統教學而畢拉山則較為活動式教學. ..當初揀中環校D家長除了離家近外.中環校的校本課程亦是受家長喜歡的主要原因(不要忘記..有許 ...

各位家長都係因為學校傖倅遷校而頭痛,講真兩間學校的小朋友都有影響。大家不如諗定想提問的問題今晚係簡介會提出!

原帖由 ma90a31 於 09-7-3 14:09 發表
有家長打電話給教育局。但教育局並不知。。。

同埋可不可以不要再比較兩邊了。。
因為對誰都不公平,兩間學校各有各好,喜歡畢拉山環境課程的家長自然會選擇那邊,喜歡中環校舍跟課程就選責這邊。這是沒有衝突的,不然就不 ...

如果唔係有媽咪講開都唔記得校董局管牧師提過十大基建,當時我以為自己聽錯。咁牧師提過,大家都記得,咁真係要攪清楚拆校同十大基建有咩關係,成日話唔講得,唔通有不可告人的秘密!

原帖由 ma90a31 於 09-7-11 01:00 發表
十大機建項目...really???
咁一定係好早已經知道.但學校又話5月份先知 ..

大家一人一信寫給特首啦.話搞到我o地小朋友無書讀好慘
‹ 上一主題|下一主題