用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?
樓主: 3pigmama
go

聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?   [複製鏈接]

聖羅撒,聖家兩間都是傳統教會女校, 功課同程度都差不多, 有直屬中學, 兩間都是BAND 1英中, 其他只有以下部份不同.

聖羅撒~~ 7:50AM 上課, 廣東話教中文,  聽聞上學年開始下午多智能活動課(即同九龍塘聖家一樣), 中學在沙田第一城,中學有五班.
九龍塘聖家~ 8:00AM 上課, 小二開始普教中, 中學在九龍城, 但有兩間聖家同時爭上中學部, 中學部有四班.

如有錯漏, 歡迎糾正!

我囡囡今年九月升讀小一, 兩間學校我上年都比較佢地優點同缺點, 最後我自行階段選了九龍塘聖家, 得到天主恩寵都順利進入了.
其實我囡囡是在聖羅撒讀幼稚園, 我直到現在都好喜愛幼稚園部, 由K1開始已預計會選回小學部, 但在上年聽了有關小學校長的處事作風 , 有已剛讀完小學家長留言, 之前都曾在BK出現過, 所以我對小學部有所保留, 其實我明白這位剛上任兩三年既小學校長都是為學校好, 想提升學術程度及知明度, 但到要顧及小朋友感受, 不可太過急進, 而且對幼稚園部叩門, 都要一視同仁.
已我所知, 今年自行好多20分都抽到聖羅撒, 是比往年多了的, 希望這些資料對你有用.

心心郡主  請問你幾多分抽聖家 ? thx  發表於 12-3-21 16:36

回復 unfair123 的帖子

hi, 你好! 你囡囡小一生活開心嘛! 這所學校應該給予你囡囡多姿多彩的校園生活, 還教授了很多的知識, 是嗎?

回復 OB-father 的帖子

Hi, OB-father, 咁啱既~~ 咁可能佢地同過班都唔奇喎! 我囡囡K1 是仁班呀, 你囡囡係咪呀?
希望六月你會有好結果同收到你好消息, 咁佢地可以一齊再做同學仔啦!

回復 LuLuciaMa 的帖子

Hi, LuLuciaMa, 每個父母都想將最好比自己個小朋友, 所以由囡囡讀K1開始, 我就在BK參考下其他媽咪考小一既分享, 都好多謝各位既意見及資料, 所以我都是將我自己所得的再分享給其他家長.
其實上小學, 你想你囡囡讀邊類學校, 活動定傳統? 直資, 私校定津校? 你可以在這一兩年時間觀察下自己小朋友是邊類型, 或是在家長日問下班主任意見, 再去鎖定幾間學校, 咁樣我諗你會比較易選擇到自己想要既學校.

回復 OB-father 的帖子

囡囡K2是愛班, 咁佢地未同過班, 不過唔緊要, 小一佢地應該會同一間學校, 到時話唔定同一班再做同學仔.

回復 Bravewoman2011 的帖子

Bravewoman2011,I hope my daughter love a school and enjoy six years primary life.

Hi, 我一直都擔心傳統學校會否適合她, 因囡囡在家時都好唔專心, 又怕她唔谷得, 對學習會抗拒, 但家長日與老師傾談後, 原來囡囡是可以谷的, 而且在課堂上是好專心上課, 給了我一支強心針, 所以有時小朋友在家表現未必一定知道會有答案, 有時學校至可反映究竟她是邊類型.

我個時只考左三間直資及一間私校, 全部都不是最top的學校, final 有一間收, 一間waiting. 不過最後我地決定讀聖家.

你可在自行選出面津校, 你有多少分? 如誇區機會是比較微的, 因得10%學位給誇區, 你要在隨機no好好至會抽中的.

Hi, zzidane,
我不是住青衣, 但我是返青衣聖堂, 會唔會咁樣認識你太太呢!

如你20分想在自行抽中的話, 聖家機會最大, 今年20分入哂, 天神得三班同一條龍上St.Mary, 所以20分都是一半半, 而MCS機會最低, 聽講今年得2個20入到.
其實睇你想點, 如你一心想聖家, 20分第一round 應該無問題 (不過都要睇個年競爭對手, 學位一年比一年緊張), 如想要MCS, 20分加上在大抽獎誇區真是好微, 不是潑你冷水, 你預用誠意分叩門都唔多掂, 因真是大把人都是咁樣, 你唔識學校管理層叩門都無機會interview.
我建議你考間私校做back up, 抽下天神, 如抽中可讀天神又直上St.Mary, 如想保守的, 就抽聖家吧!

sokmum  我有20分,但校網34,第一輪是否可填聖家,機會大嗎?謝回覆  發表於 12-9-7 10:20

如在第一round 自行抽中, 而又註冊了便不會進入第二round 大抽獎; 至於私校, 有些私校取錄而又註冊了, 便要求放棄大抽獎, 但不是間間都要放棄的.

LuLuciaMa,
每年九月至十月星島,明報都會舉辦小一入學講座, 講有開自行同派位既程序, 你可留意下, 對唔熟政府派位既家長好有幫助, 我都參加左兩年, 印象會更加深刻同清晰.

chengkiwi,
我囡囡20分入到架, 今年好似15分都有抽中, 所以20分抽到九龍塘聖家都好大架!

回復 stephanielum 的帖子

第一round 自行計分20分都好大入到, 舊年度20分都入哂, 雖然今年人數多左, 但20分機會都好大.
‹ 上一主題|下一主題