用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 2010/2011 New Year come
go

2010/2011 New Year come [複製鏈接]

Hi, dindinma,
請問妳的小朋友是否就讀荃官? 他/她讀得開心嗎? 小女剛派到荃官, 請指教

Hi hi, 熊媽,
好開心呀! 終於有人回應我了!
請問妳是否選荃官為第一志願? 我發現在BK好少有荃官mami作回應的! 不知為什麼當我說給其他人知小兒派入荃官, 他們的第一個反應就是: "妳和小朋友有排愁喇!"再追問之下, 他們就說: "因為荃官太多功課, 小朋友又讀得不開心.....太多不好的傳聞了"聽了後真有點擔心, 請問妳是否有聽過此傳言, 還是真有其事呢!

原帖由 熊媽 於 10-6-26 00:50 發表

hi!我係第一志願呀.我係聽講荃官多功課,係bk上都見有其他人評論,我都擔心,不過自己選擇左,又好彩入到,好多人恨都恨唔到,所以都唔想太多了,相信自己小朋友一定會應付到.你小朋友係讀邊間幼稚園?我小朋友係綠楊.佢有 ...

hi hi 熊媽,
我的小朋友是讀荃灣迦南幼稚園, 妳小兒同學仔有冇叩門荃官? 暫時我都未知道有邊個同學仔入到荃官, 我問過老師, 她說今年好多人選思源為第一志願, 好多都派到, 她說可能他們怕荃官/浸聯/海官太多人競爭, 所以都冇放第一志願!
希望以後可以多多交流呢!

原帖由 sweetman 於 10-6-28 10:19 發表
Hi Hi

我囡囡都係第一志願派到荃官, 好開心呀, 希望第時大家多d交流啦

請問你地收到學校的新生入學資料未呀? 唔知幾時家長日呢

Hi, sweetman,
好開心又有人回應! 我剛剛都想問有冇人收到新生入學資料, 我都未收到呀! 好期待! 請問你囡囡讀邊間幼稚園? 保持聯絡

原帖由 sweetman 於 10-6-29 14:15 發表
surewin

我囡囡讀創價呀, 大家保持聯絡啦

我已經收到新生入學資料了, 資料包括: 書費單, 校車資料和校服資料!

原帖由 ETET 於 10-7-6 00:09 發表
Hello各位, 我仔今年叩門入到嚟做新生,希望佢應付得到啦!

Hi, ETET,
好熟口面喎印象中妳好像叩門多間小學喎! 妳囝囝好叻仔呀! 亞仔學校有幾個同學叩門都不入呀! 請問妳囝囝派到那一間小學? 明天便要到學校做校服和收編班資料啦! 看看我們的小朋友是否可以編到同一班! 以後可以多多交流呀!

亞仔被編到D班呀! 以後保持聯絡呀

原帖由 ETET 於 10-7-8 22:53 發表
你囡囡讀得開心嗎?功課多唔多?在學校有咩要注意請提點,因為我驚阿仔成舊雲咁矇矇吓!
Thanks!

我都係咁話呀! 亞仔又係好怕醜好內向架! 真係好擔心呀!

原帖由 wingwinglee 於 10-7-8 18:21 發表
恭喜你哋, 我個囡都係讀官小, 不過9月升2年級

請多多指教

Hi, wingwinglee,
請問:
1)荃官的午膳ok嗎? 是不是逐個月收午膳費?
2)學校的課外活動是否會安排在放學的時間? 還是在星期六進行?
3)學生在學校是否有空閒時間做部份功課? 還是全部都要留待回家才做呢?
很多問題...不好意思

原帖由 wingwinglee 於 10-7-20 13:17 發表

唔好意思咁遲才回覆你。

1. 我的囡囡唔係咁鍾意, 但我見每日有三款比你選擇, 都ok啦, 係逐個月收午膳費, 係預付形式的,
2. 舊年的課外活動係在放學後的,
3 在學校只有小息的時間可以做功課, 冇其他時間可以比她在 ...

我不好意思就真啦! 不知是否荃官的媽媽比較忙, 幸得妳肯為我們解答問題, 真的非常感謝妳啊

原帖由 waiwing 於 10-7-25 16:54 發表
我仔仔都係派左去A班呀 , 多多指教!!

Hi, waiwing,
妳好! 亞仔有個同學都被編入A班喎, 因他的爸爸是舊生, 所以第一輪已是順利入了荃官, 好奇一問, 請問妳的囝囝是否都是第一輪已入了荃官?
希望以後多多聯絡, 交換學校情報啦

原帖由 donaldL 於 10-7-27 23:57 發表
HI ALL

我個仔仔今年入讀荃官,多多指教!

請問小一午飯,何時申請同交錢?

Hi, donaldL,
你好! 請問你囝囝被編入那一班? 我的囝囝是D班! 保持聯絡!

原帖由 donaldL 於 10-7-28 15:31 發表

Hi Surewin

我仔仔入左A班! 月頭我無去到家長會,所以想知道學校午餐開始申請未?  (打去學校叫我打去供應商,打去供應商又話學校未比資料佢地,我唔想仔仔返學無飯食!)
...

Hi, donaldL,
我只是在7/7返學校訂做校服, 學校那天沒有派發訂午膳表格喎, 不要太擔心! 相信27/8家長應該會派發的, 唔駛怕囝囝冇飯食喎

各位荃官家長,
你們的小朋友已返了一星期學了, 他們有什麼感覺? 亞仔就話d 老師好惡死, 佢仲比個體育科老師嚇到喊左出來, 攪到朝朝都唔願返學, 真不明白他們只不過是小小的小一生, 為什麼要用咁嚴厲的態度跟他們說話呢

原帖由 wingwinglee 於 10-9-14 13:28 發表

班主任不會主動致電給你的, 除非你的小朋友有意外或有特別事情要講給你知。  

好好彩, 小囡的小一時的班主任及其他教她的老師都非常好人, 仲好關心佢哋, 使她的小一生涯都算開心。

但你要有準備, 由小二開始, 老 ...

至慘亞仔已覺得小一既老師已經好惡了 點算?

原帖由 wingwinglee 於 10-9-14 19:11 發表

你仔仔是覺得教他的老師惡定覺得其他老師惡?

他覺得體育/電腦/普通科的老師都好惡又沒笑容, 妳的囡囡是什麼老師教? 我已經安慰他老師只會閙頑皮的同學, 老師不會閙乖的同學, 但可能佢覺得那些老師閙同學的態度很嚴厲而嚇怕了他呢! 唯有希望他可以慢慢適應吧...

原帖由 wingwinglee 於 10-9-15 09:06 發表

如果我冇睇錯你仔仔係讀D班的, 我問過我囡囡, 佢話你仔仔係彭老師做班主住的(小囡上年亦是),其實你已經好好彩,她係一個有經驗及愛心的老師, 她亦很樂於同家長分享及學校的情況, 其實你可以在午膳或放學時間致電給她, ...

對呀!我的囝囝是讀D班的,妳的囡囡好醒目喎! 其實我已經跟他班主任溝通過了, 她說可能是我的兒子比較膽小, 暫時她都未有收過其他家長的電話關於各科老師的態度, 她都有跟我說比些時間給他適應, 遲些他會慢慢習慣的, 叫我不要太擔心呢! 盡量不要再問亞仔關於老師的態度, 他放學後可以問他其他在學校的情況等, 免得他又再想起老師嚴厲的樣子呢!
想請問妳, 我見亞仔以前幼稚園同學仔讀的小學都有於開學之後再開一次詳盡的家長會或可會見自己小朋友的班主任和學科的老師了解上課的情況, 還可以參觀他們上課的課室等等...請問荃官是否有舉辦呢? 另外學校會否安排有觀課日? 太多問題了, 真的不好意思!

原帖由 wingwinglee 於 10-9-16 14:08 發表

不用客氣, 大家都係想個小朋友係一個好開心的環境讀書,我個盡我所知的解答你的。

我諗學校遲小小會有個家長會(我上年係), 到時你可以見到教他的老師並可了解一下他上課情況。放心啦, 你的仔仔好快會適應的。 ...

我都希望他快點適應吧! 多謝妳

原帖由 ETET 於 10-9-17 00:55 發表
我問過阿仔佢都話體育老師好惡,見到佢都想匿埋喎

妳亞仔都係咁講? 好攪笑喎!
不過現在亞仔又話個普通話老師仲惡喎, 同體育科老師有得fight呀 唉..希望亞仔快些習慣啦!
‹ 上一主題|下一主題