用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人   [複製鏈接]

Hello,我BB而家七個半月,昨日我自己去咗沙田做評估,係健康院轉介,佢話BB能力只有四至五個月,大小肌肉要train,智力要做咗真正測試才知,因case urgent同我排快棋大嘅五個月可以做測試,但之後仲要再排醫院做物理治療。我琴日其實崩潰左, 好自責、好難過,猛喊。以圖搵第二啲醫生再同佢睇吓,希望姑娘評估錯,但醫生評估都係一樣, 我見佢平時真係冇乜嘢,會笑會玩有時認下你但有時牛牛地, 冇諗過咁大件事,姑娘仲叫我唔好返工要train佢,我啱啱見咗工有份新工返,都唔知點,想問下你地發展遲緩嘅BB,係點遲法呢?其實我呢排都係咁train佢坐定同反身,佢一見我想同佢train就就猛係度叫或者喊,大家BB係咪咁?

sukilulu 發表於 16-6-16 16:45
我仔1歲7個月, 評估大小肌肉得8個月, 唔係好識坐, 唔識行, 而家排緊政府物理治療,二星期覆疹一次! ...
既然我7個月已知問題,自己仲有少少能力,唔想等到1、2歲先做物理治療,私家早啲做,同埋物理治療會唔會教埋家長點幫佢郁呢?如果自己train得好可能一兩歲嘅時候已經跟得到,都是排到政府嗰度買比佢繼續follow囉。但我老公好煩,唔俾我去,錢又係我自己比嘅,話我係怪獸家長喎,成日講到自己個仔有問題,遲啲咪遲啲喎,九唔搭八,攬住啲錢都大入棺材架啦,況且我啲錢又唔係佢啲錢。

DollyCC 發表於 16-6-17 10:09
物理治療家長要一齊入,好似我囡治療師教我日日點同佢拉筋,又叫我買脈衝機幫佢日日電腳,淨靠治療師自己唔 ...
上咗第一堂私家職業治療,治療師話BB轉身有8,9成,坐亦有特別方法夾佢令佢覺得安全肯坐,上星期六做,反來狂train,番身要幫扣腳,但冇好似好辛苦咁,雙手又肯禁地抬頭,又教關節按摩等佢feel下D力。借咗細件玩具反屋企玩多咗,不再呆呆下,鬼咁好玩好笑。咁我24小時陪玩都有用嘅,亦train到佢揸奶樽同學習杯,我有信心排到做評估(政府)已經追得上,所有媽媽都認為不要錯過黃金機會,好開心BB有進步,錢使得有價值!

DollyCC 發表於 16-6-17 10:09
物理治療家長要一齊入,好似我囡治療師教我日日點同佢拉筋,又叫我買脈衝機幫佢日日電腳,淨靠治療師自己唔 ...
冇呀,8個月大梗要我係度,有mark notes點按摩關節同引佢坐及反,坐好咗好多起碼唔會屈埋,不過仍要雙手咁地,反身都係要我扣腳仔,不過而家雙手開始識放去前面,不過佢真係好懶,坐冼底成日等人救都死晤肯反。其實都驚自己有產後抑鬱,出半日街就覺得少咗一曰同佢train好自責,睇戲也心不在然,7月中反番工都驚自己冇心機掛住個仔,E生姑娘朋友個個都話:「個仔好醒目周圍望成日笑,冇嘢呀,俾D心機慢慢train。」而先前3-6個月停滯,私家E生話可能同工人有關(因為呢段期間我反咗工),今日又俾我發現抱B玩電話,之前一日抱,唔係就放藍仔,人哋想轉都冇得轉啦,交畀佢train仲擔心,但唔反工邊有咁多錢去做治療呀,哎呀,好矛盾呀!就快癲!

我有學,有mark notes

hazelnuttty 發表於 16-8-10 16:35
佢點樣判斷一半腦細胞未被激活? 照腦掃描同磁力共震都都唔會睇到啲細胞! 佢點得出呢個結論真係無從稽考!

...
點樣睇BB有冇智力問題,我仔大小肌發展慢幾個月,15個月冇乜聲音,我都預咗佢様樣慢D,怕佢智力都慢,但上網冇乜資料教你點check,最檐心呢樣!
‹ 上一主題|下一主題