用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人比直資reject咗但係叩門成功?
go

有無人比直資reject咗但係叩門成功? [複製鏈接]

原帖由 flostangraphy 於 10-1-7 16:33 發表
"和孩子過一些簡單的週末,到郊外走走,到海灘看船,和他看他喜歡的書,唱他喜歡的歌,和祖父母嘆茶..."
good educational plan!!!!
totally agree!!!

...

我好好彩真係過緊這些生活, 所以一張cert 都無, 小朋友的興趣班全安排在平日, 真是感恩!

但隨著明年升小一, 我相信日子不再.

原帖由 flostangraphy 於 10-1-7 18:44 發表
我地都算好好彩! 仔仔都係一張cert 都無, 小朋友的興趣班安排在平日,不遇唔多. 好彩都有小學收...
隨著今年升小一, 希望佢可以繼續開開心心中學習啦!!

...

多謝!

原帖由 myrchan 於 10-1-7 16:05 發表
如果學校都只是選擇口才了得的孩子入學,那麼,出來的學生有一樣野肯定好得,就係吹水。

甚麼謂之一間好學校?我現在都很迷茫。一直以為直資教法新穎,對小朋友長遠是好,點知原來要入這等學校難過登天。在這情況下,入得 ...

我係我小朋友K1時都曾經迷茫過, 所以都很明白你們的感受, 後來我祗細想清楚, 我小朋友究竟要入那類學校呢?  傳統 or 活動, 同麻認清目標, 目標學校又需要甚麼學生呢? 基本上有貌 + 能表達自己系必需的. 而有D就注重語文能力(考普通話+英文), 有D就注重觀察力, 記憶力, 分析能力 (假如聽故事答問題, 看圖找不同, 玩拼圖,等等) 認清目標後, 可參考它歷年考試形式及題目, 向着目的地進發.......除非有特異功能, 我相信面試表現系最重要的.

希望出年大家心想事成!

原帖由 myrchan 於 10-1-8 13:32 發表
好想請教我可以有甚麼途徑可參考歷年考試形式及題目,你是指參加面試班嗎?有沒有便宜又有效的其他途徑?

當然,我知BK有好多無私家長share題目,先謝過大家!

...

不是面試班, BK有好多無私家長share題目, 或者入全港小學 topic 睇吓, 問吓, 又可以去麥當當看嬰兒雜誌, 或小一選校雜誌, 長睇長有.  間吾中報章又介紹下直資' 私立校長, 目標人物一定會出現的.

原帖由 myrchan 於 10-1-8 13:28 發表
我隻馬騮咪就係唔夠膽表達自己果隻囉,有社工建議我替他報多些活動,希望有幫助。如果我生左一個有禮又夠膽表達自己的細路,點洗咁愁...

以我所知中央圖書館逢星期日早上有一個親子互動故事坊, 免費的, 門券先到先得, 對小朋友訓練膽及表達自己頗有幫助, 吾知你住個區的圖書館有沒有呢?
‹ 上一主題|下一主題