用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 band 1 選校
go

油尖旺 band 1 選校 [複製鏈接]

hi mhv_woman, 你分析幅圖裡面全港排名點得來的?
九華全港第7?是否搞錯了?

原帖由 君媽 於 11-4-22 21:21 發表
請問女生應如何排呢?
1) 真光/伊中
2) 銘基
3) 選哪間好呢?

如band 1 女仔更難揀.
今年少咗好多band 1 位, 銘基得番74個位 (去年104個位) st mary 得番3個位 (去年17個),鉻賢又同協和脫龍, 無哂d保留位,  真喺好大風險, 應該band 1學生喺唔夠分band 1位. 但係又無理由咁快揀d band2, 唯有第三志願博下多位嗰d跨區band 1如黃笏南或沙田官立. 看你喜歡哪一區同埋咩宗教信仰 , 揀到10零個志願後揀番間好的band 2包底, 睇您小朋友的運氣. 不過真喺好講運氣. 我去年見有 band 1小朋友派完位喺傷心到又哭又傻笑, 真係好痛心. 好彩佢叩門入到一間band 1的中學.  仲有好緊要, 揀完哂band 1的學校, 一定要揀間你自己認為讀得過的band 2包底. band 1 之後第一,二間好緊要.

原帖由 greendotdot 於 11-4-22 23:47 發表

依照你的選擇,我個人會填
1) 真光
2) 銘基
3) 沙田培英

同意, 不過唔好輕視第四以後的志願, 唔好揀錯咗d band 3, 因為位少咗, 我睇今年派到頭3志願的百分率會低, 可能頭3志願未必派到, 到時你第四以後的志願是很重要

原帖由 greendotdot 於 11-4-23 00:23 發表

1) 真光
2) 銘基
3) 沙田培英
4) 培道

咁樣起碼都入到培道, 我都會揀培道包底, 學校新, 大, 設施幾好. 就算入唔到前面的band 1英中而入培道, 小朋友應該會讀得開心.校風應該幾好吧? 不過可以揀後少少先再博多幾間其他英中.

原帖由 君媽 於 11-4-24 09:04 發表

囡囡只喜歡伊中,她很怕梳孖辮和穿長衫。
伊中男女生都會選,更難入啊!

不錯伊中始終有男生和你囡囡爭, 但既然囡囡不喜梳孖辮, 那就選伊中吧. 抽奬講運氣, 說不定多女生選真光而令到選伊中的機會大一點. 而且如果你選了真光而不選伊中, 就算你抽到入真光你囡囡也會有一點遺憾: 為甚麼我當年不試試伊中? 假如選了真光而抽不到更加後悔: 早知選伊中啦.
其實兩間都是好學校, 最緊要你囡囡喜歡. 不要理會其他人怎樣選了.
第二志願銘基, 第三志願揀跨區band 1, 第四志願看你博唔博多間跨區band 1 英中, 或者循道. 今年油尖旺真喺唔夠band 1英中位, 如果去年, 我就會揀晒啲英中先揀培道, 而家我也同意如greendotdot 所說早一點揀培道, 學校新, 大, 設施好, 地點好. 聽baby kingdom 啲家長講校風都唔錯, 不過喺中中.

原帖由 mega_yi1 於 11-4-24 16:52 發表
抽奬講運氣, 上年,我囡同學成績俾我囡更好..1選 St. Mary 2) 伊中 3) 黃x 南 (上年只得4個位)
結果入了 第三..而高我囡一屆,她 1選 黃x 南就入了.
真的要看今年人怎樣排

男女校可選迦密中學

...

多謝資料, 黃笏南喺band 1英中, 所以跨區英中放在第三是好有機會, 博得過.
今年油尖旺無咗迦密. 無咗銘賢那29個聯繫位, 銘基加 聖芳濟又少咗60個位,  st mary 無咗14個位, band 1學生真喺少咗d機會入band 1中學, 家長真喺難揀.

原帖由 greendotdot 於 11-4-24 17:04 發表

stanleya家長:我只是過來人,根據現時情況回應家長意願,說說我認為較適當的選擇,當然可以十分決斷。但作為當事人,無論幾精明和之前做了幾周詳的準備,有些家長在交表前一刻都少不免心大心細,左諗右諗,改來改去,甚至改到面目全 ...

唉做家長没有辦法, 一定心大心細, 這是一次很重要的決定, 揀錯了真喺好大影响. 去年見到有band 1小朋友放榜時派咗去band 2-3 的學校喊得好緊要, 連我自己都想喊.

T
原帖由 thousandollar 於 11-4-25 11:36 發表
Dear All,

Just a note to seek you advice please.

1st choice: Wah Yan, Kowloon
2nd choice: St. Francis Xavier's
3rd choice: Ming Kei

I am not sure if I shall put Ming Kei in the 3rd place as it is a ...

I think 90% of girls will choose  QE/True light  as 1st choice and  Ming Kei as their 2nd choice. . In the past few years, high proportion of girls already filled up Ming Kei in the lucky draw. This year even worse because Ming Kei greatly reduces 30 places  So if putting Ming Kei in 3rd choice, I think the chance will be slim. There will be approx. 300 girls ahead of you filling Ming Kei as 2nd choice.

原帖由 mega_yi1 於 11-4-25 12:53 發表

stanleya

你小朋友現在讀中學幾年級,是否第一志願?

小女現念中一, 去年幸運地抽到第一志願.

原帖由 mhv_woman 於 11-4-25 17:29 發表

因為都係博, 亦只可以二擇其一, 所以揀自己同囡囡喜歡的, 以免後悔.  況且, band 1仔家長大部份(我估8成左右)都會揀男校放一二, 剩下的除了 QES 還有銘基及其英中可以揀呢, 所以男仔選 QES 放第一應該不會太多.   ...

同意! 反正都喺搏!揀自己同囡囡喜歡的!

原帖由 mhv_woman 於 11-4-25 17:50 發表

我都好擔心, 點解要咁折磨 d 家長同小朋友, 大抽獎個編號點解唔跟呈分試或校內全級排名, 而要靠運氣 ....

您小朋友是今年抽吧? 是男仔? 我也同意您的分析, Band 1 男仔在油尖旺已是不錯的了. 有70-80%入到兩間男名校.

不錯, 是折磨家長和小朋友, 放榜的那一刻, 你不知道你的囝囝囡囡是很開心還是已淚洒班房. 惟有自己事先作叩門的準備, 以免到時手忙腳亂

原帖由 greendotdot 於 11-4-25 18:42 發表
舊年有位top band1男仔,家長太過輕敵,自行兩個選擇又不揀九華,統一派位乙部1.喇沙2.九華,結果兩大皆空,派到第三志願我覺得佢巳經好彩,這個男仔是模範生,當時喊晒,叩門亦無法再進一步,我也鄧這個男仔唔抵。 ...

如果去年都唔得, 今年就更加唔好咁搏. 九華揀第二應該都喺無咩機會.

原帖由 君媽 於 11-4-26 16:39 發表

囡囡是一定不選真光的了。她較喜歡伊中,我只是在掙扎著是否應讓她搏一搏,還是要她選穩入的循中。

但循道放出街外都有12個位, 而且好少外人將她放在第一或第二志願, 如果您囡囡是肯定band 1, 您選循道做第二都幾有機會. 咁當然比起您排第一攞o個79個保留位喺無咁穏陣. 正路就喺咁稔. 不過可能你囡囡d同學都會咁填, 咁到時循道d保留位就會派咗落自己的band 2學生. 你可打聽前一兩年入循道的是第幾志願入去, 再作決定.

但如果您囡囡是band 1尾band 2 頭的邊緣人.那就不要搏了, 揀返循道吧.

原帖由 君媽 於 11-4-30 13:14 發表

早收表是因為搬校,我正在考慮是否取回更改。最難決定的是如果取回改,即代表我又否決囡囡的選擇。現在只在想,我不敢讓她知,我害怕做壞榜樣。 ...

咁緊喺要同個女相量一下先啦, 可能您囡囡見好多好朋友揀咗循道, 根本現在都希望入循道也說不定. 你靜雞雞幫佢改咗, 咁大件事佢唔知道, 佢第日會對您無晒信任! 無晒安全感!  自行有無揀伊中?話唔定自行己收咗您囡囡呢.

原帖由 君媽 於 11-4-30 07:40 發表

我與學校關係良好。老師沒有反對選伊中,當然亦不會擔保助叩門循中。
其實如果衰左,我自己一定出馬找兩校校長幫忙,我相信他們亦不會避而不見。我不怕"面蒙",當然人家是否賣人情便難說了,始終你不以人家為首選,人家又為何 ...

我相信無論是入到循道或伊中, 各有各的優點, 最重要是囡囡讀得開心. 我相信您囡囡入循中都會好開心, 是嗎? 您囡囡自行也有選伊中吧.

啱啱睇到khmama 2010中學排名,  循道跌咗
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2289167&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題