用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? ...
樓主: mandy2003
go

點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? [複製鏈接]

看到樓主的擔心.  其實係大女讀K1時, 已經想過. (她是後補生).  讀下讀下, 看見她真係好開心, 好愛這所學校... 今年9月準備升小一啦... 細女都入到今年的K1

當初俾佢入培幼, 就是看中它的一條龍. 免除了攪珠時的失望... 又喜歡它敬人, 敬雙親的道德規範. 當然有不喜歡的地方.

每所學校一定有它的長短, 只要小朋友學習開心又應付到'求分數', 對我來講, 這就足夠啦...  就是希望小孩能遇到她喜歡的老師, 咁樣她學起來, 都事半功倍... 我相信無論什麼學校, 家長一定要協助下的. 每人都有自己的一片天, 自己的一片光明,  對小孩來講讀邊間小學都是一樣, 不一樣的只有家長自己吧了!!

大女25/7/04 細女25/3/07 2

prisc88

同你一樣, 喜歡培正的校風. 這兩年來間中接下大女返/放學, 見到培小/中的學生, 感覺唔錯. 覺得他們, 乾淨純樸.

每間學校都有佢的好同麻麻的地方. 只要佢適應到, 成綪又切合老師要求, 這樣我便滿足.

回想自己小時候, 放學就只要做好功課, 溫好書就可以看卡通片, 但現在的小朋友要兼顧的東西很多...  

認同呀. 學習態度及求智識的心呀... 小朋友一但太大壓力, 放棄學習, 就算家長老師付出幾多, 都難成事呀

原帖由 prisc88 於 10-8-16 15:26 發表
看過大家的留言,我也說說我的體會吧!  我兩個兒子都從培正幼稚園讀起,到培小,再到培中,暑假後他們便分別升上中四和中六了。

十多年前為大囝選培幼時,一是免卻考小學的煩惱、二是它是一所基督教學校、三是因為它的校風,因 ...

大女25/7/04 細女25/3/07 2
‹ 上一主題|下一主題