用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!!
樓主: 奀豬mami~~
go

岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!! [複製鏈接]

Hi mamee,

咁你記唔記得我呀?
好高興知道你阿仔順利過渡! 我仔仔都是今年小一,好彩學校都是傾向愉快學習,功課不多,默書、評估量也算適中,所以仔仔尚適應得不錯。

希望大家的小朋友都能愉快地渡過他們的小學生活

原帖由 mamee 於 08-10-27 09:46 發表

HeiMarie

梗記得你, 仲好開心你記得我添

自動投案, 我都一早做了. 和你一樣, 都只是期望阿仔上學能開開心心. 得閒記住再分享近況啊!

mamee ...

Mamee,
時間過得真的很快,記得當年我們一班媽咪飲茶,阿仔還是2歲多,只懂講單字,片都未介。
其實這裡的媽咪都很努力,你們做全職媽咪的更甚,放棄自己本行全天候照顧有特殊需要的孩子,比返工申苦得多。

Heimarie,
我不是OT/ST組的,不過我相信在某些聚會上,大家應見過。

希望大家有機會再出來聚會,下次你們有function,記得叫埋我。

原帖由 mamee 於 08-10-29 22:25 發表

HayBMum

當然記得. 回望過去, 好像過得很快.

其實我一直感受到你真的很努力, 試盡各種方法去幫你仔仔. 現在見到你小朋友順利適應小一生活, 都為你很高興.

還有一樣好記得你, 就是...你時常好夜回覆postings, 今 ...

Hello micheyma,
我都有你的煩惱,阿仔的社交能力弱,雖然喜歡跟同學仔玩,但除非玩佢好鍾意的遊戲,否則好多時玩玩下就會諗起自己喜歡的野,然後就似各有各玩。有時我問阿仔為什麼不和某某玩,他會說:我唔知點同佢講,我覺得好難。又或者:我好細膽,我驚佢唔肯同我玩.....等。其實阿仔講出了他面對的難題,小朋友對他來說難以掌握,他亦怕別人笑,或受拒絕,老師知道他的難處,有時會幫忙讓某同學帶他一起玩,這樣他就會容易融入得多,沒有老師幫忙的話,他就有困難自己起這個頭。

llcathy2004,

我覺得視乎孩子的學習模式,有些小朋友需要以活動和實踐去學習,有些就要有清晰明確的指示和模式,而就自己認識的特殊小朋友當中,後者居多,但亦並不代表他們不適合活動教學,反而很多是其他因素影響,譬如課室秩序,老師處理小朋友的能力等。傳統學校亦非一定多功課,最重要是學校和老師的接納程度,有沒有經驗等。

mamee & mickeyma,
似乎暫時我比你們輕鬆,因為學校決定小一小二不用考試,讓學生多些時間閱讀,雖然差不多每星期都有評估,但每次考的範圍唔算多,不過可能到小三時才一頭煙也未定。

原帖由 llcathy2004 於 08-11-8 01:41 發表
想請問各位過來人,自閉傾向孩子是否較難適應活動教學(規範無咁清淅)?但傳統學校又多數好多功課,應該點簡?你們的孩子是讀傳統學校嗎?可比啲意見嘛?(葵涌附近) ...
‹ 上一主題|下一主題