用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

K23A2AERP3A
wachaK23A4AERP4A
sumsumbbK2A3AERP3A
princesshk2K24A ERP 7A
raycarbbK22A30 ERP2A30
lingchulingK32A605A150 
小豆媽K3 A1005A90EFL 2A
nataliemamaK32A60  
5354G1B170AIIERP'AII'40
fyeungK3A  
十月媽咪K3數D中BI EFL "G"
JasmineK3 3A85 
scarecrowK3  ERP AII
Yau_CheungY1 中2AERP AII
wasabbP1 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP1DcutAcutEFL'H'
迪迪洛洛媽媽P1 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P3 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2B50  
HeidiP2G100  
wasabbP4  EFL'F'180

醒目開學勳章

今日阿仔做做下功課竟然同我講:媽咪,我要俾心機,我要讀公文讀到大學!
我心諗:唔係ma...唔好玩我啦!

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-7-2 23:19 發表
嘻嘻,我都覺得幾好記.
合十:
one & nine, two & eight, three & seven, four & six, five & five, we make ten together.跟住好似係攤大手叫ten, ten, ten....

雙子:
1+1=2呀, 2+2=4, 3+3=6咩, 4+4=8, 5+5=10呀, 6+6=12, 7+7=14, 8+8=16, 9+9=18, 10+10=20.

請問這兩隻歌仔的melody係點?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 19:47 發表
係呀, 陶笛就係嗰d細細舊既樂器, 唔知點解得幾個窿, 但都可以吹奏到唔同既樂曲, 阿女真係好期待的啊!

我都好期待...唔知阿仔學唔學得識,我估到時要揾你阿女幫我阿仔補下習先得!

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-7-8 13:14 發表
幼稚園個書包,本來都可以用3年,點知k2學期尾,囡囡個書包比人畫左一撻黃色顏料係書包,因為白色底色,所以好明顯,只有買過一個新架,但新不如舊囉.裡面架膠好易甩,好彩都可以用足一年.

個書包真係好唔掂,我阿仔都要年年買個新的!

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-7-8 18:23 發表
SumSumBB,

個書包真係超失禮 個內裡d膠全部甩晒,只有出面個皮/個層,之前個個仲好d.
我聽朋友講今年6月d interview因H1N1變左8月先interview.記住留意下d學校架面試日期.好多學校都要小朋友睇書,再講內容.希望呢d小小資料對你有用啦!..

fyeung ,

多謝提點,不過,我對阿仔面試都不存厚望,因為佢係细仔,相比別的K2小朋友佢仲係好幼稚、兼有性格....
但我想問下,通常面試時學校要小朋友睇的書有幾深?大概係ORT 的 stage 幾?

醒目開學勳章

原帖由 scarecrow 於 09-7-8 18:18 發表

我囡囡都學左年半,最初個年係琴室練,唔駛叫佢練係囡囡提我(dai)佢去練,到買左部琴返o黎,就掉轉我叫佢練。好後悔買琴

我阿仔又係咁,之前去琴室練,每次最少練30mins,但有左琴後,每次只練10-15mins,不過就比前方便省時好多,想練就練。

醒目開學勳章

fyeung ,

check pm pls!

醒目開學勳章

阿十:

祝你成功!

醒目開學勳章

阿十,

恭喜晒!
我一早批TT會係GH女,我的預感是否很準呢?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 00:32 發表
多謝晒! 不過真係心驚膽跳, 一額汗! 今日咁都收, 真係....神蹟唻呀!

即係話個校長都認同TT的公文/音樂能力啦!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-7-16 09:06 發表
學埋琴真係要花多好多時間練習的, 以我女唻計, 每日三科公文用左佢起碼1.5小時, 練琴又係1-1.5小時, 淨係呢幾樣野, 已經隨時佔據佢3小時...將來放學放三點, 返到屋企四點, 做晒呢幾樣野, 已經七點 (快手既話), 跟住 ...

十,
你諗住上小學都會keep住公文三科?
你囡囡每日練琴又係1-1.5小時,好勤力 ,我阿仔每日十分鐘都無,我諗住俾佢學琴只當係課外活動的一種,想輕輕鬆鬆...咁樣學係唔係好"side"錢?

醒目開學勳章

fyeung,

收到哂你email俾我的東西了 ,真係唔該晒你 ,辛苦晒

醒目開學勳章

K23A2AERP3A
wachaK23A4AERP4A
sumsumbbK2A3AERP2A
princesshk2K24A ERP 7A
raycarbbK22A30 ERP2A30
lingchulingK32A605A150 
小豆媽K3 A1005A90EFL 2A
nataliemamaK32A60  
5354G1B170AIIERP'AII'40
fyeungK3A  
十月媽咪K3數D中BIIEFL "G"
JasmineK3 3A85 
scarecrowK3  ERP AII
Yau_CheungY1
(=K3)
 中2AERP BI
wasabbP1 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP1DcutAcutEFL'H'
迪迪洛洛媽媽P1 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P3 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2B50  
HeidiP2G100  
wasabbP4  EFL'F'180

醒目開學勳章

原帖由 yhk329 於 09-7-31 23:04 發表
原來正生書院都係採用公文式數學的
想同大家分享下校長陳兆焯對公文數的見解
http://www.am730.com.hk/old_issues_details.asp?id=20090731&sec=headline&nid=0

我去年去參觀正生,見到佢地由原來的公文轉左用第二隻類似的課程,好似話公文唔再贊助定係貴...?唔知現在是否又轉返用公文呢?

醒目開學勳章

原帖由 LILY媽咪 於 09-8-7 15:36 發表
阿女尋日test唔pass, 升唔到2A, 仍然做番3A功課, 110開始做番, 計落由2月中來來回回到現在, 仍然係3A, 半年啦, 自己好有挫敗感, 仲要做幾耐呢, 阿女係識計(去+5), 佢話尋日錯了兩條, 仲有2A的+6至+10, 仲要搞幾耐呢, 1A先學減數,  阿女唔悶, 我都開始睇到悶, 日日都係咁上下, 好似浪費緊囡囡的時間, 心想加數第時都識計, 係到諗不如轉公文中, 聽/講/學國語, 係咪仲實際呢, 阿女之前都有講唔想學數, 鍾意國語.

我明白你的感受,我和阿仔都經常有挫敗感,可能愈來愈深,我還有時候覺得阿仔愈來愈蠢,但慢慢堅持下去又會好d,其實中文更深,要超學年比數更加難。
另外,其實數學2A已經要學減數,阿女唔pass的原因是甚麼?2A去得較快,打好基礎都好既。

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-8-26 10:37 發表
mmak,

如果K3升小一做到AI100, 理應可以攞到個銅牌既, 但都要睇番老師報成績嗰陣, 係咪報到AI100, 仲有就係...銅牌係指超半個學年或以上, 而中文科又分AI & AII, 所以係咪真係有, 真係好難講! (我最唔肯定既係, 究 ...

真係要睇下個ctr點報,我阿仔上2星期已經做到2A200,但這2個星期由2A01重温,老師話31/8去到2A110,只會幫佢報2A110,激c!

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-8-26 23:23 發表
SumSumBB,

開始報學校wow,有咩資料要架?希望我地d過來人可以比到意見你啦!!

fyeung,

多謝你一直以來的幫忙 ,做個portfolio真係好大工程,你早前教我的方法好好用!
暫時淨係報左一間YW,見佢今年有成21XX+人報,已經俾佢嚇親了!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-8-28 08:00 發表
SumSumBB,
嘩, 原來今年有OVER 二千人報YW呀? 好大競爭啊!

total有2222人!

醒目開學勳章

原帖由 pkt 於 09-8-28 11:35 發表
easonkinki
睇完你同十月媽咪既分享, 我都要作好心理準備, 迎接+2既挑戰先得.

係呀, 坦白講如果無俾阿女讀Kumon Maths, 只靠學校水平, 真係好低, 由佢數點開始到而家識背1-160, 真係有好大進步. 加上佢 ...

我阿仔+2無大問題,但做+3時就kick實左好耐!
‹ 上一主題|下一主題