用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 GT Blog - Prof. Li's education view point
樓主: chunhei
go

GT Blog - Prof. Li's education view point [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-10-23 00:35 發表
出年係GT第一屆會考, 照睇呢班同學以前既IGCSE成績, 會考應該難唔倒佢地; 不過始終係第一屆, 好多野都未試過, 我唸唔應該期望過高。

我唸2012年8月某日, 第一屆新高中考試放榜果日, 優才先至會大放光芒。

同意。
雖然我都希望今年G11有好成績見到,但我認同以第一屆新高中的表現去比較更能作準及有意思。

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-12-3 00:54 發表
2012年第一屆新高中試,係優才既第三屆中學畢業生 , 用佢地既成績, 去同D百年名校比較, 會有D唔公平; 不過我就好有信心, 佢地既成績, 可以躋身頂级名校之列。
...

2012年第一屆新高中試應該係優才既第屆中學畢業生,對嗎?

醒目開學勳章

原帖由 acmc 於 09-12-3 16:02 發表

選優才, 不是怕做填鴨, 完全唔係這回事! 小兒谷得的, 只是我覺得用對方法教佢的成效, 會比谷佢好得多. ... 我要一間真係教識佢嘢, 並唔係只有名氣, 交個波比父母和掛勾補習班的學校, 又或是只理成績, d學生naughtyi都無時間理, 因為要忙着keep住名校的成績, 又或是要晚晚做功課做到十二點, 無時間玩, 無時間聽故事, 無時間看喜歡的書, 我深信愉快, 健康, 加關愛是聰明的來源, 當中因個人而定加少許壓力是須要的(個人認為), 優才可能在某些人心目中不算是好"名"的學 校,包括我在內, 數月前忙着選校時, 拿起計算機, 計來計去, 得出結果接近完美的竟是優才, 當然每人準則不同, 結果也會不同, 現在只是欠了少許, 要用時間來証明我有否計算錯誤!

Acmc,

英雄所見略同,你講出了我的心聲!

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-12-4 02:18 發表
MauChai,

[ Besides, I also attended the GT Secondary School briefing session in Nov and  talked with current secondary school students' parents and teachers. ]

你連中學部都起埋底, 犀利、犀利。

...

MauChai,

我本來都想去Nov的中一入學簡介會,但我驚俾人起我底知我個仔得K3,所以唔敢去,如果早知有人陪,我一定會去啊!

醒目開學勳章

原帖由 dabbycheung 於 09-12-6 09:26 發表

學校曾經同我地講過,估計今屆G11學生響今屆會考,大部份都應該可以攞14分或以上‧加上政府只批左30個G12學位比優才(因每間中學只有2/3學生可以直升該校F.6), 所以會考要18分或以上,至可以直升G12, 校方估計出年未必可以 ...

請問會考要18分或以上,至可以直升G12, 這是否校方的估計?
今年G11有多少學生?如果中學有2/3學生可以直升原校F.6,比例都很高啊!

醒目開學勳章

原帖由 dabbycheung 於 09-12-6 23:00 發表

會考18分係直升G12既最低要求.

G11全級現約有5x位學生.

或者比D資料大家參考:頂級名校通常要25分或以上,至可以直升該校F.6. 而普通英中或一般中學,通常14分已可以直升該校F.6. ...

dabbycheung,

check pm pls!
‹ 上一主題|下一主題