用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 (直資) 優才小學.. 收左我個仔
樓主: jjbe
go

(直資) 優才小學.. 收左我個仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 JKTL 於 09-10-20 01:18 發表
我信wor
都有朋友講佢冇去面試paul boy
但都有收到信寫話明年6月會做後補生
可能所以既拒絕信都係咁寫啦

我仔仔都有考這兩間,因為優才和St. Paul Boys面試撞期,我選了去優才面試,後來都收到St. Paul Boys的信話阿仔係缺席考生,會落入後補名額,須填妥及交回回條,下年6月要再去面試...但不保証獲小一學位。
但我唔覺St. Paul Boys俾個「waiting位」我,只不過係婉轉地拒絕了我這個缺席考生,不過明年6月可以再試!

所以,jjbb朋友個表姐收到信話比佢做後備生,好可能係言語上以訛傳訛的美麗誤會!

醒目開學勳章

jjbe,
好耐無見,好開心我地的仔仔有機會做同學!

醒目開學勳章

原帖由 jjbe 於 09-10-20 18:21 發表

HI... SUMSUM BB
你好呀, 好耐無見啦,優才都收左你呀,真好啦..
你系第幾輛考試架, 我系第2呀

我今日問個學校, 佢地話車費大幾$600 - $700
(要7:15上車)
P1 的飯錢要 $15.5/日 (當上20日) 即 $310

學費 : $2600
飯錢 : $310
車貴 : $650 (當)
-----------------
共    : $3560... 好貴呀, ...

jjbb,

真係好耐無出來玩,你有無搬呀?我係第二輪面試的!

GT學費2千多,但有NET教英文,又包2個課外活動,加上小班,如果唔係直資,我估要收$5K學費!而校車...你都係坐3年啫。

你自己其實有無其他心水學校?抽區內小學又要煩中學...

醒目開學勳章

jjbb,

check pm pls!

原帖由 jjbe 於 09-10-21 12:23 發表

SUMSUM BB
我無搬呀, 都系tko住, 因為多左個女, 所以真系要想真d,出年, 女開始上幼兒園, 兩個好貴呀, 重要比佢地學野... 唉, 真系好煩, 現在重想更,
政府抽籤我地like 東華三院黃余家潔.. 佢有1條龍, 但又唔知抽 ...

醒目開學勳章

原帖由 jjbe 於 09-10-23 13:14 發表

SumSumBB...
check乜呀... ? 無野系你比我BOR

jjbe,
唉!打左一大段原來send唔到俾你,sorry...
不過唔駛了...

醒目開學勳章

原帖由 ruth_esther 於 09-10-27 13:22 發表
Dear SumSum BB, i 'm impressed that you have chosen to attend GT interview instead of the trad'l St Paul Boys (guess u are not those 'trad'l' parents) could you tell me why you prefer GT??  I wish to hear from you for advice and opinions!! thank you!!

Hi ruth_esther,

優才一直是我心儀的小學,而St Paul Boys 只是朋友推介所以報埋,順理成章,面試撞期的話便捨St Paul Boys 選優才。

至於為甚麼我prefer GT,我在另一topic post 過,我喜歡優才:
1) 由NET教英文,小三全級、小四2班由NET做班主任;
2) 小班教學~每班約24人,上到中學每班最多27人,但現時其他一般中學每班約38人;
3) 專科專教,數年前被稱教師群隊學歷為全港之冠;
4) 少互相競爭文化,無分精英班,成績表只列出全级頭五名名次,學校強調:做最好的自己!
5) 活動教學,上課形式較活潑,着重創意的啓發,從校長的著作了解到他對啓發創意很重視和有頗深的認識;
6) 重思考,少機械式抄寫練習,以有趣的方法讓學生牢記知識;
7) 程度高,學生成績不俗,有課後資優培訓;
8) P1設MI Test 多元智能測試,了解各學生的專長,加以培育。
9) 設8X個才華班如圍棋、奥數、二胡...,學生每學期可修讀2個才華班,有評估報告,費用全免;
10) 對活潑的學生較包容;
11) 創辨人和校長很有心,學校不斷求進;
12)...

其實,HK有很多好學校,包括St. Paul Boys亦屬其一,而各校皆有其優點,然而各家長有不同的喜好,小朋友亦有不同的持質,每人皆有自己的理由去選擇。對於我自己的小朋友而言,我認為GT非常適合他的個性和能力,於GT就讀應有更好的發展,以及平衡各方面,GT是一所不俗的學校。

醒目開學勳章

原帖由 kiss'bb 於 09-10-27 21:53 發表
Hi SumSumBB

最後我已選定優才了,因它很適合我仔仔,
明年可以和你仔仔做同學仔了!

kiss'bb,
唔知我地的仔仔明年會唔會同班,甚至同组呢?

學校話會有很多講座和活動安排给準家長和準GT學生參加,很期待!

醒目開學勳章

原帖由 luiwhy 於 09-10-28 17:49 發表
如果上星期五有去報名的話,可以見到佢地行政混亂的一面……

只是交留位費做登記,未夠6時去到,8時半都仲未走得!

與其只批評現時的教育制度、談甚麼遠大的理想,倒不如由小事做起,專心做好每件事 ...

luiwhy,

等了兩個多小時才可登記,難怪你感到氣結。我是星期六去註册的,校長都有談及星期五晚令家長久等的事,他希望我們體諒,又抬了箱蒸餾水出來讓我們取喝,由於我註册那個時段人較少,結果前後不足一小時便可離開了。可能家長都集中在星期五註册,是他們始料不及的事,不過,其實學校人手是很充足的,於註册前還安排主任個別跟每個家庭聊天和解答問題,但就沒有因着情況多開數個登記「櫃位」,這真是有點不足之處,還是學校別有用意!?

醒目開學勳章

原帖由 ruth_esther 於 09-10-28 18:07 發表
To other parents AND Sum Sum BB,

BTW... as a mom,  I am very impressed some parents' replies like Sum Sum BB, very rational, decent and respectable.  This is also the key to students' achievement, development of integrity and schools' prospect.

Hi ruth_esther ,

對我而言是過獎了 !不過,好同意你和ggoo所講的,優才的家長真的好好,很友善、理性和有修養,從我睇優才家長在臻美topic裡的言論很能感受到。
另外,早前我經常pm某幾位優才家長,欲了解更多有關優才的東西,他們都很樂意跟我分享,而態度就像好朋友般友善,我很多謝他們!

醒目開學勳章

原帖由 kiss'bb 於 09-10-28 21:07 發表
hi SumSumBB

如果係同班又同組....就太好了
雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

kiss'bb,
我跟你諗法真的很似雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

我阿仔更差不多當左自己係小學生,以為自己好快唔再係Upper哥哥了,其實重有大半年啊,阿仔,好好享受幼稚園生活吧 !不過,他更期待的是小學生生活:和同學仔食午餐,小息時在操場玩滑板車、睇蟹仔...
‹ 上一主題|下一主題